HanganyagokKomolyan

A rémálom után újra együtt a család

2011. december 20. | PoFa

Csaknem egy hónapot töltöttek a nevelőotthonban azok a gyerekek, akiket határozat, indoklás és előzetes figyelmeztetés nélkül vittek el. A Cinkotán élő család tagjai elmondták, hogy ketten érkeztek a gyámügyi hivatalból huszonegy rendőr kíséretében november végén, és a tizenhárom gyerekből ötöt elvittek. Hármat közvetlenül a több lakrészből álló házból, kettőt pedig az iskolából gyűjtöttek be. Egy tiltakozó anyukát és a testvérét, valamint a nagymamát megbilincselték a rendőrök.

Kovács Matild két gyermeket nevel, egy kisfiút és egy 12 éves kislányt. Lukréciát is elvitték, aki bár nem a saját gyermeke, három hónapos kora óta gondozza, és egy éve ő a gyámja.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A családot éppen azon a délutánon kerestük meg, amikor a kicsiket haza hozhatták az Alföldi utcai gyermekotthonból. Akkor még nem akartak nyilatkozni, másnapra azonban megváltozott az álláspontjuk, mert azt akarták, hogy ilyen tortúrán ne menjen át más, hasonló sorsú család.

„November 21-én rendőrök vitték be a kislányt az Alföldi utcába, és rögtön elkezdtünk intézkedni, hogy kihozhassuk – meséli Matild. A határozatot csak november 23-án kaptam meg a gyerek elvételéről.”

Kovács Matild testvére, Ibolya hozzátette, hogy bár korábban életveszélyesnek nyilvánították a házat, nem sokkal később felülbírálták a szakvéleményt. Ez azonban szerinte nem érdekelte a gyámügyi hivatal munkatársát.

„Hiába mondtam, itt a papír arról, hogy nem életveszélyes a ház, és soha nem is volt az, azt mondta a gyámügyis, hogy őt nem érdekli a siránkozásunk. Ebbe a lyukba nem engedi vissza a gyereket” – emlékszik vissza a szörnyű napra Ibolya.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A Négylovas utcai házban összesen tizenhárom gyermek él.

„Hogy miért éppen Tünde nővérem gyermekeit vitték el, és Lukréciát, nem tudom megmondani – állítja Matild. Megjelentek itt a rendőrökkel és elhurcolták a gyerekeket, még azt sem engedték, hogy a legkisebbre, a két éves Ottókára ráadjuk a kabátot. A lányomról meg azt mondták, azért vitték be, mert kint állt az utcán, amikor jöttek a rendőrök.”

Matild elmondta, hogy előzetesen csak jó véleményt írtak róluk a gyámügyi hivatalnál, a kislány jól tanul, az osztályfőnöke is levelet írt, hogy engedjék ki a nevelőintézetből. Végül december közepén erre is sor került, rengeteg utánajárás nyomán, és számos ismerősük segítségével.

„Majd kiugrott a szívem, amikor délután megcsörrent a telefon – meséli Matild. December 15-én délelőtt volt a tárgyalás, délben már hívtam őket, de akkor még nem vették fel. Éppen a kislány levelét olvasgattam, amiben leírta, hogy mennyire készül a karácsonyra, és hogy nagyon szeretne otthon lenni az ünnepekre. Ekkor hívott fel a TEGYESZ-ből az a hölgy, aki éppen akkor volt beosztva, amikor Lukrécia bekerült. Mondta, hogy megjött a határozat, amikor akarok, mehetek a kislányért. Mondtam, hogy azonnal indulok! Kiabáltam egyet örömömben, sírtam egy kicsit, és elindultam. Soha többé nem akarok ilyet átélni!”

Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa úgy véli, hogy csak az utolsó eszköz lehet a gyermek elvétele. A szakember szerint az érintettek kártérítési pert indíthatnak az önkormányzat ellen, ugyanis a kicsiket súlyosan megviselhette az ésszerűtlennek és jogilag is kifogásolhatónak tűnő eljárás.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

A család még nem döntött arról, hogy pereskednek-e. Egyelőre örülnek, hogy együtt tölthetik az ünnepet.

„Akkor sem lennék boldogabb, ha megnyertem volna az ötös lottót! Lehet, hogy szegények vagyunk, de a gyerekekért mindent megteszünk, a méltóságunkat pedig nem hagyjuk megtiporni.”– mondta Matild, majd hozzátette, hogy reméli, soha senkivel nem fog megtörténi hasonló eset.

További cikkek a rovatból
Tanulni kell, de nem mindegy, hol Tanulni kell, de nem mindegy, hol
Fókuszban a VIII. kerületi roma diákok. Ha jobb tanulmányi átlagot akarnak elérni, vagy esetleg egy másik iskolába szeretnének járni, akkor jelentkezhetnek Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány legújabb programjára.
Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is Az óvoda, amely segíti a gyerekeket az iskolai tanulásban is
Csepel egyik lakótelepén, az emeletes házak által közbezárt, magas tölgyek aljában húzódik meg az alacsony épület. Csak az udvaron lévő játékokból lehet sejteni, hogy ez egy óvoda. Ahogy belépünk a földszintes, kívülről unalmasan szürke épületbe, úgy csap meg a tisztaság, a meleg érzete. Kisgyerekek kukucskálnak ki az egyik ajtó mögül, és mosolyogva köszönnek "Csókolom!"-ot a vendégnek.
Készül a cigányeposz Készül a cigányeposz
A roma irodalomról szól az a sorozat, amelyet szerdánként rendeznek a budapesti DocuArtban. A négy héten át tartó esemény első vendége Jónás Tamás volt.
A Cigánytábor a Nemzetibe ment A Cigánytábor a Nemzetibe ment
Ki ne ismerné a Cigánytábor az égbe megy című orosz filmet, és az abban elhangzó fantasztikus dallamokat? A zenét élvezve nehéz a székben ülni, hiszen az ember lába azonnal mozogni kezd a hamisítatlan cigány muzsikára.
Nincs igazi választási lehetőség Nincs igazi választási lehetőség
Egyedül a cigány kisebbségnek van arra esélye, hogy nemzetiségi képviselőt juttathasson a parlamentbe. Ehhez kellene 20-30 ezer szavazat - véli László Róbert, a Political Capital szakértője. A politológus ugyanakkor felhívja a figyelmet a rendszer visszásságára is, miszerint ha a kisebbségi névjegyzékbe kéri valaki a felvételét, a pártok esetében csak az országos listára voksolhat.
Magyar Népdalok Cholibától Magyar Népdalok Cholibától
Choli Daróczi József mikrofon előtt még nem énekelt. Mi a budapesti Muzikum Klubban, a "Gangesz Rigmusok" programsorozat alkalmával beszélgettünk az ismert cigány íróval, népművelővel. Mivel szó volt a roma kultúráról, a kettős identitásról, ezért ismert magyar népdalokat is elénekelt cigány nyelven. Galyas Gyula összeállítása.
Generációváltás előtt Generációváltás előtt
Állami támogatás nélkül akár meg is szűnhet az egyetlen újság, amely cigányul szól cigányoknak, cigányokról - mondta a Khetano Drom szerkesztője. Rostás-Farkas György abból az alkalomból nyilatkozott a sosinet.hu-nek, hogy megjelent az Összeölelkezett sorsunk című kötete. AZ író-újságíró véleménye szerint a több mint 20 éve megjelenő lap életben tartásához új arcokra, fiatalokra lenne szükség, mert a generációváltás elkerülhetetlen. Erről, valamint az új könyvéről beszélgetett vele Forgács Marietta.
Egy éves a C-street Rádió Egy éves a C-street Rádió
Egy éves lett a C-street Rádió. Vezetőjével, Jánoska Istvánnal az elmúlt esztendő tapasztalatairól és a terveikről szerettünk volna beszélgetni. Mint mindjárt hallani fogják, a jövőről keveset árult el az internetes rádió munkatársa, annyit azonban elmondott, hogy nemsokára nagy meglepetésben lesz részük azoknak, akik ismerik és kedvelik a C-Streetet. Jánoska Istvánt hallják.
A talentumok mestere a tehetségről A talentumok mestere a tehetségről
Dénes László hegedűtanár keze alól sok fiatal hegedűművész került ki, többségük olyan, akinek a munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is meghatározó. Számos roma tehetséget juttatott el a művészi szintig, és vallja, hogy az ő adottságaik különlegesek, és hogy rendelkeznek valami plusszal. Olyan nagyszerű előadóművészeket oktatott, mint például Oláh Vilmos, Szalai Antal, vagy a Costa Concordia hajószerencsétlenségben elhunyt Fehér Sándor.
Tények miatt támadják Tények miatt támadják
A közelmúltban heves támadás érte a jobboldali média részéről Daróczi Ágnest, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnökét egy olasz televíziós társaságnak adott interjúja miatt. Ebben többek között azt állította, hogy hazánkban 1200 cigánygettó található, és bírálta a kormány közmunkaprogramját. A roma jogvédőt az ellene irányuló kritikák kapcsán kerestük fel, hogy megkérdezzük, hogyan válaszol a támadásokra.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink