Komolyan

A gyöngyöspatai romákért is szót emelt Iványi Gábor

2011. december 22. | PoFa

Kiböjtöljük címmel tiltakozó akciót indított a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, azzal a céllal, hogy a magyar kormány visszavonja az új alkotmányt (alaptörvényt) és több sarkalatos törvényt. Éhségsztrájkjukhoz bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy hetente egyszer böjtöl.

Iványi Gábor lelkész sajtótájékoztatója elején úgy mutatkozott be, mint a jelenleg még egyházként működő Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke, majd a Bibliából olvasott fel. Bár nem válogatott a versek között, hanem véletlenszerűen olvasta az igéket, a sorok a hatalom és zsarnokság elleni harcról, valamint a szegények megsegítéséről szóltak.

Ezt követően kiosztották a résztvevők között Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének önálló indítványát, amely a „lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról” szól. Iványi Gábor szerint ez az újabb javaslat rosszabb, mint az előző volt, amelyet az Alkotmánybíróság visszaküldött a Parlamentnek. A lelkész úgy gondolja, hogy a törvényjavaslaton érezhető a bosszú szándéka, mert bizonyos egyházak az Alkotmánybírósághoz fordultak.

A népszerű lelkész porhintésnek minősítette, hogy azok az egyházak, amelyek a törvény erejénél fogva ezt a jogállásukat elvesztik, egyesületként ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek majd. Szóba kerültek a krisnások, akiknek egyesületként nem lehet földbirtokuk, így elveszíthetik azokat a területeket, amelyeket húsz éve művelnek. Iványi Gábor feltette a költői kérdést, hogy ha ugyanolyan jogokat kapnának ezek az egyesületek, mint korábban az egyházak, akkor mi szükség az új egyházügyi törvényre.

Beszámolt arról, hogy csatlakozva a korábban a vallásszabadságért böjtölő Izsák Bács Jeremiáshoz, valamint a szólásszabadságért éhségsztrájkot folytató televíziósokhoz, ők is tiltakozó akcióba kezdtek. Mozgalmukhoz bárki csatlakozhat, aki vállalja, hogy hetente egy napot koplal a változásért. A kampány addig tart, amíg a kormány vissza nem vonja az új szabályozást. Azok számára, akik egészségügyi okokból nem böjtölhetnek, böjtmegváltásra adnak lehetőséget, ami azt jelenti, hogy a csatlakozó egy napi élelmiszerre szánt pénzét befizetheti egy elkülönítetett bankszámlaszámra. A bevétellel „éhező és fázó gyermekeket” támogatnak majd.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke arról is beszélt, hogy ne feledkezzünk meg azokról, akik sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Gondoljunk a 150 ezer forintos bírsággal fenyegetett, fázó és éhező hajléktalanokra, valamint a gyöngyöspatai romákra. Iványi Gábor felháborítónak tartja, hogy fegyveres mezőőrséget hoztak létre Gyöngyöspatán, „éppen akkor, amikor zajlik azok pere, akik kegyetlenül, fegyverrel gyilkoltak meg embereket, csak azért, mert cigányok”.

A sajtótájékoztatón jelen volt Selmeczi Tibor humorista, aki szerint nincs logika a kormány egyes intézkedéseiben. „Előbb nem ismeri el, hogy ez az Iszlám nevű társaság, amelynek van néhány követője a világon, egyházként működjön Magyarországon, majd Orbán Viktor elutazik, és pénzt kér Szaúd-Arábiától.” Ehhez hozzáfűzte, hogy a kormány segíti az Iványi Gábor által meghirdetett böjtöt, hiszen intézkedéseinek köszönhetően már az ország egynegyede éhezik…

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink