Egészségünkre

Milyen bort karácsonykor?

2011. december 23. | kutivili

Nem is oly rég még a nehezen viselhető kánikula idejére ajánlottunk frissítő, citrusos, bodzás, ízvilágú fehérborokat és rozékat. Majd egy szempillantás alatt lepergett a kellemes ősz, most pedig a zord hideg időjárásban sokkal inkább lélekmelengető, bársonyos, sűrű italokra vágyunk – leginkább vörösborokra. Mivel ebben az időszakban sajnos sok a megbetegedés, így egy-két kivételesen szép pálinkáról is szólunk itt, lévén a járványos időszak egyik, hanem a leghatékonyabb orvossága, nem mellesleg pedig nagyon finom és a miénk, vagyis hungarikum.

Elsősorban most telt, vastag borokról fogunk beszélni. Azonban nem csak vörösekről, ugyanis például Tokajban, Somlón vagy Szent György-hegyen olyan komoly beltartalmú fehéreket is alkot némelyik borász, melyekbe szinte bele lehet harapni.

Sokakban felvetődhet, hogyan is készülhet egy nagyágyú bor. Először is ehhez a termőföld és az időjárás adja a megfelelő, alapvető körülményeket. Aztán az egyik legfontosabb dolog, amit a borász vagy szőlész megtehet, a hozamkorlátozás. Vagyis télen a rügyeket elmetszve gondoskodik arról, hogy a tőkén ne fejlődjön ki 1–1,5 kiló szőlő, így a tápanyagok a néhány meghagyott fürtbe koncentrálódnak. Van, aki a még töményebb alapanyag érdekében csak 50-60 dekát hagy a tőkén. Ha az évjárat kedvezően alakul, akkor a megfelelő szüreti időpontot megválasztva tökéletesen érett és egészséges alapanyagot lehet szüretelni, majd préselni. Az ilyen „nagy” anyagokat frissen kiégetett, kis méretű tölgyfahordóban, vagyis barrik (barrique) hordóban szokták érlelni, ami további illat- és ízjegyeket ad az érett gyümölcséhez – ilyenek például a vanília, a csokoládé vagy a fahéj. Amerikai tölgyfahordós érlelés esetén a kókusz íze illata adódik a készülő borhoz. Persze a hordókat mindig úgy kell megválasztani, hogy semmiképpen ne nyomják el a gyümölcs saját jellegzetességeit.

Nagyon tömören összefoglalva tehát így készülnek az ünnepi asztalra való lélekmelengető, komoly borok. Most nézzünk meg néhány konkrét tételt, a kóstolási jegyzeteinket is felhasználva, hogy mindenki ízlése szerint tudjon választani:

2HA pincészet, Szentgyörgyhegy – Cabernet franc, 2009: Közepesnél mélyebb rubinszín, a pohárban megforgatva egyenletesen, lassan csorog le a pohár faláról. Illatában a fa füstje, vanília, szegfűszeg. Ízében lágy karakterű, édes érintésű bor, melyben érdekesen jelenik meg a Szent György-hegyre jellemző ásványosság. Igazi ajándék ez a fajta kedvelőinek Török Csabától borásztól, aki ezzel a borral világszínvonalú vöröset készített egy fehérborairól ismert borvidéken.

Merfelsz, Szekszárd – Primus, 2006: A pincészet csúcs házasítása (azaz küvéje) a két cabernet különlegesen érett alapanyagából. Színében rendkívül mély, átláthatatlan, szinte fekete, mely kékes és lilás árnyalatokban játszik. Nagyon nagy anyag, érdemes a fogyasztás előtt egy nappal, de legalább 2-3 órával előtte kinyitni és levegőztetni. Ennyi mindenképpen kell, mert nagyon nehezen nyílik, de a levegőn óráról órára egyre érdekesebb arcát mutatja. Sűrű, buja kökénylekváros jegyek, érett kékszőlő, a háttérben évjáratos nemes kávé. Egész szájat betöltő, hosszú bor.

Mészáros Pál, Szekszárd – Cabernet sauvignon, 2009. Közepesnél mélyebb rubin szín, illatában gyönyörűen érett gyümölcsök, meggy, málna, melyet nagyon finoman, szinte észrevétlenül egészítenek ki a hordóból érkező enyhe vaníliás aromák. Selymes, mégis karakteres vörösbor, mely méltó társa a nemes vadakból készült ételeknek, de az ünnepi töltött káposztának is.

2HA pincészet – Olaszrizling, 2009. Aranyló, mély színvilág. Illatában nagyon behízelgő, érett fehérszőlő, már-már mazsolás illatok, kandírozott gyümölcsök, melyeket szépen festenek alá a barrik hordóból származó füstös, vaníliás, csokoládés illatok. Ízében hallatlan töménység és krémesség, de ez nem megy a gyümölcsök rovására, az érett fehér húsú gyümölcsök dominálnak a hosszú és tartalmas fehér nagyágyúban.

Lelovits Tamás, Villány – Villányi Primőr portugieser, 2011. Gyönyörű évjárat lett az idei, bár még érhetnek a borok, de ez olyan tétel, ami szépen bemutatja az évjárat egyediségét, kirobbanó gyümölcsösségét. A Pécsi Borozó szakmai zsűrije nemrégiben 87 pontot adott rá, ezzel megelőzött sok, magas árfekvésű nagyágyút. Szép, mély szín, lilás árnyalatokkal. Illatában rendkívül telt, sok érett fekete és kékbogyós gyümölccsel, grillázzsal, és némi vaníliás érintéssel. Ízében lágy karakterű, édesbe hajló, és itt is hozza az illatában ígért esszenciális gyümölcsösséget, kissé behízelgő rumos-szilvás ízvilággal. Rendkívüli bor, és az árát is figyelembe véve nem túlzás azt mondani: kihagyhatatlan vétel, 1000ft környékén.

És a sor végére hungarikumaink, vagyis az ígért két pálinka:
Gyulai Pálinkamanufaktúra – Birsalmapálinka. Fűszeres, tömény illat, friss citromfű verseng az édeskés birs jelleggel, ízében bársonyos, friss tele citrusokkal.

Kárpátia – Tölgyfahordóban érlelt barackpálinka. Érett és tömény illatok sok-sok kajszibarackkal, némi törkölyös háttérrel. Ízében is tömény és nagyon finoman gyümölcsös, selymes, jó arányokkal.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink