Egészségünkre

Út az okos borozáshoz

2011. december 28. | kutivili

Tompa Imre: Hogyan legyünk alkoholisták?

A legtöbb ember felkapja a fejét, ha olvassa vagy hallja a könyv címében írt mondatot. Ám borokról szóló könyvről beszélünk, a szerző szavaival: kis borbédekkerről szomjas laikusoknak. A cím azonban – akárcsak a könyv sok-sok része – óriási fricska. Ugyanis pont arról szól, hogy hogyan válhatunk olyanokká, akik a sokszínűség, az árnyalatok, illetve a borokat körülvevő történetek miatt kóstolnak. Száraz szakmázás helyett lépten-nyomon izgalmas, sokszor csapongó, megtörtént sztorikat olvashatunk, a világ legszebb és legérdekesebb helyein kalandozhatunk a szerzővel.

Tompa Imre (közismert nicknevén: Tompadoktor) újságíró, tanár, politológus. Borújságírással az ezredforduló óta foglalkozik. Ekkor tűnt fel neki, hogy a borok valójában az árnyalatokról szólnak, és ez annyira magával ragadta, hogy különböző borértő-képzéseken, többek között a szakma legnevesebb iskolájában, a Nemzetközi Borakadémián kóstolóvá képezte magát. Szebbnél szebb helyeken fordult meg a nagyvilágban, számtalan különleges bort kóstolt. A rengeteg kaland derűs és szórakoztató összefoglalója ez az alkotás.

Szakmabeliek is sokat tanulhatnak, és még többet mulathatnak, ha laza utazásra indulnak a könyv lapjain. A borok világával ismerkedni vágyók számára nem is nagyon lehetne ideálisabb irodalmat elképzelni, hiszen már a legelején elsajátíthatjuk a borfogyasztási alapokat is. Ha követjük Tompadoktor tanácsait, megtanulhatjuk, hogyan nyerhetjük ki a legtöbb információt az éppen kóstolt borból.

Tompa Imre

Tompa Imre

Így az első fejezet elolvasása, jobbik esetben elsajátítása után máris magabiztosabban vághatunk neki a világ körüli útnak a szerzővel, először is betekintve hazai borvidékeinken átélt akcióiba. Nemrégiben beszélgetve borkedvelő ismerőseimmel kiderült, hogy a itt következő egyszerű hangulatképek nemcsak rám voltak olyan hatással, hogy az első adandó alkalmat megragadva a villányi borvidéken kötöttem ki. „Sok boriszák és falánk utazó jutott el Wunderlich Alajos, Lojzi, kis villányi présházába kakaspörköltet és rétest falni és sok bort inni, filmszakadásig. Családias, falusias, otthonos esték voltak ezek, magam is danolásztam ott egy párszor.” „Elbűvölő az a közösségi élet, amit a villányi borászok élnek.”

És ugyanilyen kellemes hangulatképet kapunk Franciaországról, a patinás osztrák pincészetekről és területekről, és még egy sor érdekes helyről. Betekinthetünk a bort érintő gazdasági ügyekbe is. A Mi van a bor árában? című fejezetből kiderül, hogy nem is olyan egyszerű gazdasági folyamat, amíg a tőkéről szüretelt gyümölcs leve a poharunkba kerül. A sokat látott borújságíró e fejezetben lépésenként leírja, milyen (édes) teherrel jár, ha valaki belevágna a saját bor elkészítésébe.

Tompadoktor személyesen osztotta meg velem, hogyan is lehet egy kisebb vagyonra szert tenni borászkodásból: „Vágj bele egy nagyobb vagyonnal a saját bor készítésébe, és nemsokára már csak egy kisebb vagyonnal fogsz rendelkezni.”

A könyvben rengeteg borleírást is olvashatunk. Ahol csak járt a szerző, rövid jegyzeteket készített a pincészetnél kóstolt legérdekesebbnek vagy a régióra legjellemzőbbnek, vagy a legkiemelkedőbbnek tartott borról.

Záróakkordként egy borleírást idéznék egy olyan nemzetközi fajtáról, mely sok nemzetközi és honi szakértő szerint hazánkban mutatja meg legszebb, legkülönlegesebb arcát. A cabernet franc-ról van szó, jelen esetben a 2004-es évből, a villányi Malatinszky pincészettől:

„Szép, halk faillatban-ízben, fűszeres-szegfűszeges mély illat. Kerek, elegáns, hosszú bor fiatal, de nem tapló tanninnal. Igen friss savak mentén forgó meggyes felhangok (szép borleírási képzavar, szebben: szinesztézia). Teltkarcsú, nem nehézkes test és struktúra, egyszóval Malatinszkynek ez a sur lie (szűretlen, szűréssel-derítéssel nem megnyúzott) bora is tök pazar, franciásan elegáns és harmonikus, orvosság a tépett testnek és léleknek.”

A könyv ideális ajándék a borok iránt érdeklődő ismerőseink számára.

Tompa Imre: Hogyan legyünk alkoholisták? Jaffa Kiadó, 2007.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink