Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/8.

2012. január 5. | Botos Nikolett
  • Alig akad olyan roma Gyöngyöspatán, akinek ne lenne valamilyen büntetése. Olyan esetekről van szó, hogy például valaki az úttesten ment a járda helyett, törött volt az igazolványa, vagy a járdára köpött.

A rendőrség adatai szerint a szabálysértési büntetések száma az egy év alatt megötszöröződött. Aki tehette, elkeseredésében már elment a településről. Sokan panaszkodnak és igazságtalannak érzik a rendőri intézkedések során kiszabott bírságokat.

Ifj. Farkas János, a helyi Cigány Önkormányzat vezetője jogosnak tartja a romák felháborodását, mivel a rendőrök ugyanazokért a szabálysértésnek mondott cselekményekért nem bünteti a nem romákat.

Csemer Rolandot tíz ezer forintra büntették, amiért repedt volt az igazolványa. A rokonát, aki dolgozni indult hajnalban, azért jelentették fel, mert – járda hiányában – az úttesten gyalogolt.

Idén 140 szabálysértési esetet regisztrált a rendőrség, míg tavaly csak 33-at – mondta Juhász Péter, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa. Szerinte ez a fokozott rendőri jelenléttel magyarázható, amely március elejétől egészen a júliusi polgármesteri választásokig tartott.

Idősebb Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke szerint, aki tehette, elment a településről, mert féltek a jobbikos polgármestertől.

  • Ami szem-szájnak ingere, minden megtalálható és megkóstolható volt a Csongrád megyei Csanádpalotán rendezett gasztronómiai napon. Az eseményt főzőversennyel fűszerezték a szervezők.

Több mint háromszázan érkeztek a Csanádpalotai Művelődési Házba, hogy részt vegyenek a roma gasztronómiai nap eseményein.  A szervezők főzőversenyt is rendeztek, de természetesen a gyerekekre is gondoltak: különböző vetélkedőkkel, ügyességi játékokkal foglalhatták el magukat a kicsik, amíg a szülők vagy főztek, vagy a bogrács környékén segédkeztek. A jó hangulatú eseményt este a cigány bál zárta.

  • Balogh Mónika 2005 óta foglalkozik díszüveg  készítésével. Előtte rajzfilmrajzolást tanult, majd  a Független Média központ média gyakornoki programjában vett részt. Egy séta alkalmával egy üzlet ablakán akadt meg a tekintete és a szebbnél szebb lámpákat csodálta.  Akkor döntött úgy, hogy meg szeretné ezt a mesterséget tanulni. Mónika úgy érzi, megtalálta azt, amit egész életében szeretne csinálni. Balog Mónikával Kuti Vilmos beszélgetett.
  • A csapatok, akárcsak korábban a legendás grundokon, egymás között döntik el a szabályokat, és a játékosok ítélik meg, ki követett el szabálytalanságot a pályán. Ilyen típusú labdarúgó-tornát rendez az Oltalom Sportegyesület jövőre nyolc olyan településen, amely különböző konfliktusokkal terhelt. A résztvevőket természetesen képzett mediátorok segítik. A rendezvényeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetsége, a FIFA támogatja.

Rákos András, az Oltalom Sportegyesület elnöke beszámolt arról is, hogy az Oltalom focicsapata, a magyar hajléktalan labdarúgó-válogatott részt vett az augusztus végén, Párizsban megrendezett hajléktalan világbajnokságon. A sportvezető az ott elért közepes helyezéssel kevésbé elégedett, viszont örül annak, hogy a csapat tagjai számára feledhetetlen élmény volt a franciaországi utazás. A játékosokra jótékony hatással van a sport, hárman szeptembertől újra iskolába járnak, míg egy érettségizett játékosuk beiratozott az edzőképzésre.

A csapatot a Margitszigeten látogattuk meg, ahol egy játszótér focipályáján edzenek hetente kétszer.

Az összeállítást Papinot Ferenc készítette.

Kovács József Pál mélyvénás trombózissal és fekéllyel a lábában, csaknem 20 év hajléktalanság után kezdett el focizni. A kapus elmondta, hogy rendkívül pörgős volt a játék a világbajnokságon, négy a négy ellen játszottak, kétszer hét percen át, egy perc pihenővel. A kapuk mérete is eltér a szokásostól, négy méter széles és mindössze egy méter harminc centi magasságú.

  • Azt már megszokhattuk, hogy a Budapest Bár zenészei és énekesei katarzis hangulatot teremtenek a koncertjeiken, és a négy éve sikeres csapat folyamatosan keresi az új kihívásokat. Legutóbb például azt tűzték ki célul, hogy színházi produkciót hoznak létre a Hoppá! című albumukból. A darab bemutatója október 17-én volt a MOM Kulturális Központban. A zseniális nosztalgia hangulatot a közönség több mint negyedórás vastapssal jutalmazta, amelyet azzal a kellemes hírrel szakítottak meg, hogy a Hoppá! dupla platina lemez lett. Elsőként a résztvevőket kérdeztük, hogy milyen élményt nyújtott számukra ez az újszerű előadásmód.

A Budapest Bár tagjai az előadás végén vehették át a dupla platinalemezt, amelyet a Hoppá című 4-dik albumukért kaptak. Farkas Róbertet a zenekar vezetőjét a díjról és az előadásról kérdeztük.

Németh Juci és Behumi Dóri is a Budapest Bárban énekel. A bemutató után őket is megkérdeztük.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink