Egészségünkre

Csillogó borok és remek lehetőségek az Alföldön

2012. január 8. | kutivili

Az Alföld a legnagyobb és az egyik legérdekesebb borvidékünk. Sajnos, a tömegtermelés és a borhamisítás hosszú időre megbélyegezte, s ennek a hatása még ma is érezhető. Sok még az előítélet, pedig a nagy odafigyeléssel gondozott szőlő világszínvonalú alapanyagokat ad itt is. Bizonyíték adnak erre az évről évre elért hazai és nemzetközi versenyeredmények. Két borújságíró, Tompa Imre és Dlusztus Imre a napokban nagy kóstolót szervezett, és a legszebb borokon keresztül mutatták be, milyen lehetőségeket is rejt az Alföld.

A Ferenciek terénél lévő Curia vendéglő elegáns és kellemes környezetében vághattunk neki az alföldi gyöngyszemekből álló sornak. Az úttörőnek mondható rendezvényen a sikeres soltvadkerti Font pincészet tulajdonosának, az idősebbik Font Sándornak az asztaltársaságát élvezhettem. Tesztelgetésünk közben egy érdekes, égető társadalmi téma is terítékre került.

Tompa Imre előrebocsátotta, hogy átfogó képet kívánnak adni a régió borainak sokszínűségéről. Az üdítő, könnyed, citrusos, virágos fehérboroktól kezdve a komolyabb kaliberű fehéreken át haladunk a nagyléptékű vörösökön keresztül a sor édes végéhez, vagyis a kései szüretelésűhöz és a jégborhoz. Az eseményen hét pince legjobb munkáit ismerhettük meg: Béla Borászat, Font pincészet, Fritmann Borászat, Gál birtok, Gedeon birtok, Koch Borászat, Lantos Borászat.

A borászatok szép egyéni eredményei mellett az is mutatja a régió fejlődését, hogy, 2007-ben Fritmann János nyerte el »Az év bortermelője« címet, amit a legnagyobb elismerés tekint. Amikor megkérdeztem, hogy mi a jó és egyedi alföldi bor titka, egyszerű választ kaptam a borászmestertől: gyümölcs, gyümölcs és gyümölcs. Majd egy konkrét példát említve kifejtette: „Mindig a hibátlan, érett alapanyagról szóljon a bor, vagyis a szép gyümölcsről. A hordó megválasztása, váltogatása egy kicsit művészi dolog is, hogy soha ne a hordóból érkező aromák domináljanak”.

És akkor lássuk, hogyan értékeli a térség helyzetét Font Sándor, a régió ismert és sikeres szakembere. Szerinte küldetés a jó kunsági bor komponálása, amely értékhordozó és egyben értékálló. A borász szerint ennek a hivatásnak a legfőbb erénye a játékosság és a kreativitás, ezért az ő borai áradóan gyümölcsösek és izgalmasak. Amikor a munkaerő-piaci helyzetről kezdtünk beszélgetni, szóba hoztam a Hungarian Business Leaders Forum nemrég megrendezett pódiumbeszélgetését. Ennek fő témája a munkanélküli emberek és a munkaerőt kereső munkáltatók érdekeinek összehangolása volt. Font Sándor a legnagyobb problémát a munkakerülésben látja. Mivel nála többnyire erdélyiek dolgoznak, felmerül a kérdés: „Milyen érdekes, hogy onnan megtalálják a munkát, de a környékről nem.” A Font pincészetben szinte egész évben, február közepétől decemberig van munkalehetőség, és várják a jelentkezőket.

Ésszerű ötletnek tűnik ennek ismeretében, hogy az illetékesek – az integrációs programok vezetői, koordinátorok, munkaügyi tanácsadók– megkereshetnék az alföldi borászatok tulajdonosait és a szőlőbirtokosait, hogy megvitassák a kérdést. Mi a magunk részéről igyekszünk minél több szakember véleményét kikérni az ügyben.

Kóstolási jegyzet

Összesen huszonkilenc tételt kóstoltunk, közülük most csak a legkarakteresebbeket emelem ki.
Gedeon – Kövidinka, 2011: Halvány citromszín, friss ropogós illat, amit hoz ízében is, rendkívüli feszességgel.
Fritmann – Irsai Olivér, 2011: Áradóan gyümölcsös, citrusos, virágos ízekkel és egy pici széndioxiddal, ami még izgalmasabbá teszi.
Gál – Olaszrizling, 2011: Az előzőeknél mélyebb, tartalmasabb, kedves gyümölcsösséggel és ásványossággal, valamint a fajtára jellemző mandulás érintéssel.
Lantos – Cserszegi fűszeres, 2010: Lendületes, gyümölcsös, halvány színvilágú, könnyen iható, kedves bor.
Gál – Cserszegi fűszeres, 2011: A pohárból áradnak a finom bodzás, virágos illatok. Ízében is ilyen gazdag, különösen szép feszességgel.
Font – Ezerjó válogatás, 2009: Nagy kaliberű fehérbor, közepesen testes, ásványos, visszafogott, majd fokozatosan a pohárban kinyílik, megvillantva szép gyümölcsös karakterét is. Komplex, több időt igénylő bor.
Gál – Szent Márton rozé, 2011: Gálék borai valódi egyéniségek, könnyen felismerhetők. Ez is frissességet sugall, halvány rózsaszín, illata szinte kiugrik a pohárból, telt, sokrétű és könnyen iható. Ízében a vadmálna és a déligyümölcsök dominálnak, amelyeket barackosság és még ki tudja, mi minden körvonalaz. Utóíze hosszú és elragadó.
Lantos – HIT, 2009: Érdekes és szép zweigelt, kitűnő átmenet a könnyed gyümölcsös és a komplexebb borok között. Mély, mégis friss illatok, háttérben egy kis bőrösséggel, ízében kerek, bársonyos, elegáns savakkal és kékbogyós gyümölcsökkel. Nagyon kellemes bor.
Fritmann – Cabernet sauvignon – Cabernet franc, 2007: Ez a tétel jó példa arra, hogy világszínvonalú komplex nagy vörösborokat is lehet itt készíteni. Mély színvilág, téglás elszíneződéssel a szélen, visszafogott, de egyre nyíló illatok, földes, bőrös illatok, és érett gyümölcsök kavalkádja. Ízében is hozza a mélységet és a komplexitást, szeder, kökény, a háttérben némi csokoládés érintés. Elegáns, nagy bor.
Koch – Cabernet sauvignon barrique, 2007: Érett és gazdag alapanyag, szép mély, lilába játszó színvilággal. Ügyes és intelligens hordóhasználat, az illatban és a kortyban is a gyümölcsök dominálnak. Ízében érett kékszőlő, áfonya, amelynek hátterében kellemesen bújnak meg a barrik érlelésből származó vaníliás, fahéjas, csokoládés jegyek. Jóleső és tartalmas kortyok.
Koch – Jégbor Rajnai rizling, 2006: Egy elegáns évből származó különleges minőségű, válogatott szemekből készült eszencia. Mély, aranyló színvilág, érett és túlérett illatokkal, aszalt gyümölcsök, méz, datolya. Ízében is hozza ezeket, de itt az aszalt kajszi dominál, ami némi frissességet és feszességet kölcsönöz neki. Igazi ünnepi bor, méltó befejezése volt a kiváló sornak.

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink