Komolyan

Szótlan roma képviselő a Parlamentben

2012. január 11. | GGy

Fotó: MTI Mohai Balázs

Farkas Flórián fideszes roma képviselő az elmúlt évben egyszer sem szólalt fel a Parlamentben – olvasható az országgyűlés honlapján. Osztolykán Ágnes, az LMP roma képviselője szerint az elmúlt évben voltak olyan események, amelyekhez hozzá kellett volna szólnia minden roma képviselőnek.

Tizenhat képviselő, köztük a fideszes Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke sem szólalt fel tavaly a parlamentben, pedig 2011-ben fogadták el a nemzeti romastratégiát, többször szóba került a gyöngyöspatai konfliktus, és számos alkalommal cigányoztak jobbikos képviselők.

Emailben megkerestük Farkas Flóriánt, hogy kommentálja szótlanságának okát. A valószínűleg titkársága által fogalmazott válaszlevélben azt írták (eredeti helyesírással idézzük), hogy „a képviselő Úr nagyon sok feladatot vállal a képviselői Irodaházban és a parlamentben is (bizottsági munka, részvétel a frakcióelnökség tevékenységében, stb.).
Az elmúlt másfél évben azonban a kisebbségi választások, az önkormányzati munka megindítása, átalakítása, a magyar és európai Roma Stratégia kimunkálásában való közreműködés, az egyes tárcákkal való együttműködési megállapodások előkészítése voltak elsődleges feladatai. Időnként súlyozni kell: aktuálisan mely feladatok a legsürgősebbek. Lesz olyan időszak, amikor a felszólalások dominálnak a munkában.”

A Fidesz padsoraiban ül még két roma képviselő, az egyik Varga József, akinek összesen egyszer volt mondandója a Parlamentben, míg Berényi László tizenegy alkalommal szólalt fel.

Az Országgyűlés négy roma képviselője közül Osztolykán Ágnes kért szót legtöbbször 2011-ben, összesen negyvenötször. Az LMP-s politikus szerint több tényező is befolyásolhatja azt, hogy ki mennyire aktív a parlamentben.

„Egyik ilyen tényező a szigorú házszabály, amely a parlamenti felszólalások rendjét is szabályozza egy-egy frakció számára, de a kétperces felszólalásoknál bármelyik képviselő elmondhatja véleményét egy napirenden lévő témában. Az LMP-ben ez úgy zajlik, hogy ha úgy érezzük, van mondanivalónk, akkor megnyomjuk a gombot, és elmondjuk a véleményünket a téma kapcsán. Nem gondolom, hogy a Fidesznél ez ugyanígy lenne. Szerintem ott le van szabályozva, hogy ki és mikor szólalhat meg. Ha roma ügy van napirenden, akkor a Fideszből főleg Berényi László beszélt, Farkast a körön kívül hagyták. Azokban a vitákban, amikor cigányoztak a jobbikosok, vagy ment a Gyöngyöspata-ügy, meg voltak más olyan történetek is 2011-ben, amelyekhez roma képviselőként hozzá kellett volna szólni” – vélekedik Osztolykán Ágnes.

Megnéztük azt is a parlament honlapján, hogy a ciklus kezdete, 2010 májusa óta hányszor szólalt fel a négy roma képviselő. Akit érdekel, az itt megnézheti azt is, hogy ki mit mondott egy téma kapcsán, mire reagált.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink