Komolyan

Roma-roma ellentét Gyöngyöspatán – Leváltanák a helyi CKÖ vezetését

2012. január 13. | GGy

MTI fotó: Komka Petér

A cigány kisebbségi önkormányzat tagjainak lemondását, illetve a cigányvajda visszavonulását követelte kedden Gyöngyöspatán helyi romák egy csoportja – számolt be az esetről az MTI.

A helyi művelődési házba összehívott fórumon Baranyi Tamás, a lemondást követelők képviselője kijelentette: a kisebbségi önkormányzat tagjai valamennyi gyöngyöspatai roma érdekei helyett csak a saját érdekeiket, és csak saját családjukat képviselik. A mintegy harminc roma részvételével megtartott tanácskozáson a szószóló azt állította, hogy az adományokból és segélycsomagokból kizárólag a kisebbségi önkormányzat vezetőinek családtagjai részesülnek, és az adományok nem jutnak el a rászorulókhoz. Szintén csak rokonok vehetnek részt a különböző közmunkaprogramokban – tette hozzá.

Ebben a helyzetben azt követelik, hogy testületileg mondjon le az ifjabb Farkas János vezette cigány önkormányzat valamennyi tagja, illetve vonuljon vissza a helyi cigányvajda, id. Farkas János. Baranyi Tamás azt állította, hogy a kezdeményezést támogatja a helyi önkormányzat vezetése is.

A Sosi megkérdezte a kisebbségi önkormányzat vezetőjét, hogy mi a véleménye a kialakult helyzetről. Ifjabb Farkas Jánost elmondta, hogy a keddi „tüntetés” bebizonyította, a cigányság csekély része vette komolyan a leváltás ötletét. Csak körülbelül 30-an mentek el, többségük azért, mert azt hitte, hogy a CKÖ tart fórumot. „Mi arról az utolsó pillanatban szereztünk tudomást arról, hogy kisebbségi fórumot tartanak a kisebbségi önkormányzat nélkül. Amennyiben igaz az ellenfórum hangadójának, Baranyi Tamásnak az állítása, hogy a kezdeményezést támogatta az önkormányzat, akkor ez is azt bizonyítja, hogy „díszcigányok” helyzetbe hozásával akarják ellehetetleníteni a jelenlegi CKÖ munkáját. Ezt a gyanút erősíti, hogy a kezdeményezéshez termet biztosított a polgármesteri hivatal, és jelen volt az MTI tudósítója is.”

Ifjabb Farkas János szerint azzal vádolják őt és édesapját, hogy több millió forintot gyűjtöttek össze, de nem osztották szét; hogy eltüntettek egy kamionnyi csokit és hogy ők küldték a romákra a rendőröket, hogy büntessék meg a helyi cigányságot. „Az emberek pontosan tudják, hogy ez egy önkormányzati támadás volt. Egy szűk csoport munkálkodik azon, hogy megbontsák a roma egységet, de ez nem fog sikerülni nekik, mert a romák 90 százaléka támogatja a jelenlegi CKÖ vezetését” – mondta Farkas János.
Gyöngyöspata azt követően került a figyelem középpontjába, hogy az elmúlt év tavaszán etnikai feszültség alakult ki a településen. A megszaporodott bűncselekményekre hivatkozva járőrözni kezdett a községben a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink