Egészségünkre

Ütősek a magyar borok – de az identitásunkat elveszítettük

2012. január 15. | kutivili

Sokszor tapasztaljuk, hogy nemzetközi szakértők remek véleményt mondanak hazánk borairól, de azt is egyre többet hallani, hogy borászaink utakat keresnek, és a probléma, hogy a legtöbben különböző irányba indulva keresik a helyes utat. Rendhagyó módon most nem borásszal, hanem Kovács Antal sommelier-vel, örökös magyar bajnokkal beszélgetünk erről. Találkozásunk rendhagyó azért is, mert Antalt a Hungarian Business Leader Forum (HBLF) által szervezett pódiumbeszélgetésre utalva kérdezzük, vajon érdemes lenne-e komplex integrációs program révén szervezni képzést szőlőmunkások (mezőgazdasági segédmunkások) számára, akik majd a borászatok szőlőiben dolgozhatnának. Vagyis a munkaerő iránti igényt összehangolni a munkaerő képzésével.

Ha most az olvasó belenéz Egészségünkre rovatunkba, ahol hazánk nagyágyú borairól írtunk kóstolási jegyzeteket, sajátos jelzőkkel találkozhat: nagytestű, kimért mozgású, feketébe hajló, mély színű, lehengerlően sűrű és hasonlók. És mivel ezek népszerű, nagyon kedvelt borok, sokaknak tűnhet úgy: minél lehengerlőbb, annál komolyabb és nagyobb borról beszélünk. Mondhatni, hogy ezek tehát a piac igényeire szabott, „eladhatóra hangolt” borok.

Közülük számos tétel úgy hozza ezeket a tulajdonságokat, hogy közben elegáns és sokrétű is. Ezért nyilatkozik elismeréssel valamennyi nemzetközi szakértő országunk boraival kapcsolatban. Sokan azonban másképp fogalmaznak, mint például Elizabeth Gabay, Master of Wine is. Nemzetközi szakértőként ő foglalkozik legtöbbet a magyar borokkal. Elizabeth szerint nagymértékű és folyamatos a fejlődés, ami ráadásul a világ reflektorfényében zajlik. csakhogy ez elsülhet jól és rosszul is, mivel a magyarok útkeresésben vannak. Az ő véleménye szerint az egységet és az egyediséget kellene keresni.
Kovács Antal sommelier, örökös magyar bajnok rendkívül széleskörű és átfogó tapasztalattal bír a hazai borokról. Elképzelései ezért nagyon határozottak.

sosinet.hu: Anti, azt mondod, egyelőre nem a megfelelő úton járunk. Milyen irányba kellene mennünk ahhoz, hogy egyedi bornemzetté válhassunk?

Kovács Antal: Tényleg nagyon sokat fejlődtünk technológiai szempontból, de az identitásunk árán. Azt elveszítettük a fejlődés közben. Valóban sok olyan nagyágyú születik itthon, melyek szép eredményeket érnek el nemzetközi versenyeken, de nagy kérdés, hogy ezek mennyire egyediek, és hogy csak nálunk találkozhatnak-e velük.

sosinet.hu: Akkor felteszem a nagy kérdést: mennyire egyediek ezek a borok?

K.A: Szomorú, de szinte semennyire. Van egy úgynevezett újvilági stílus, mely a fogyasztói igényekre szabva diktálja a világ borkészítésének tendenciáit. Mi ezt szorgalmasan követjük, de a saját egyediségünk elvesztésének árán. Ha vörösborokról beszélünk, ezek általában túlérett alapanyagból készített, lehengerlő, kimért mozgású, ébenfekete színű borok, melyek nem a terroirt (termőföldet) tükrözik a kóstoló számára.
Rengeteg alkalommal elhangzik, hogy sok nemzetközi fajta milyen gyönyörű arcát mutatja minálunk. Ez nagyszerű, csakhogy még sok ezer helyen készítenek azokból a fajtákból nagy és lehengerlő borokat. Azzal kellene elsősorban foglalkozni, hogy előtérbe helyezzük a saját fajtáinkat, melyek a mi egyedi stílusunkat mutatják meg a fogyasztóknak.

sosinet.hu: Mondj pozitív példát!
K.A: A teljesség igénye nélkül például sok egyedi és gyönyörű kékfrankos, zweigelt, kadarka készül néhány vörösbor-vidékünkön, melyek valóban kivételesek és természetesek, nem erőltetettek. Ezek egyáltalán nem tucat borok és nem téveszthetők össze a divatos újvilági ágyúkkal. Általában koncentráltak, ásványosak, karakteresek, ezek közül sokukra lehetne mondani, hogy a kövek levei. Ezek mutatják meg valójában a termőtáj és az évjárat sajátosságait. Rá kellene állni a magyar fajtákra, olyanokra, mint a turán, a cserszegi fűszeres, a furmint satöbbi. Ugyanis ha egy világversenyen vagy egy nemzetközi borbemutatón cabernet-t vagy merlot-t mutatnak be borászaink, akkor azt a kóstolója egy perc múlva elfelejti – ha szakavatott, ha nem –, de ha bemutatnak például egy nagy gondossággal elkészített mátrai turánt, az valóban felkelti a figyelmüket. Ugyanis tudják, hogy ezt máshonnan nem kóstolhatják. És kíváncsiak rá hogy milyen bort hozott Magyarország. Tehát rá kellene állni, hogy a saját fajtáinkból készítsünk olyan borokat, melyek az egyediségükkel nyerik meg a fogyasztókat. A lehetőség meglenne rá. Nem kellene a könnyebb, kitaposott utat választani.

sosinet.hu: Bár nem tartozik ide, csak közvetetten, de mindenképpen érdekel a véleményed egy sajátos témában. Nemrégiben a Hungarian Business Leader Forum (HBLF) kerekasztal-beszélgetést szervezett, melynek a témája az volt, hogy ahol igény lenne a betanított munkaerőre, a nagyvállalatok vezetőit, össze kellene hozni a munkaerőkkel, vagyis összehangolni munkakereső és munkavállaló igényeit. Arról is szó esett ezzel kapcsolatban, hogy az ún. integrációs képzés eredményeként emberek kapnak olyan képesítést, ami nem piacképes. Mostanában azonban jó néhány borász részéről elhangzott, hogy sokan érzik a szőlőmunkások hiányát. Font Sándor például hiába keres munkaerőt itthon, csak a határon túl talál …Véleményed szerint sikeres lehetne egy olyan integrációs program, amelyben hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek szerezhetnének szőlész-segédmunkás képesítést, utána pedig segítenék őket eljutni a munkaerőket kereső pincészetekhez?

K.A: Ezt rendkívül hasznosnak és értelmes ötletnek találom. Ha tényleg lenne erre igény a borászatok részéről, akkor remek végeredménye is lehet egy ilyen kezdeményezésnek. Én biztosan támogatnám ezt a programot. Égető probléma a munkahelyek hiánya, és ez ha csak egy kis részét oldaná is meg, óriási lépés lenne. Persze ahhoz, hogy sikeres legyen, rengeteg embernek és sokáig kellene dolgoznia a projekten. Ez ugyanis rendkívül komplex programnak hangzik. Amire egy ilyen sokrétű dologból lesz valami, az nem kis idő. De van értelme. Nagyon alaposan fel kell mérni persze a lehetőségeket a borászatoknál és szőlőterületeken. Ha ez megvan, és valóban jelentős a munkaerőigény, akkor bele kell vágni a program megtervezésébe.

sosinet.hu: Én ígérem, hogy megteszem az ügy érdekében, ami tőlem telik…

Kóstolási jegyzet:

Kóstolási jegyzetünkbe most néhány olyan bort emelünk ki, melyeket Kovács Antal sommelier valódi nemzeti kincsnek, követendő példának tekint.

Losonci Bálint – Mátrai kékfrankos, Gereg dűlő, 2009.
Losonci Bálint dűlőszelektált borai egyértelműen hozzák, amit csak nagyon kevesek borai hazánkban. A fajtajelleget maguk mögött hagyják, kiemelik a dűlő karakterét. Bálint egészen különleges és félelmetesen erős prést használhat, mással ugyanis nem lehetne kipréselni a követ…
Közepes intenzitású rubinvörös szín. Illatában pazar ásványos jegyek jelennek meg. Valószínűleg van benne némi gyümölcsös karakter is, de azt keresgélje, aki akarja, én nagyon jól elvagyok a kövek társaságában! ;) Kóstolva száraz, sós, savai lendületesek, alkoholja alig tűnik fel, teste arányos, remek felépítésű. Ízében az ásványokon kívül csak akkor találunk valami mást, ha igazán szárnyaló a fantáziánk.

Orsolya pincészet – Egri leányka, Hermány dűlő, 2009
Közepes intenzitású aranysárga szín. Illatában elsőre ásványos jegyek jelentkeznek, a második szippantásnál diszkrét virágbokréta és őszibarack követi őket. Kóstolva száraz, savai elevenek, teste telt, gömbölyded. Ízében a tökéletesen beérett gyümölcs aromái sejlenek fel, ásványokkal, virágokkal karöltve: mindenből pont annyi jutott ebbe a borba, hogy egy pazar aroma-ízélmény részesei lehessünk általa. Összetett, várhatóan hosszú évekre szóló érlelési potenciállal rendelkező bor. 12-13°C-on fogyasztva halakból és fehérhúsú szárnyasokból készített fogásokhoz ajánlom kísérőként.

Gróf Buttler pincészet – Bikavér, Nagy-Eged, 2006
Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett virágok és fekete bogyós gyümölcsök, valamint cédrus és étcsokoládé aromajegyei tűnnek fel. Kóstolva száraz, savai lendületesek, tanninérzete kellő határozottsággal, ám végtelen finomsággal jelentkezik. Testes, sűrű szerkezetű, hallatlanul kifinomult bor, amely büszkén hirdeti a termőhely nagyságát. E bor tehát a termőhelyről szól, s így az alapanyagaként szolgáló szőlőfajtákra más szerep nem juthatott, minthogy közvetítő szerepet töltsenek be a Nagy-Eged-hegy és a fogyasztó között. 18-19°C-on fogyasztva sertés-, borjú-, marha-, bárány- és vadhúsokból készített fogásokhoz, valamint keménysajtokhoz ajánlom kísérőként.
Kovács Antal

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink