Jegyzetfüzet

Válasz José „Sosi” Barrosotól

2012. január 18. | Black Joe

Európai Bizottság
José “Sosi” Manuel Durão Barroso
elnök

Farkas Flórián képviselő úrnak
A Magyar Köztársaság Országgyűlése
Budapest, Magyarország

Tisztelt Képviselő úr!

Először is szeretném megköszönni, hogy levelével megtisztelt, és felhívta figyelmemet a Magyarországon és az Unióban élő romák helyzetére.
Igyekeztem hidegvérrel végigolvasni a sorait, és őszintén sajnálom, hogy csak a nap végére sikerült. Felkértem kollégáimat, nézzenek utána az ön által leírtaknak.
Képviselő úr!

Csalódtam önben. Csalódtam, mert megtudtam, hogy milyen szivárványos úton jutott el a bársonyszékig, és hogy milyen engedményeket kapott csupán azért, hogy gombnyomogató bábu lehessen az általam nagyra becsült Polgári Pártban. Legyen már jó fiú, mert tudnék én is egy csomó rossz dolgot mondani magáról. De én úriember vagyok.

Eddig is az volt a szerepe, hogy ne csináljon semmit. Erre választották ki, mert ebben ön az egyik legjobban teljesítő képviselő. Kérem, hogy szokásos nem-tevékenységét hasonló eredményességgel folytassa. Kedveljük önt, és azért, hogy nem szólalt még fel a romák érdekében az elmúlt fociszezonban, csak meleg köszönetemet tudom kifejezni. Ezt vártuk öntől, és meg is kaptuk. Ez helyes gyakorlat, nem lenne célszerű, ha eltérne tőle.

Ugyanakkor nem tartanám kívánatosnak, ha ebben az életben még egyszer előfordulna, hogy személyesen nekem címzett levéllel keres meg. Most is lehozta az összes online média, hogy nekem írt, és egyengetni próbálja az ön – valamennyiünk által jól ismert – miniszterelnökének, Orbán Viktornak az útját. Úgy ítélem meg, a miniszterelnök úrnak nincs erre szüksége. Ráadásul nagyon rosszul esik – sőt ettől még euró árfolyama is esett –, amikor az én – dicsekvés nélkül mondom – köztiszteletnek örvendő nevem egy sorban olvasható az önével.
Tájékoztatom továbbá, hogy több ezer roma honfitársától is érkezett levél. Ők arra hívják fel a figyelmemet, hogy az ő nevükben ne írogasson nekem. Miért csinálja ezt velem? Most a nyilvánosság előtt kell megrónom önt, hogy az én renomém ne csorbuljon. Kell ez magának? Tudom, hogy nehéz, de mielőtt tollat ragadna, kérem, használja az eszét.

Most mit válaszoljak ennek a több ezer cigánynak? Tintára alig van pénzem, nem hogy bélyegre! Azt gondolja, nincs jobb dolgom? Ott van például a miniszterelnökének az új alkotmánya, az adatvédelmi biztos körüli vita, és a jegybank túlzott ellenőrzésének a gondja. Maga meg azzal jön, hogy önök mekkora demokraták. Meg hogy én akadályozom meg az Unióban élő romák felemelkedését. Számon kér engem? Egészen biztosan tudja, ki vagyok én? Majd akkor reklamálhat, ha nem kapja meg a fizuját, a bizottsági pénzét meg az ORÖ elnöki keresetét. Nem beszélve a többiről.

Na tessék, az utolsó vérnyomás-gyógyszeremet kellett bevennem. Nos, igen: tehát reményemet szeretném kifejezni, hogy ez volt az utolsó olyan levél, amelyben más érdekében írt. Felkérem, tegye a dolgát, mint eddig. Üljön, nyomogasson, és nyomatékosan kérem, ne nyilatkozzon senkinek. Még a romáknak se. Ha az elmúlt öt évben kibírta, hogy nem állt velük szóba, próbálja folytatni. Tapasztalatom szerint menni fog.
Tavesz Baktalo!

Mérsékelt tisztelettel:
José „Sosi” Manuel Durão Barroso
Európai Bizottság
elnök

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink