Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/9.

2012. január 19. | Botos Nikolett
  • Nem létezik “cigánybűnözés” tantárgy az Országos Tiszti Főiskolán – az intézmény egyik oktatója így utasította vissza egyes szélsőjobbos internetes oldalak rágalmait a Roma Méltóság napján. Sivadó Máté a Sosinetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy ezek a portálok az állítólagos tantárggyal is a saját szélsőséges nézeteiket akarják igazolni.

A Szervusz, drága testvérem – Roma Méltóság napja című rendezvényt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kispesti templomában rendezték.

Iványi Gábor metodista lelkész, az Evangéliumi Testvérközösség egyházi elnöke szerint ma Magyarországon nem a romákat kell “missziónálniuk”, hanem a többségi társadalomnak kellene bocsánatot kérnie a kirekesztés és a romák ellen elkövetett bűnök miatt.

  • A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen olyan tehetséges roma és nem roma fiatalok számára, akik a fizetős színi tanoda költségeit nem tudták vállalni. Az eltelt tíz év alatt kialakult gyermek- és ifjúsági társulat – számos előadással a háta mögött – színházzá nőtte ki magát. A Pince Színházban találkoztunk velük a közelmúltban, ahol Nyári Pál szervezőt kérdeztük a részletekről.

Szegedi Tamás Miskolcról jött Budapestre. A roma fiatal Iván szerepét játssza a Mese a tűzpiros virág   ról című darabban.

  • Húsz év után ismét felcsendül a cigányzene a Borsod megyei Szerencsen. Megalakult a Szerencsi Fiúk elnevezést viselő roma együttes. A zenei stílus fiatalos, pörgős, a legújabb hangzásvilágot szólaltatják meg a fiatalok. A zenekar és a dalok megismertetése lenne a célja a zenészeknek, de eddigi egyéves fennállásuk óta anyagi nehézségek miatt ez nem tűnik túl egyszerűnek. Az együttesnek elsősorban hangszerekre lenne szüksége, és nem lenne mellékes egy olyan támogató sem, aki felkarolná őket és segítené próbálkozásukat. Mivel még saját albumuk sincs, így ellátogattunk egy próbára, és az ott felvett zenéket hallják az összeállításban. A Szerencsi Fiúk formáció vezetőjével, ifjabb Lakatos Attilával beszélgettünk.
  • Gyügyi Ödön roma grafikus a sámánvilágban találta meg a hitét, és az ad neki erőt az alkotáshoz. Szellemállata a varjú, amely a legtöbb művében megtalálható. A grafikussal készült interjúnkból kiérződik az a sejtelmes világ, amely annyira jellemző rá. Legutóbb a XII. kerületi Önkormányzat galériafolyosóján állították ki az alkotásait, a megnyitón Kathy Horváth Lajos hegedűművész adta az improvizációt a grafikákhoz. Gyügyi Ödönt hallják.

Gyügyi Ödön 1966-ban született. A berkeszi és a tiszadobi gyermekvárosban cseperedett, ahol megismerkedett későbbi mestereivel, Péli Tamással és Szentandrássy Istvánnal. A művész már hosszú ideje a fővárosban él és alkot.

A roma grafikus képeit és a róla készült videót honlapunkon, a www.sosinet.hu weboldalon tekinthetik meg.

  • Bíró Evelina egyedül neveli két lányát, Szandit és Szintiát. Szintia életvidám kislány. Szeret játszani, sokat nevetni, sőt már iskolába járni. Ezeket hallva biztos mindenki azt gondolja, hogy igen. és???…  A most hatéves kislány nem tud önállóan ülni, állni, és nem tud beszélni sem. Szintia kétszer tért vissza a bölcsőhalálból, de édesanyja nem örülhetett sokáig. Kiderült, hogy súlyos epilepsziát kapott és elhalt az agysejtek 75 százaléka is. Az orvosok nem kecsegtették semmi jóval Evelinát, de az anya nem adta fel a harcot. Szintia születése óta minden tőle telhetőt megtesz nap mint nap azért, hogy az ő hercegnője végre megszólaljon, hogy felüljön vagy felálljon. Tornára, akupunktúrás kezelésre hordja kislányát. Igen ám, de a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé azt, hogy minden szükséges kezelést megkapjon a gyermek, így kupakokat gyűjt Szintiának, hogy ezzel egészítse ki számára legalább a tornapénzt. Az életvidám csöppség szemeibe nézve boldogságot látni mindazon nehézségek ellenére, amelyekkel naponta megküzd. Az összeállításban Bíró Evelinával beszélgetünk.

Szintiához heti kétszer jár egy mozgásfejlesztő, hogy átmozgassa a kislány izmait. Az eddigi eredményekről számol be a következőkben.

Szintia szívesen fogadja a segítséget, ha hallgatóink úgy gondolják, segítenének a kupakgyújtésben, akkor azt megtehetik, ha felhívják az édesanyát, bíró Evelinát a 0670/527-42-61-es telefonszámon, illetve Szintiának van egy bankszámlaszáma is,amit a www.sosinet.hu weboldalunkon megtalálnak.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink