Komolyan

Garantált a Gandhi működése

2012. január 20. | GGy

A pécsi Gandhi Gimnázium évek óta húzódó bizonytalan helyzetére tett pontot az intézményt működtető közhasznú nonprofit kft. taggyűlése az új ügyvezető igazgató, Virág Bertalan megválasztásával. Ezzel egyben új fejezet kezdődött az iskola történetében: a stabil intézményi és gazdasági háttérnek köszönhetően ismét a magas színvonalú oktatás kerülhet a figyelem középpontjába – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleményében.

A tárca szerint az új tulajdonos garantálja a gimnázium megfelelő gazdasági hátterét és a pedagógiai program megújítását. A minőségi oktatás és a stabil gazdasági háttér lehetővé teszi, hogy a felvételizők teljes nyugalommal jelentkezzenek a Gandhiba.

A KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága azt írta, hogy a gimnázium működését egy új tanácsadó testület segíti, amelynek vezetője Ráczné Szabó Rita, a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke, tagjai többek között az alapítók, a tanári kar és a volt gandhis diákok képviselői, akik az intézmény vezetőjének kinevezésében egyetértési jogot kaptak. A szintén újonnan megalakult Felügyelő Bizottság vezetését dr. Orsós Anna, a Pécsi Egyetem Romológia Tanszékének vezetője látja el.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tavaly jelentette be, hogy az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye, a Gandhi Gimnázium körül kialakult áldatlan állapotokat meg akarja szüntetni azáltal, hogy egy nonprofit gazdasági társaság veszi át a fenntartást a közalapítványtól. A Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. 2011-ben meg is alakult, amelynek tulajdonosai 90%-ban a magyar állam (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) és 10%-ban Pécs önkormányzata – olvasható a közleményben.

Az új tulajdonosi formával – amelyet a középiskola alapítói többségének egyetértésével hívtak létre – az intézmény autonómiája megmarad, de könnyebbé, gyorsabbá, átláthatóbbá válik a döntéshozatal, szemben a korábbi időszakkal – áll a közleményben.

Nézze meg 2010 őszén készült videónkat, amelyet kollégánk, Pusztai Krisztián készített az iskolában.

A Gandhiban a tizenhat év alatt több százan tettek sikeres érettségi vizsgát. A gimnázium sikerét mutatja az is, hogy minden évben több végzett gandhis diák jutott el főiskolára, egyetemre, növelve ezzel a fiatal diplomás romák számát. Közülük ketten már egy amerikai egyetemen folytatják a tanulmányaikat, egy harmadik volt ghandis pedig a diploma megszerzése után gandhis tanárrá vált.

Idén lesz tizenhetedik éve, hogy elkezdte működését a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium, amely Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye. A Gandhi Alapítványt 1994-ben hozta létre Bogdán János. Az előkészítő munkálatok 1992-ben kezdődtek Derdák Tibor, Orsós Anna és Vörös István közreműködésével, valamint a Soros Alapítvány támogatásával.

A Gandhi Gimnáziumnak jelenleg egy 340 férőhelyes kollégiuma van, amely kiegészül könyvtárral, olvasóteremmel, számítógépekkel, tíz tanteremmel, hat csoportszobával, egy kézműves teremmel, három közösségi helyiséggel és sportcsarnokkal.

A humán tantárgyakon kívül mind a két, hazánkban is beszélt cigány nyelvre, a beás és a lovári oktatására helyezték a hangsúlyt. A nemzetiségi programok keretén belül a diákok a roma kultúra kiemelkedő alkotásaival ismerkedhetnek meg, mely az identitásuk szerves része lehet. A tanintézmény többféle segítséget és kedvezményt nyújt a diákjainak: ilyen például az ingyenes helyi bérlet, az étkezési hozzájárulás, az ingyenes kollégium, valamint segítenek a hétvégi, illetve szünidei hazaút és visszaút kifizetésében is.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink