Beszélgessünk

Felvételi a Snétberger Zenei Tehetség Központban

2012. január 21. | GGy

Az országban több helyszínen, február 10. és 16. között tartja meghallgatásait a Snétberger Zenei Tehetség Központ.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ hátrányos helyzetű, roma zenei tehetségek világszínvonalú képzését és mentorálását végzi, hozzásegítve őket zenei karrierjük elindításához – mondta Szeberin Réka, a központ kommunikációs vezetője. A februári meghallgatásra várják mindazoknak a zenélni szerető, gitáron, bőgőn, csellón, hegedűn, cimbalmon, zongorán, ütős vagy fúvós hangszeren játszó, dzsesszre, világzenére és klasszikus zenére is nyitott, 12 és 20 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnének náluk tanulni. A nyáron induló képzés ingyenes.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ tavaly nyáron, a Balaton-parti Felsőörsön nyitotta meg kapuit 60 hátrányos helyzetű, főként roma fiatal előtt. Az intézmény a Liszt-díjas Snétberger Ferenc gitárművész szakmai irányításával működik, az oktatók, mentorok pedig olyan nemzetközileg elismert – egyébként roma származású – zenész-tanárok, mint Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

Ez az egyedülálló kezdeményezés lehetőséget kínál a roma fiatalok esélyegyenlőségének, büszkeségének és méltóságának megteremtésére – áll a központnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.
„Nagyon sokat lehetett a táborban tanulni, az órák is jók voltak és a tanárok is” – mondja Sárközi Lili 14 éves zenész, aki részt vehetett a zenei táborban. A Megasztárból ismert lány szerint „mindenképpen képzettebbek lettünk, és több tudással hagytuk el a tábort, nagy lehetőség volt ez a képzés annak, aki bekerülhetett.”

Így vélekedik a 21 éves Váradi László is, aki Egerben él és ötéves kora óta tanul hegedülni. Szerinte már maga a találkozás is nagy élmény volt, hogy a legjobb zenészektől lehetett a táborban tanulni. „Egyszer adódik az ember életében ilyen alkalom. Én klasszikus zenében és jazzben is sokat tanultam. Olyan emberekkel muzsikálhattam együtt, akik példaképeim, mint Roby Lakatos, László Attila, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla. Elég sok koncertre és fesztiválra meghívtak minket, ott voltunk Kapolcson, meghívtak minket a Gödör Klubba, a Millenárisra. Legközelebb március végén mutatkozhatunk be a Müpában.”

A Sosi is ott volt a felsőőrsi táborban, nézze meg összeállításunkat!

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink