Beszélgessünk

Reakciók Farkas Flórián J. M. Barrosónak írt levelére

2012. január 21. | GGy
Farkas Flórián, Fotó MTI

Farkas Flórián, Fotó MTI

Horváth Aladár roma polgárjogi politikus szerint, ha „megnézzük az elmúlt másfél év időszakát, a szociális problémák rendészeti módon való kezelését, a közmunkaprogram szabályozását, akkor ezek olyan súlyos történetek, amelyeket Farkas Flórián is megszavazott a Parlamentben. Nem tudom, hogyan tud szembenézni a cigány emberekkel.” A roma politikust annak a levélnek a kapcsán kérdezték, amelyet Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat vezetője küldött José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a héten.

Horváth szerint „nem lehet egységesen beszélni a roma emberek nevében. Sokan jelezték nekem, hogy Farkas Flórián csak a magyar dolgozó nép felháborodásának adott hangot, és a nevükben tiltakozott. Leghatározottabban visszautasították, hogy az ő nevükben írjon levelet Barrosónak. A levelet cigány és nem cigány emberek egyaránt rendkívül szánalmasnak ítélték.

Az összes potens roma értelmiséginek meg kellene szólalnia az ügyben, de a szánalmas történetből látszik, hogy Farkas Flóriánnak a Fidesz-béli léte, az ORÖ elnöki széke is alapvetően attól függ, hogy a miniszterelnök megmarad a saját pozíciójában vagy sem.”

Bíráló hangú nyílt levélben válaszolt Farkas Flóriánnak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levelére Teleki László, az MSZP Országos Elnökségének tagja. Az alábbiakban a levelet szó szerint idézzük.

Tisztelt Farkas Flórián!

Több százezer magyarországi roma és nem roma növekvő aggodalmának hangot adva először is engedje meg, hogy üdvözöljem az Európai Bizottság elnökének írt levelét, amelyben – a hírek szerint – a hazai és ez európai cigányság felzárkóztatásának ügye mellett foglal állást – kezdi a levelét Teleki László.

Engedje meg, hogy egyúttal a sajnálatomnak is nyomatékot adjak. Sajnálom, hogy Ön, mint az Országos Roma Önkormányzat elnöke és a magyar kormány romaügyi megbízottja csupán az európai közösség által többek közt az Európai romastratégiában vállalt kötelezettségeire hívja föl a figyelmet – a jelek szerint ügyelve rá, hogy a személyesnek szánt (?) levél tartalma a magyar nyilvánosság elé kerüljön –, míg a magyar kormány alapvető felelősségét egyetlen szóval sem említi.

Tisztelt elnök úr!

„Aggódó” levelében Ön „elfelejt” számot adni egy sor, a második Orbán-kormány által elkövetett, a nehézsorsú társadalmi csoportokat sújtó intézkedésről. Ön sem az elmúlt másfél évben, sem most nem emelte fel a szavát a hátrányos helyzetű fiatalokat még hátrányosabb helyzetbe hozó köz- és felsőoktatási törvény, az igazságtalan adó- és családtámogatási rendszer, vagy éppen a szegényellenes foglalkoztatáspolitika ellen.

Tisztelt Farkas Flórián!

Úgy vélem, fontos, hogy Ön mint az első számú magyarországi roma vezetők egyike az európai cigányság évszázadok óta újra és újratermelődő problémahalmazára minden lehetséges fórumon felhívja az európai közösség döntéshozóinak figyelmét.

Ennél fontosabb lett volna azonban, hogy Ön akkor emelje fel a tollát, amikor az Ön pártja által támogatott kormány módszeresen és a nemzetközi közösség aggodalmát figyelmen kívül hagyva olyan alaptörvényt és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvényeket fogadott el, amelyek sem a társadalmi felzárkózást, sem az alapvető emberi és polgári jogok érvényesülését nem segítik elő, sőt számos esetben – például a kisebbségi választójogi szabályozás, vagy a szabad vallásgyakorlás terén – kifejezetten ellentétesek a demokratikus jogállamokban érvényes elvekkel.

Tisztelt elnök úr!

Öntől a magyarországi cigányság nem azt várja, hogy Brüsszellel (valójában a modern európai értékrenddel) vitatkozva az elmúlt másfél év elhibázott gazdaság- és társadalompolitikáját vagy a jogállamunk gyalázatos fölszámolását védelmébe vegye. Az Ön által betöltött, nagy felelősséggel járó tisztségek Önt minimum arra kötelezik, hogy minden lehetőséget megragadva felemelje a szavát a magyarországi cigányságot sújtó, fent említett közhatalmi intézkedések ellen.

Tisztelt Farkas Flórián!

A fentiek értelmében kérem Önt, hogy az Ön által képviselt intézmények tekintélyére alapozva határozottan foglaljon állást abban a tekintetben, hogy Magyarországon a társadalmi különbségek felszámolása nem kerülhet veszélybe.

Amíg ezt nem teszi meg, jobb, ha inkább elő sem veszi a tollát.

Üdvözlettel:

Teleki László, az MSZP Országos Elnökségének tagja

Sok megjegyzést kapott az interneten Farkas Flórián levele. Ezek közül néhány olyat gyűjtöttünk össze, amely nem sérti a közízlést:

„Mindenki másképpen látja és gondolkozik a kialakult helyzetről. Sokfélék vagyunk – sokféle véleménnyel. A pozíció, amiben a véleményt formáljuk azonban nem mindegy!”

„…csak a saját, és köre érdekeit képviseli, és ez régen sem volt más…”

„Milyen jogon mer ő levelet írni több százezer magyarországi roma nevében???”

„‎…hát erről van itt nagyba’ szó! Közvetlenebb már nem is lehet a kézi vezérlés, na és a zsák meg az ő foltjai! Bah! Jól összehoztuk őket, gratulálhatunk magunknak…”

„Farkas Flóriánnak oda kellene költöznie Gyöngyöspatára, hadd szokja a roma realitást, de mindegy, saját magát tette már megint nevetségessé!”

„Én rákérdeztem cigány országgyűlési képviselőtől, hogy ők miért nem szólalnak fel a cigánysággal kapcsolatos ügyekben a parlamentben?! Hiszen ugyebár nekik adott a lehetőség, és egyébként meg az volna a dolguk! A válasz: ŐK FELSZÓLALNAK CSAK ÉPP NEM ŐKET VESZI A KAMERA…”

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink