Komolyan

A Costa Concordia igazi kapitánya – Fehér Sándor hegedűművész

2012. január 24. | kutivili

Fehér Sándor

Fehér Sándor

Az élet könyörtelen fordulatai távolinak tűnnek. Mindaddig, amíg valami olyan kegyetlenség történik az emberrel vagy közeli hozzátartozójával, amelyre rémálmában sem gondolna.

Nemrég, mielőtt belevágott volna az utolsónak tervezett hajóútjába, interjút készítettem az unokatestvéremmel, Fehér Sándorral. A magyar hegedűtanítást szerette volna egy világhírű külföldi zeneiskolában művelni, öregbíteni országunk és a magyar zenepedagógia hírét. Ezzel az úttal akarta lezárni évtizedes munkásságát, amelyet a hajó színháztermében töltött el, hegedűművészként. Úgy látta, eljött az ideje, hogy búcsúzzon a hajós élettől, és hogy kizárólag az utánpótlás nevelésével, képzésével foglalkozzon. Az élet ehelyett úgy hozta, hogy most mi búcsúzunk tőle.

A Costa Concordia pénteken, 13-án szenvedett hajótörést Olaszországban, Giglio szigeténél. A kapitány viselkedését és gyávaságát felesleges lenne hosszasan taglalni. Elsők között menekült a hajóról a tisztekkel együtt. „Véletlenül” belecsúsztak a mentőcsónakba, majd „véletlenül” taxit hívott, és megkérte a sofőrt, hogy a lehető legmesszebb vigye a víztől. Sok szemtanúval sikerült beszélnem az iroda segítségével, amely unokabátyám útját is intézte. Ők megerősítették, hogy Sanyi a kétségbeesett, síró gyermekekre segítette rá a mentőmellényt, és vigasztalta őket. Ugyanis sok szülő is pánikba esett, így Sanyi tapasztalt hajóutasként segített annak, akinek szüksége volt rá, leginkább a kicsiknek. Szerette a gyermekeket, jól szót értett velük, tanítványaival is jó kapcsolatban volt. Nemrég beszéltem közülük néhánnyal, nem tudták abbahagyni a zokogást, annyira megviselte őket a tanáruk elvesztése.

Egyre több külföldi szemtanú szólal meg, hogy Sándort higgadt embernek ismerte, és nem is értik, miért hangzott el korábban a hírekben, hogy a hegedűjét menteni tért vissza. Ezt néhány magyar kollégája gondolta. A külföldiek, akik valóban a közelében voltak, megerősítették, hogy a katasztrófa idején a gyermekek mentésével és vigasztalásával volt elfoglalva, sőt még azt is látták, hogy kisméretű mentőmellényt keresni indult. Akkor érhette a fejét a halálos ütés, amikor a tömegtől eltávolodott. Ezután már senki nem látta őt.

A katasztrófahelyzetben minden egyes mozzanatot a kapitánynak kellett volna irányítania. Nem ez történt. A kapitány feladatát ezek szerint Fehér Sándor végezte, vagyis a tényeket nézve ő volt az óceánjáró valódi kapitánya! Nem véletlenül említette számos olasz és nem olasz lap hősként.

Sanyi mindig a hivatásának élt. Sokat jelentett számára, hogy a felsőfokú zeneművészeti oktatásban eltöltött éveiben éppen a példaképeitől tanulhatott, és az is, hogy a szülei is támogatták minden lépését. Így válhatott ő maga is remek pedagógussá és virtuóz hegedűművésszé. Önfeláldozó viselkedése ráirányította a figyelmet Magyarországra, a hegedűtanításra – és a hősre, aki példa lehet bárki számára.

Isten nyugosztaljon, drága bátyám!

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink