Jegyzetfüzet

Ki mehet a diszkóba?

2012. január 25. | Black Joe

Nem engedték be a sosinet munkatársát


A sosinet két újságírója szeretett volna bejutni a népszerű fővárosi szórakozóhelyre, ám ezt a szolgálatban lévő két biztonsági őr megakadályozta. Mint kiderült, rosszul tették.

Kollégánk így számolt be az eseményről:
»Ahogy a pénztárhoz érkeztünk, egy biztonsági őr félrehívott, egy társához vitt, aki tüzetesen átvizsgált. Természetesen nem talált nálam „szúró vagy vágó eszközt”.
Ezután az átvizsgálást végző azt állította, hogy ismer, mivel már egy alkalommal kidobott „balhé és verekedés” miatt. Nem tudtam, miről beszél, hiszen Igaz, hogy több alkalommal megfordultam már ott, de soha semmi problémám nem volt, se vendégekkel, se személyzettel vagy a biztonságiakkal. Elkérték a személyi igazolványomat. Jó, gondoltam, átadtam neki. Elolvasták, ki vagyok, erre az egyik azt mondta, hogy emlékszik is a nevemre, és most már biztos abban, hogy én kint maradok, de a barátom bemehet. A társa hozzátette: „Nem tehetünk róla, ha nem tud társaságban viselkedni.” Értetlenül álltam a történtek előtt, de nem akartam vitatkozni a bárdolatlan biztonsági őrökkel, jobbnak láttam, ha elmegyek.
De azért mégsem hagytam annyiban, felhívtuk a szórakozóhely honlapján feltüntetett mobilszámot, és elmondtuk az illetékesnek, hogyan jártunk. Megadtunk a számunkat, és megegyeztünk abban, hogy rövid időn belül visszahívnak bennünket, és válaszolnak a kérdéseinkre. Ezek a következők:

-    Miért éppen egy barna bőrű, fekete hajú, látható rasszjegyekkel rendelkező, roma származású magyar állampolgárt hívnak ki átvizsgálásra?
-    Vajon elkérheti-e a biztonsági őr a vendég személyi igazolványát?
-    Minek alapján mondhatta a biztonsági őr, hogy ismer engem, és hogy egyszer már kivezettek a szórakozóhelyről, vagyis hogy én balhés vendég vagyok?
-    Minek alapján azonosította be nevemet?
-    Vajon szintén roma újságíró kollégámat, akin nem látszik, hogy roma, miért engedték volna be?

Egyes kérdéseinkre nyilván csak akkor tudtak volna válaszolni, ha van rólam bármi a kezükben, amely bizonyította volna, hogy korábban elkövettem valamit a szórakozóhelyen. Ha állítólagos tetteimről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, csak kiderül, miért emlékezett a biztonsági őr a nevemre. Kértem ennek bemutatását vagy egy hiteles másolat kiadását.
Nagyon reméltem, hogy nem előítélet volt az alapja, hogy nem engedtek be, csupán szakmai hibát követtek el. De természetesen az ilyennek is kell hogy következményei legyenek. A biztonságiak nem az öltözékemre hivatkoztak, nem zártkörű rendezvényre vagy más egyébre, hanem hazugsággal próbáltak kívül tartani.«
Pár nap múlva a diszkó vezetője személyes találkozóra invitált bennünket. Azt mondta, hogy a biztonsági őrök összetévesztettek valakivel, és ezért elnézést kért, írásban is.

„Mélységes sajnálatomat fejezem ki a történtekért. Kollégáim nem álltak a helyzet magaslatán, így a vezetőség és a biztonsági szolgálat nevében elnézést kérek a sosinet.hu újságírójától. A biztonságiak tettére nincs ésszerű magyarázat, és a további hasonló események elkerülése érdekében szeretném, ha kollégáim részt vennének egy tréningen, amely tapasztalatot adhatna a helyes eljárások lefolytatására. Ebben számítunk a két újságíró segítségére. Ú. M., a (…) vezetője.”

Mivel hajlandóság mutatkozik az ügy tisztázására, elálltunk attól, hogy pert indítsunk a szórakozóhely ellen, ezért is nem nevesítjük sem a helyet, sem a szereplőket.

Hepiend, mondhatnánk, de azért keserű maradt a szánk íze.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink