Egészségünkre

Zseniális borok és a lüktető jazz világa – Winebar Bazilika

2012. január 26. | kutivili

Nyugat-Európában a kulturált borfogyasztás helyszíne a borbár. Hazánkban azonban egyedüli és egyedülálló a főváros szívében, a Bazilikánál található Winebar. Egyedüli azért, mert nincs több ilyen, egyedülállóvá a stílusa teszi. És amíg világszínvonalú hazai és külhoni borokat és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatunk, közben a jazzvilág legendáinak lüktető ritmusát élvezhetjük egy visszafogottan elegáns helyen, ami harmóniában van az előkelő borokkal és a nyugalomterápiaként is szolgáló zenével.

A tulajdonosok – Szabó Zsuzsa és a férje, Molnár Andor – elkötelezett szószólói és szakértői a boroknak. Küldetésnek érezték, hogy létrehozzak itthon egy winebart. „Végre kéne egy jó borozót csinálni, ahol télen melegedhetnének, nyáron meg hűsölhetnének az emberek, csakis jó borokat ihatnának, mellé falatozhatnának, beszélgethetnének és zenét hallgathatnának; és hazatérőben még egy-két palackkal a hónuk alá is csaphatnának abból, ami leginkább ízlett. Mindezt egy helyen” – engedte szabadjára a képzeletét Zsuzsa és Andor. Ez nemcsak valóra vált, de a Winebar Bazilika igazi nagyvilági hellyé nőtte ki magát. Itt a földteke legjobb borai állnak a kóstolók rendelkezésére, a zenei élményről a jazz hazai és külföldi nagyjai gondoskodnak. Rendszeresen fellép a Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla, ifj. Cséki Kálmán zongoraművész, Egri János jazzbőgős, vagy az új generációból Oláh Dezső triója. De többször megfordult itt Roby Lakatos az együttesével. Érdemes résen lenni a műfaj kedvelőinek, mert egyedülálló és ritka csemegéket kínálnak Zsuzsáék.

És épp ezért nehéz csak szavakkal leírni, miben is áll a hely hangulata, hiszen ha csak olvasod, se nem kóstolsz, se nem eszel, se nem hallgatod a zenét. Látogass el ide, éld át az élményeket.

Kóstolási jegyzet:
Zsuzsa és Andor bemutatják Pannónia ragyogó gyöngyszemeit, de izgalmassá és változatossá az teszi a kóstolást, hogy összevethetjük őket a nagyvilág számos nagynevű borvidékének termésével. Nézzünk pár szép tételt, valamint néhányat a hungarikum pálinkák közül.

Katona Ferenc – Balatonboglári cabernet sauvignon, 2005
Sötétrubin színű, erdei gyümölcsökre emlékeztető, illatokban gazdag, telt testes vörösbor. Íze kellemesen simogat, érett tanninokkal, hosszú utóízzel. Méltó kísérője vadakból, marha, illetve sertéshúsból készült, fűszeres ételeknek. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C.

Sebestyén Csaba – Grádus, 2006
2006-ban a borásznak két legkedvesebb dűlőben: a szekszárdi Görögszó és Ivánvölgy erősen hozamkorlátozott, legszebb fürtöket adó tőkéiről szüretelték a Grádust adó merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc szőlőt. Ebből állította össze ezt az izgalmas, ízgazdag mediterrán hangulatú bort, amelyet 22 hónapos, első töltésű fahordókban érleltek, mielőtt palackba került volna.

Garamvári – Chateau Vincent Blanc Fleur, 2007
Balatonlellei Pinot Blanc palackos érlelésű, évjáratos, minőségi száraz pezsgő. Virágos illata és gyümölcsös ízvilága harmóniában van a finom szénsavtartalommal. Fogyasztását 6 °C-ra hűtve javasoljuk.

Garamvári – Chateau Vincent Don Giovanni
A Mozart születésének 250. évfordulójára (2006) készült száraz, minőségi pezsgő 33 hónapig érlelődött palackban. Az elegáns, diszkrét illat harmonikus zöldalmás, mandulás zamattal párosul.

Szepsy Birtok – Furmint 2008
Érett szőlő jelleg, jól felismerhető erős furmint szerkezet, harmonikus a sav, az alkohol és az ásványos test. Illata összetett, inkább egzotikus. Ízben leginkább sárgadinnye és fűszeresség érezhető, a fa érintésnyit van jelen.

Etyeki Czímeres kajszibarack pálinka
A párlat minden cseppje a magyar gyümölcs zamatának köszönheti aromáját. Buja, bársonyos, ütős, harapható eszenciája a hibátlan gyümölcsnek.

Bestillo cigánymeggy pálinka
A zempléni Boldogkőváralja festői környezetében fekvő főzdében készülnek a Bestillo pálinkák. Áradó illatú tömény és fanyar, érdekesen és kellemesen savanykás párlat.

Vadász Vackorpálinka
A békéscsabai Árpád főzde itala. Sokrétű, gyümölcsös, majd kiugrik a pohárból. Ízében selymes, kedves, de rendkívül tömény anyag, sok-sok körtével.


szólj hozzá: Winebar

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink