VideókZenés-táncos

Lehetetlen küldetés – teljesítve

2012. január 31. | kutivili

Horváth Béla álomszerű sikerei New Yorkban

Horváth Béla

Horváth Béla

Vannak dolgok az életben, melyre sokan azt mondják, hogy lehetetlen. Ha mégis eléri valaki, akkor is a lehetetlen kategóriában marad – mert a kivétel erősíti a szabályt. Ezért amikor a magyar művészvilágban Horváth Béláról esik szó, sokan mondják még ma is: jó, jó, elérte, de ez lehetetlen. Nézzük, mit vitt véghez a magyar fiatalember.

Horváth Béla baljával még el sem érte a hegedű húrjait, de már a hangszer volt a kedves játéka. Ahogy az évek teltek, egyre komolyabban vette a játékot, és négyéves korára már szépen, kifejezően és tisztán hegedült. Sok zenész jósolta, hogy a gyerek nagyon sokra fogja vinni. Így is lett.

Ötévesen benevezték a prágai nemzetközi versenyre, ezt megnyerte. Az eredmény rávilágított a kisfiú páratlan adottságaira. Szülei ezután egyre több gyakorolásra ösztönözték. Bár annyira ösztökélni nem nagyon kellett; édesapja elmondása szerint a hangszer szinte egész nap a kezében volt, és küldeni inkább a játszótérre kellett, sétálni, vagy a hangszeres játék helyett valami mást is csinálni.

Az ifjú tehetség egyre virtuózabban bánt a hegedűvel. Ráadásul két műfajban is remekelt, kitűnően művelte a magyar cigányzenét, de ugyanígy a klasszikusokat is. Sorra nyerte a hazai és a nemzetközi prímásversenyeket. A legtöbb szakmabeli mégis úgy vélte, hogy ezt az adottságot, tehetséget és hozzáállást a klasszikus zenében kellene kiteljesítenie.

Béla megtanácskozta szüleivel a szóba jöhető célokat, és döntöttek: tizennégy évesen a konzervatóriumban (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola) tanult tovább. A magyar cigányzenei műfajban elért szép eredményeit ezzel a lépéssel lezárta. Méltóságteljesen búcsúzott a műfajtól, tizenöt éves korában adták ki az „Ilyen még nem volt” című dupla cédéjét; az egyik lemezen klasszikusokat, a másikon a magyar cigányzene legszebb és legvirtuózabb műveit játssza el.

Tizenhat éves konzisként már több nagy komolyzenei koncertet tudhatott maga mögött, játszotta például Henryk Wieniawski virtuóz D-dúr polonézét a Vigadóban, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét pedig a Zeneakadémia nagytermében – mindkét alkalommal telt ház előtt. Pálya- és kortársai joggal tartottak tőle, mert ha országos, európai vagy nemzetközi komolyzenei versenyeken Bélával együtt indultak, sokak esélyeit csökkentette. Számos versenyt megnyert, valamennyin pedig dobogós helyeken végzett.

A konzervatórium után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta a tanulmányait Szenthelyi Miklósnál. Már az első egyetemi éveiben hangoztatta, hogy minél több külföldi kurzuson szeretne részt venni, sőt ha lehet, valamelyik külföldi zeneakadémián szeretné folytatni tanulmányait. Ekkortájt adódott lehetősége részt venni példaképe, Pinchas Zuckerman mesterkurzusán. Ennek során Zuckerman jövőbeli terveiről kérdezte Bélát, aki vázolta elképzeléseit, de azt is elmondta, hogy a külföldi zeneművészeti egyetemek magas tandíját a családja nem tudná kifizetni. Zuckerman válaszként elintézte, hogy Béla ösztöndíjjal folytathassa tanulmányait az ő tanítványaként, a Manhattan School of Musicban.

Béla élt a lehetőséggel, alapdiplomát szerzett, majd elvégezte a mesterképzőt is. Tanulmányai ideje alatt nagyon sok hangversenyt adott New York különböző koncerttermeiben, köztük a híres Carnegie Hall 2800 személyes nagytermében, és a 600 és 270 személyes kistermekben is.

Tanulmányai végeztével felmerült: most hogyan tovább. Mivel mesterének tanársegédjeként Horváth Béla tanulmányi ideje alatt is tanított, és hozzáállása, pedagógiai stílusa megfogta Zuckermant, ezért lehetőséget kapott, hogy tanítson a Manhattan School of Musicban.

Így hát a művész-tanár napjai a következőképpen zajlanak: hegedűórákat tart, próbál, koncertezik. Vagyis élete a hegedűjáték körül forog, valamint a körül a tizenhárom fiatal tehetség körül, akik éppen az ő keze alatt válnak hónapról hónapra egyre jobbá, hogy egyszer ők maguk is hegedűművészek legyenek.


szólj hozzá: Horváth Béla sikerei

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink