Jegyzetfüzet

Állítsunk szobrot Fehér Sándornak

2012. február 6. | PoFa

Szinte egyöntetű a vélemény a facebookon: ha történetesen nem cigány lett volna a Costa Concordián életét vesztő Fehér Sándor, akkor most hősnek tartanák Magyarországon. Tény, hogy keveset írnak róla, és arról alig tudhat az átlagos magyar médiafogyasztó, hogy a katasztrófa kellős közepén Sándor síró gyermekeknek segített felvenni a mentőmellényt.

Bár kutatást nem végeztem, én is érzem, hogy ritkábban látható címlapokon a „Costa Concordia magyar áldozata” mondat, mint más tragédiák esetében, amikor nem romák az áldozatai egy katasztrófának vagy terrortámadásnak. Persze, tudom, nem szabad tragédiákat összehasonlítani, ráadásul egyes esetekből nehéz kiindulni, hiszen valaki más hozhat olyan példát, amikor egy eseményt éppen azért kap fel a média, mert romákkal történt meg. Erre én felhozhatok egy másik történetet, és akkor órákon át vitatkozhatunk anélkül, hogy bármelyikünknek igaza lenne.

Internetes fórumokat olvasgatva érezhető, több cigány is úgy véli, hogy keveset foglalkoztak a médiában Fehér Sándor tragédiájával. Az is szembeötlő, hogy hősként tekintenek a hegedűművészre. Ez egyébként nem meglepő, hiszen minden meg volt benne, még életében is, hogy példakép legyen, majd önfeláldozóan viselkedett egy tragikus helyzetben.

A Metropol újság cikkében is megemlíti, hogy egy kommentelő azt írta, Sándor lopni ment vissza a hajóra. A hozzászóló maximum arra alapozhatta ocsmány és kegyeletsértő véleményét, hogy a fejében a cigány és a lopás két összetartozó kifejezés. Nem is ismerhette az elhunytat, azt meg pláne nem tudhatta, mi történt a hajón.

Sokan úgy vélik, itt tart a magyar közélet, ez az ország így áll a cigányokhoz, és nincs mit tenni. Valljuk be, ez a kényelmes és egyszerű felfogása a történteknek. Nekünk, romáknak kell tennünk azért, hogy fent maradjon Fehér Sándor emléke. Sőt, nem csak a romáknak, hanem mindenkinek, aki úgy érzi, meg kell mutatni azt is, ha egy magyarországi cigány hegedőművész tragédia áldozata lesz, előtte pedig önfeláldozóan viselkedik. Mert nem csak arról kell beszélgetni, hogy micsoda rasszista országban élünk, és ne csak az legyen téma, ha a romák bűncselekményt követnek el.

Aki hisz abban, hogy a leegyszerűsített párbeszédeken túl kell lépni, az most igenis tegyen azért, hogy méltó emléket állítsunk a „Costa Concordia igazi kapitányának”!

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink