Bogdán Péter blogja

Elitokrácia

2012. február 6. | Bogdán Péter

Vérzik a szívem azokért a roma és nem roma növendékeimért, akiket az Orbán-kabinet nem tisztelt meg azzal, hogy jobb sorsra méltassa őket. Úgy tűnik, napjainkban ugyanúgy „el kell kárhozniuk” az elitokratikus viktatúra építése közben, mint az értelmiségnek a kádári diktatúra hevében.

Egy kormányról nem csak az emlékezetes nyilatkozatok alapján lehet ítéletet alkotni. Olykor kevés az, ha a regnáló kormány politikai hit- és értékvállalása azért kerül össztűz alá, vagy azért vált ki szolidaritást, mert vagy egyetértünk az aktuális miniszterelnökkel, vagy nem. Az is fontos lenne, hogy a konkrét munkáról mondjunk véleményt. Mivel az mindenkit izgat, hogy mennyire lesz üres a zsebe, vagy mennyire tömik meg, érdemes egy kormány gazdaságpolitikai lépéseit is vizsgálni, vagy arra összpontosítani, hogy egy konkrét gazdaságpolitikai intézkedésnek milyen társadalmi hatása van, és hogy mit árul el az adott kormányzat/miniszterelnök elképzeléseiről.
Ilyen megfontolások miatt ástam bele magam az idei és az előző évi jogszabályokba, az adók és járulékok kiszámításába, és olyasmire bukkantam, amitől felszisszentem. Konkrétan a családi adókedvezményekre gondolok. Arra a rendszerre, amely a gyermekvállalást egy vagy két gyerek esetén azzal támogatja, hogy gyermekenként és havonként 62.500 forinttal csökkenti az összevont adóalapot, míg három, vagy annál több gyermek esetén szintén havonta és egyénenként 206.250 forinttal. Most azt gondolhatják, hogy miért „sziszegek”, hiszen pedagógusként nem is akarhatnék mást, mint hogy a kormány teljes mellszélességgel támogassa a gyermekvállalást. A saját érdekem is ezt kívánja, hiszen biztos lehetnék abban, életem végéig lesz elég diák ahhoz, hogy tanárként dolgozhassam.
Igen ám, de ez a támogatási rendszer csak azoknak a pedagógusoknak jó, akik alkalmatlanok arra, hogy szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel is foglalkozzanak. Ugyanis a fent jelzett számokat a társadalmi mutatókkal egybevetve kiderül, hogy a tudatos elittermelés irányába megyünk, és egyáltalán nem a szegény családok megsegítéséről van szó.
Miközben az összevont adóalap az egy vagy kétgyermekesek esetében 62.500 forinttal csökkenthető minden utód után, s ennek megfelelően kiskorúnként 10.000 forinttal kell kevesebb személyi jövedelemadót fizetni havonta, addig a háromgyermekesek esetében a 62.500 forint családi kedvezmény helyett már 206.250 forintot lehet igényelni fejenként, ami havonta 33.000 forintos személyi jövedelemadó csökkentést jelent minden gyermek esetében, azaz összesen 99.000 forintos többletbevételt.
A probléma az, hogy az adóalapot csökkentő családi kedvezmények maximális igénybe vételéhez legalább a kedvezmény összegének megfelelő összevont adóalappal kell rendelkeznie az adózónak. Vagyis egyáltalán nem alacsony jövedelemmel! Ugyanis a túl alacsony fizetések esetén nem vehető igénybe az első két gyerek esetében a 10-10, három gyereknél pedig fejenként a 33 ezer forintos többletet jelentő adókedvezmény maximális összege, amennyiben a szóban forgó szülő egyedülálló, vagy ha nem egyedülálló, de munkanélküli a férje vagy a felesége. Ha az adóalap nem eléggé magas, akkor azt nem lehet a törvényben előírt szinttel csökkenteni, hisz az adóalap mínuszba nem csúszhat. Ugyanakkor a családi kedvezmény maradványát sem tudja érvényesíteni megosztással az adott személy (a társa munkanélkülisége miatt vagy mert egyedülálló).
Vagyis: minimálisan havi bruttó 62.500 forintot kell keresni, ha valaki egyedülállóként maximális mértékben akarja a családi kedvezményt érvényesíteni. Ha ilyen szegény, akkor ne legyen egy helyett két gyermeke, csak ha van párja, aki szintén legalább havi bruttó 62.500 forintot keres. Miért? Mert a családi kedvezmény megosztása révén is érvényesíthető a támogatás a második gyerek után, de a másik családfenntartónál is legyen meg a minimum havi bruttó 62.500, különben nincs miből élvezni az említett támogatást..
Leegyszerűsítve: egyedülálló személy havi 62.500-as jövedelemmel csak egy gyerek után veheti igénybe a családi kedvezményt, ha több volna neki, azokra nem, mert nincsen olyan, ugyanennyit kereső társa, akinek jövedelme alapján érvényesíthetné – lásd előbb. S persze azok sem kapják meg, akiknek a párja keres ugyan, de a jövedelem nem legális, például adózás nélkül kerül zsebbe. Arról nem is beszélve, hogyha egy családban egyik szülőnek sincs olyan jövedelme, amely után adókedvezményt tudnának érvényesíteni, akkor öt gyerek esetén sem részesülnek a családi kedvezményből. Vagyis a kedvezményt egyedül és maximális mértékben csak akkor lehet igénybe venni, ha valakinek van – és elég magas is – az összevont adóalapja. Hiszen valamiből le is kell vonni két gyerek esetén az éves szinten 1.500.000 (2×62.500×12), vagy három kiskorú esetében a 7.425.000 (3×206.250×12) forintos családi kedvezményt ahhoz, hogy az előbbi esetben 20.000, míg az utóbbi esetben 99.000 forinttal lehessen csökkenteni havonta a személyi jövedelemadót.

Ha ezt a visszájáról kezdjük vizsgálni, oda jutunk, hogy három gyermek esetén a szupergazdag egyedülálló szülő veheti igénybe a maximális családi kedvezményeket. Vagy olyan pár, ahol a férj és feleség túlképzett, jól szituált, hogy minimum (évi) 7.425.000 forint családi kedvezményt tudnak érvényesíteni, amiért cserébe az állam is ad havonta nekik 99.000 forintot adócsökkentés formájában. És ezt a támogatást olyan szülők is megkapják, ahol mondjuk az apa egyedül is igénybe tudja venni a 7.425.000 forintos családi kedvezményt, miközben a feleség szintén jól keres.
Az online szoftver segítségével végzett számításaim szerint körülbelül havi bruttó 540 ezer forintos bérrel kellene rendelkeznem három gyermek mellett, ha a törvény szerint nekem járó 99 ezer forintos többletfizetést egyedül akarnám érvényesíteni. Tudniillik bruttó 540 ezer forintos bér esetén lenne 101.002 forint a személyi jövedelemadóm, amiből a 99 ezer forint családi kedvezményt már le lehetne vonni a három kicsi után, amelynek következtében csupán 2002 forint jövedelemadót kellene befizetnem.
Mi következik ebből? Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt méregette a közelmúltban, mekkora legyen az országgyűlési képviselők fizetése. Ha a 386 honatya a Lázár javasolta jövedelmet élvezi, akkor három gyermek után már megkaphatná a 99 ezer forintos családi kedvezményt akkor is, ha a párja munkanélküli lenne. Viszont egy akadémiai nagydoktorival rendelkező háromgyermekes egyetemi professzornál ez már problémásabb. Mert ha egyedülálló, akkor a bruttó 437 ezer forintos jövedelme kevés a 7.425.000 forint családi kedvezmény igénybevételéhez. Több mellékkeresetre lenne szüksége, mert egyébként elbukná az 1.419.600 forint támogatást. Ebből az következik, hogy mindenképpen olyan társra volna szüksége, aki annyit keres, hogy be tudja kasszírozni a megosztás révén az 1.419.600 forintot.
Viszont ha a köztársasági elnök most lenne virgonc ifjú, akkor a jelenlegi státuszában szintén igénybe vehetné a havi 99.000 forintos családi kedvezményt, akár egyedülállóként is, ha három kiskorú gyermekről gondoskodna 2012-ben. Mint ahogy a 100 leggazdagabb magyar is. És akár odatartoznak, akár nem, a volt kormányfő Gyurcsány Ferenc és volt SZDSZ-elnök Kóka János is jogosult elviekben a három gyermek után járó maximális támogatásra, sőt, a mostani kormányfő, Orbán Viktor is. És nem említettem a Magyar Nemzeti Bank elnökét, meg a többi bankvezért, vagyis azokat, akiknek igazán van mit aprítani a tejbe.
Remélem, már értik, hogy miért sziszegek. Egyfelől örülök a tehetősebb diákok még jobb kilátásainak, de mégiscsak vérzik a szívem azokért a roma és nem roma növendékeimért is, akiken az Orbán-kabinet nem akart segíteni. Talán azért nem, mert a szüleik nem tartoznak az urakhoz. Nekik ugyanúgy „el kell kárhozniuk” a szegényeket kirekesztő, elitokratikus viktatúra építése miatt, mint az értelmiségnek a kádárista diktatúra idején. Így születik meg a szép, új világ, amelyben az elit tagjai – a hatalmas vagyonuk mellé – állami segítséget is kapnak elitgyermekek vállalására. Ha esetleg tanárképzőre járnak majd, tanulni fogják pedagógiatörténetből, hogy valamikor voltak hátrányos helyzetű gyermekek is. Mondjuk Jászladányon. Csak mire az elitokrácia kiépült, éhen haltak, mert az ottani gyermekek szülei nem voltak annyira képzettek és tanultak, hogy megfelelő állásuk révén legalább 7.425.000 forint családi kedvezményt érvényesíthettek volna három gyermek vállalásáért.
És gyanakodni kezdek! Lehet, hogy az elitokraták nem is akarták a hátrányos helyzetű gyermekek túlszaporodását, mert már így is elég gondot okoztak. Ezért született a döntés, hogy a közpénzek a szegények helyett inkább a gazdagok felé áramoljanak. Egyszerű: ezzel növekszik a problémamentes gyermekek aránya a problémásakkal szemben. Attól tartok, hogy az elit pedagógiatörténete a lopakodó (etnikai és szociális alapú) népirtást inkább nemzeti sikersztoriként fogja értékelni. Csakhogy a nemzet fogalmából nem érti bele, sőt kizárja az elesett cigányokat és nem cigányokat.
Régen tanítottam már 1956-ot, de mostanában sokat kellett beszélnem a francia forradalom kitörésének gazdasági okairól. Még nem épült ki teljesen az elitokratikus viktatúra, ezért lehet és kell is róla beszélni. Mint ahogyan 1848-ról, Petőfiről, meg arról, hogy „Habár felül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!”

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink