Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/10.

2012. február 9. | Botos Nikolett
  • Veszprém egyik hírhedt épületét rehabilitálja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Két éve még elképesztő állapotok uralkodtak a tízemeletes házban, most már jár a lift, és a lakók nem az utcára dobják a szemetet. De ez még csak a kezdet, hiszen a szociális munkások azt akarják elérni, hogy néhány éven belül segítség nélkül is működjön a társasház.

Lőrincz Norbert projektvezető elmondta, hogy a ház rendbetételével olyan mintát szeretnének mutatni, amellyel rendbe lehet hozni lepusztult telepeket, és újra lehet építeni felbomlott közösségeket.

  • Cigányzenét is hallhat, aki a roma konyháért tér be a Visegrádi kaja-tanya étterembe. A vendéglátóhelyet Horváth Jenő klarinétos és családja üzemelteti. Jenő felesége, Andrea a szakács, fia zongorázik és hegedül, mennye énekel és felszolgál, lánya pedig a pultnál szolgálja ki itallal és kávéval a vendégeket.

A hangulat ennek megfelelően családias. Ott jártunkkor éppen a Visegrádi-tál készült, cigány kenyérre ágyazva.

  • A legszegényebbeket sújtja leginkább a Budapest VII. kerületében végrehajtott lakbéremelés. Erzsébetvárosban mintegy 3400 önkormányzati lakásban élő család lakhatási költsége emelkedett, akár a duplájára, egyik hónapról a másikra. A kompenzáció lehetőségéről később döntenek, de ha a bérlők nem fizetnek, akkor ki is lakoltathatják őket.

Szabó néni egy VII. kerületi bérház földszinti, negyven négyzetméteres lakásában él. A lakbére egyik hónapról a másikra nyolcezerről tizennyolcezer forintra emelkedett. Ugyan nem használja a liftet, de a felvonóért is fizetnie kell.

Kispál Tibor a VII kerületi önkormányzat MSZP-s képviselője elmondta, több körülmény is közrejátszott abban, hogy a lakóknak brutális mértékben megemelkedett a lakbére. A szocialista politikus szerint a vagyonkezelő minden lakást a költségelvű kategóriába sorolt, ezért mindenkinek 400 forintot kell fizetnie négyzetméterenként, függetlenül a szociális helyzetétől, vagy a lakása állapotától.

  • A közelmúltban befejeződött a nemzeti felzárkózási és roma stratégia társadalmi vitája. Az uniós tagállamoknak az év végéig kell elkészíteniük a nemzeti roma stratégiát, és azt be kell nyújtaniuk az Európai Bizottsághoz. A májusban elfogadott Európai Roma Keretstratégia alapján négy fő területen kell eredményt elérni: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javításában. A magyar politikusok olyan nagynak látják a társadalmi különbségeket, a hátrányos helyzetű csoportok létszámát és a szegénység generációkon keresztüli átöröklődését, hogy az már veszélyezteti az egész társadalom stabilitását, fenntarthatóságát, biztonságát. Ezért is indokolt a program megvalósítása. Most a közigazgatási egyeztetés jön, és a stratégiát várhatóan még ebben a hónapban elfogadja a kormány. Összeállításunkban olyan roma szakértők és romákkal foglalkozó civil szervezetek kritikáját hallják a stratégiáról, akik és amelyek részt vettek a Partners Hungary Alapítvány által szervezett konzultációkon. Elsőként az Alapítvány munkatársa, Deák Éva beszélt a tapasztalatairól.A stratégiától a romák teljes felzárkózását várja Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a Fidesz parlamenti képviselője. Ugyanakkor két veszélyre is felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét.

    A stratégia nem csupán a romákra, hanem származástól függetlenül az összes mélyszegénységben élőre vonatkozik – hangoztatta a rendezvényen a társadalmi felzárkózásért  felelős államtitkár. Balog Zoltán kulcskérdésnek tartja, hogy ne lehessen szembeállítani egymással a roma és nem roma magyarokat.

  • A legkilátástalanabb helyzetben a többgenerációs munkanélküliséget megtapasztaló fiatalok vannak, akik már úgy nőttek fel, hogy se nagyszüleiknek, se szüleiknek nem volt munkájuk, és gyermekeiknek is egyre kisebb az esélyük bekerülni a munkaerőpiacra. Azoknak sem könnyű a helyzetük, akiknek van ugyan állásuk, de rendkívül alacsony a bérük. Utóbbiaknak sincs esélyük a fölkapaszkodásra a mai társadalmi viszonyok között. Ezek az állítások a Gödörben a társadalom – Mi a kiút a szegénységből? címmel rendezett vitaesten hangzottak el, amit az Ökopolisz Alapítvány rendezett a közelmúltban, a budapesti Gödör Klubban. A vita után a moderátort, Elek Istvánt kérdeztük.

Gazsó Ferenc szociológus, a Corvinus Egyetem professzora szerint zárványtársadalom alakult ki. Nem etnikai kérdésről van szó, hanem egy hatalmas csoportnak a társadalomból való kiszorulásáról. A kutató szerint egy erőforrás-hiányos társadalom nem képes kitermelni a felemelkedéshez szükséges javakat. A közoktatás például folyamatosan termeli a funkcionális analfabétákat, akiknek esélyük sincs a munkaerőpiacon való érvényesülésre.

A szegénység generációs újratermelődéséről kérdeztük Laki László ifjúságkutató szociológust. A véleményét egy közelmúltban végzett felmérésre alapozza, amely szerint a fiatalok az elhelyezkedési nehézségeket tekintik a fő problémának, és veszélyforrásnak tartják a pénztelenséget, az elszegényedést, a lakáshelyzetet, és a bizonytalan jövőt. Laki László szerint innen egyenes út vezet az állandó egzisztenciális félelem kialakulásához.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink