Beszélgessünk

Kanadából is csatlakoznak a romák

2012. február 13. | GGy

Eddig több mint ötven településről jelezték, hogy részt vesznek abban az akcióban, amelyet a romák elleni, 2008-2009-es sorozatgyilkosság áldozatainak emlékére szerveznek. Az országos megmozdulást, amelyhez Torontóból, New Yorkból és Londonból is csatlakoznak ott élő magyarországi romák, az »Ide tartozunk!« Facebook-csoport szervezői, Setét Jenő, Bari Jutka és Békés Bence indították el.

„Csorba Robika a roma közösségeket megrázó rasszista sorozatgyilkosság gyermekáldozata – írják az »Ide tartozunk!« Facebook-oldalán. – Ez a dátum örökre szégyenfoltja marad a magyar történelemnek. Úgy gondoljuk, emlékeztetnünk kell, hogy a rasszizmus határozott, közös társadalmi elutasítása mindenki felelőssége, ennek hiánya pedig tragikus eseményekhez vezet. Emlékeztetnünk kell, hogy a szolidaritás a normális társadalmi magatartás, és ez lehet a gátja a hasonló események megelőzésének, elkerülésének.”
Ezért mindenkit várnak a gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésre, budapesti, VIII. kerületi Mátyás térre, 2012. február 23-án 17 órára.

A szervezők arra kérik vidéki barátaikat, a roma közösségi szervezetek vezetőit, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és saját településükön ugyanebben az időpontban szervezzenek megemlékezést.

Az akciót elindító csoport célja, hogy minél több település roma és nem roma közössége csatlakozzon. Ehhez elég annyi, ha néhányan összejönnek egy-egy településen, és gyertyát gyújtanak, akár az önkormányzat, akár a templom előtt, vagy a helyi cigány telep közepén – írják a kezdeményezők. A megemlékezés helyszínén készült fotókat, videókat várják az Ide tartozunk! Facebook-oldalán.

A megemlékezés az összefogásról szól, az együttműködésről – mondják a kezdeményezők –, „ez közös ügy és nem pártrendezvény”. A szervezőkhöz csatlakozott egy 13 éves fiú, Bogdán Ricsi is, aki vállalta, hogy lakhelyén, Angliában megszervezi az ottani megemlékezést. Elindult már a munka Torontóban és New Yorkban is, ahol roma aktivisták gyűjtik a résztvevőket február 23-ra.

A magyarországi cigányság mártírjai:

Nagy Tiborné élt 40 évet – Nagycsécs

Nagy József élt 43 évet – Nagycsécs

Csorba Róbert élt 27 évet – Tatárszentgyörgy

Csorba Robika élt 5 évet

Kóka Jenő élt 54 évet – Tiszalök

Balogh Mária élt 45 évet – Kisléta

Rájuk emlékezzünk, és az öt súlyos sérültre, akik maradandó testi fogyatékosságot, örökké fájó és begyógyíthatatlan sebeket kaptak!

Romák elleni támadások Magyarországon 2008-2009-ben
Az MTI-Sajtóadatbank és az origo.hu összeállítása az elmúlt két évben történt és ismertté vált, magyarországi romákat ért súlyos – esetenként halált is okozó – támadásokról:

2008. július 21. – A Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

2008. szeptember 5. -  Nyíradonyban lövéseket adtak le egy házra, amelyben romák aludtak, de nem sérült meg senki.

2008. szeptember 29. – A Heves megyei Tarnabodon ismét Molotov-koktélokat dobtak és rálőttek romák házaira.

2008. november 3. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

2008. december 15. – A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22. – Tatárszentgyörgyön éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.

2009. április 22. – Tiszalökön este lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrség tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

2009. augusztus 3. – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán kora hajnalban fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink