VideókZenés-táncos

Bárzongorista verseny

2012. február 23. | kutivili

Számos tehetséges muzsikus kénytelen pályát váltani, mert ma már csak álom, ami egykor valóság volt: az, hogy a jó muzsikusok a zenéből éljenek meg. Sok bárzongorista is váltásra kényszerült. Néhány lelkes és elkötelezett ember azonban tíz éve megszervezte az első bárzongorista versenyt, amely évről évre népszerűbb, és túlzás nélkül lehet mondani, hogy világszínvonalú, egyedülálló és hagyományteremtő előadó-művészeti versennyé nőtte ki magát.
Az Országos Bárzongorista Versenyre való felkészülés komoly motiváció a sokoldalú pianistáknak. A döntősök ugyanis eddig remek külföldi lehetőségekhez jutottak, és persze nem elhanyagolható a fődíj sem, ami idén egymillió forintos szerződés a New York Caféval.

A kezdetektől máig
A verseny 2003-ban indult, azzal a céllal, hogy a régi pesti kávéházak melódiáit visszacsempésszék a köztudatba, minél többen megismerhessék ezt a stílust, és a rengeteg tehetséges zenészt, akik ezt képviselik. Már az első verseny döntőjén, 2003 decemberében megtelt a Magyar Rádió Márványterme, és a visszajelzésekből kiderült, hogy háromszor nagyobb helyszínt választva sem maradt volna szabad hely. A művészeknek tízperces, szabadon választott számmal kellett részt venniük a versenyben. Érződött, hogy a zongoristák nemcsak a hangszerük mesterei, hanem az érzelmek közvetítésében is nagyszerűek, ami az élő muzsikálás elengedhetetlen eleme. Ennek köszönhetően remek hangulatban zajlott a döntő, a közönség hangos tetszésnyilvánítással honorálta a produkciókat. Az eseményen fellépett Weszely Ernő is, aki legjobb hangszeres szólistaként 2002-ben megkapta a Magyar Rádió eMeRTon díját. A Kossuth Rádió élőben közvetítette a versenyt és az azt követő rövid gálát, a Filmmúzeum tévécsatorna pedig egyórás műsort készített belőle.
A következő évben a döntőre Corinthia Grand Hotel Royal szálló különtermében került sor. A helyszín ekkor is zsúfolásig megtelt, csaknem hatszázan látogattak el az eseményre, és a visszajelzésekből ismételten az derült ki, hogy még ennél is nagyobb teremben kellett volna megtartani a versenyt. 2007-ben, az ötödik Bárzongorista Gálaestet már a Művészetek Palotája 1300 személyes koncerttermében rendezték. A Roland hangszergyártó cég és a Filmmúzeum által rendezett exkluzív esemény keretében a műfaj (mert az!) hazai nagymesterei mutatkoztak be a közönségnek: Farkas Sándor, Orosz János, Ökrös Ottó, Taligás Tibor, valamint Táborosi István. Az előadások hanganyagát a Narrator Records gondozásában megjelent négy cd (A Bárzongorista, Egy este a Royalban, Nosztalgia és Elegancia, Régi idők mozija) őrzi. A sikersorozat azonban egy időre megállt.
Most viszont már zajlik a 2011-12-es döntő. A rendezvény egyik szervezője, Tollár Mónika elmondta, hogy rendkívül elégedettek, mert évről évre sokak jutottak jó fellépési lehetőséghez azáltal, hogy indultak a versenyen. A versenyzők idén is rendkívül jók, érzékelhető a generációváltás, ami új szereplők és stílusok bemutatkozásával még népszerűbbé teheti a versenyt és ezt a fajta zongorajátékot.
A zsűri, a szakma és a közönség is rendkívül színvonalas gálaestre számít, amelyre március 31-én, szombaton kerül sor, a Boscolo Budapest Hotelben.


szólj hozzá: Bárzongorista verseny

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink