Bogdán Péter blogja

Európai út?

2012. február 23. | Bogdán Péter

Nem okozna problémát Farkas Flóriánról azt írni, hogy ő a király. Mert ha a tettei azt mutatnák, hogy tényleg ő az, akkor a ténnyel nem vitatkoznék. Sajnálom, hogy nem írhatok ilyet.

A közel múltban közölte a Népszava Online a Rasszista hírek Farkas Flóriánék honlapján című cikket, amelyben a lap azt firtatja, hogy az Országos Roma Önkormányzat szemlézgeti a kuruc.info-t. Az első írás után – az internetes médium állítása szerint – lekerült az ORÖ honlapjáról néhány uszító anyag, de, mint ahogyan a Népszava Online fotói mutatják, később is voltak fenn a neonáci lapról átvett cigányellenes írások. Az ügy kapcsán a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a megdöbbenését fejezte ki, illetve levelet küldött Farkas Flóriánnak, amelyben kérte a portál üzemeltetőjét és az Országos Roma Önkormányzat elnökét, hogy haladéktalanul intézkedjen. A Népszava Online szerint a NEKI azt is írta: bízik abban, hogy amennyiben az ORÖ nem egy jól sikerült hacker támadás áldozata, akkor megteszi a szükséges intézkedéseket a felelősökkel szemben.

Az országos cigány szervezet honlapjának nyilatkozata – a jegyzetírás pillanatában – nem tartalmazza azt, hogy lesz-e bármifajta felelősségre vonás, de annyit azért közöltek: „2012. február 17-én honlapunkon néhány órára csak a kuruc.info eredeti híre szerepelt, a fentebbi kommentár helyett. A szerkesztők a szerzőtől egy dokumentumban kapták a forrást és a kommentet, és szerkesztői figyelmetlenség és a megtévesztő cím (No comment!) miatt a kuruc.info eredeti hírét, és nem kollégánk rövid összeállítását tették ki honlapunkra. Az eset félreértésre adott okot, és sokakban azt a képzetet keltette, hogy az ORÖ esetleg egyetért a hír szellemiségével. Ezért tettük közre eredetileg is közölni akart kommentünket. A hibáért elnézést kérünk olvasóinktól! – a szerkesztők”

Arra hivatkozik tehát az Országos Roma Önkormányzat, hogy eredetileg megjegyzésekkel akarták közölni az egyik kifogásolt rasszista hírt, de egy figyelmetlenség miatt éppen a saját elhatárolódó megjegyzéseiket nem publikálták azzal együtt. Érdekes álláspont. Nem csak azért, mert a Népszava Online szerint az ORÖ azt a látszatot próbálta kelteni, hogy egyedi esetről volt szó, miközben más alkalmakkor is kommentár nélkül vették át a kuruc.info anyagait. Azért is érdekes, mert a lap felhívta a figyelmet arra, nem elég, hogy az ORÖ által kiadott Európai Út (www.europaiut.hu) című médium főszerkesztője a kifejezetten konzervatív, a Magyar Nemzetben sűrűn megszólaló politológus, Zárug Péter Farkas, de arra is akad precedens, hogy az orgánumban a szintén jobboldalon jegyzett Lovas István írása is megjelenik.

Kamarás Istvánról kérdezett nemrégiben egy olvasóm. Magánlevélben valami olyasmit írtam, hogy azért ítélem meg negatívan a pályafutása korai szakaszát, mert nem lehet róla mondani, hogy pozitív tulajdonságokkal rendelkezett, ugyanakkor drukkolok neki. Ugyanis amikor nem kapta meg, amit akart, legalább bosszúból kimondta azt az igazságot, amit én már több mint tíz éve mondogatok. Azt is írtam: nem vagyok biztos abban, hogy milyen irányban futott volna a pályája, ha megfelelő anyagi és hatalmi ellenszolgáltatást kap. Ez a levélváltás azért jutott eszembe, mert miközben tényleg nem tudom, mit tett volna Kamarás István, azt tudom viszont, hogy az Orbán-kabinet milyen karriert kínál fel roma csatlósainak sajátos cigánypolitikája legitimálásáért. Mit mondhatok? Nekem ez kevés, másnak meg elég. Lelke rajta. És ha valaki sokat barátkozik a KDNP-vel, talán még az is bekerülhet az Alaptörvénybe, hogy az ő esetében a pokol kiiktatva.

Persze, mielőtt ez a vélemény kialakult volna bennem, minden létezhető anyagot elolvastam az Országos Roma Önkormányzat honlapján, mert újságíróként ez a minimum. Roma értelmiségiként meg különösen nagy a felelősségem, hogy a sorstársaim életét befolyásoló vezetőikről írva minél több információ birtokában alakíthassam ki a lehető legkorrektebb álláspontot. Merthogy nem okozna problémát Farkas Flóriánról azt írni, hogy ő a király. Ha a tettei azt mutatnák, hogy tényleg ő az, akkor a ténnyel nem vitatkoznék. Sajnálom, hogy nem írhatok ilyet. A zöldre nem mondhatom, hogy piros, mikor mindenki zöldnek látja.

42 oldalnyi hírátvételt néztem meg e jegyzet megírása előtt. Sehol sem találtam kommentárt. Azt viszont igen, hogy az Országos Roma Önkormányzat boldog-boldogtalantól átvett, leközölt mindenféle hírt, tudósítást. Sokszor olyanokat is, amelyek nem mindig írtak jót a jelenlegi rezsimről, tehát az ORÖ mellett dolgozó szerkesztőség akár liberálisnak is tűnhet, miközben azért kirajzolódik az Orbán-kabinet roma politikájának illusztrálása is. De, ismétlem, kommentárokat nem találtam. Most akkor miért kellene elhinnem, hogy a liberalizmus annyira megszállta a szerkesztőséget, hogy úgy döntött, polgárjogi harcot kezd a kuruc.info-val szemben, és kommentjeivel kiosztogatja a neonácikat?

Ha gyakoriságot, szóródást, szóródási terjedelmet, interkvartilis félterjedelemet, vagy varianciát és különböző együtthatókat számítanék, a statisztikai próbákról nem is beszélve (bocsánat az érthetetlen szakkifejezésekért), akkor tudományos eszközökkel is ugyanaz az eredmény jönne ki. Ha az esetek döntő többségében nincs kommentár, akkor föltételezhető, hogy soha nem is volt, és talán az is, hogy nem is akart lenni. Persze megcáfolhatja a tudományt, ha kiderül, hogy az Országos Roma Önkormányzat honlapjának szerkesztői emberek, akik tévedhetnek.

Amit statisztikai eszközökkel viszont már nem tudnék vizsgálgatni, az Farkas Flórián köszöntője, mellyel az Országos Roma Önkormányzat honlapjának látogatóit üdvözli. Ezt írja benne: „Célunk, hogy a mai politikai helyzetnek és az elvárásoknak megfelelően hiteles és szilárd alapokon álló képviseletet ellátó önkormányzatot építsünk, működtessünk. Fontos számunkra a törvényesség, a szakmaiság és erkölcsiség.”

Ha a leendő roma kutató belenéz az ORÖ-intézmények rovatába, és azt olvassa: »Az Országos Roma Önkormányzat intézményei: Hivatal, Országos Roma Könyvtár, Levél- és Dokumentumtár, Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat, Országos Roma Kulturális és Médiacentrum, Országos Roma Közérdekű Muzeális Gyűjtemény és Kiállítási Galéria« – hát egyszeriben megmelegszik a szíve. (Gondolom.)

Aztán visszalapoz F. F. üdvölő soraira, és az eredeti szövegkörnyezetből kiragadva tekinti a bekezdést, még tart az öröm: az első mondat őszinte vallomás. Aztán a második mondatnál elgondolkodik, hogy ezeket az értékeket ki vallja, és főleg: hogyan érvényesíti. És a szíve hűlni kezd.

További cikkek a rovatból
Megmaradunk egymásnak örökre!
Tisztességre, becsületességre tanítottál. Kérlelhetetlenül visszautasítottad a megalkuvást, az önámítást és a felkészületlenséget. Nagyon sokat tanultam tőled, számomra élő történelem voltál.
Egy kisvárdi jány
Feleségem édesanyja – saját szavajárása szerint – „kisvárdi jány” volt. 1947-ben született a szabolcsi kisvárosban, de élt Pátrohán, Debrecenben, Budapesten, s legvégül Szigetszentmiklóson is – de a szíve mindig Kisvárdán maradt.
Gondolatok Gyurcsány Ferenchez
Gulyás Márton, Setét Jenő, Bandor Bea magánemberként próbálta gyakorolni a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát egy olyan rendezvényen, amely állítólag azért jött létre, hogy ők ezt megtehessék. Ehelyett verést és fenyegetést kaptak. És ami talán a leginkább gyomorforgató, hogy egy nőt is megvertek volna a DK-s szimpatizánsok, ha nincs ott a férje.
Törlesztés
Ismerve a politika világát meg a politikusokat, tartok tőle, hogy Osztolykán vállalni fogja az LMP őszi bohócának szerepét. Csakhogy ezzel minket, roma értelmiségieket járat le.
Kinek kérdés?
Hadd üzenjem azoknak, akik szerint a cigánykérdés kérdés: álljanak csak fel a jól fizetett munkahelyükről, és adják át nekünk a posztjukat, mert ennyi pénzért belőlünk, roma értelmiségiekből legalább haszna is lenne az államnak, a mostani pénzpocsékolás helyett.
Létszámstop
Büszkén nézek minden ember szemébe, mert egyenrangúnak érzem magam ebben az országban, és széles e világban is. Bár nem tartom magam többre senkinél, ugyanolyan értékes vagyok, mint bárki más, és ebből adódóan ugyanannyi tisztelet jár nekem is.
Levegőt!
Mit mondhatok? A harmincötödik születésnapom előtt eszembe jutott, hogy halandó vagyok: már nem olyan magától értetődő, hogy minden nap fel fogok kelni, és lesz olyan pillanat, amikor örökre lehunyom a szemem.
Félelem
Mértékadó romavezetők körében az antiszemitizmus és a homofóbia elutasítása nem kérdés. Szerencsére, a hangadók megértették, hogy nem kell sem zsidónak, sem melegnek lenniük ahhoz, hogy megvédjék ezt a két kisebbséget. Ráadásul vállalták, hogy akár nyilvánosan is lefolytatják a vitákat a saját táborukon belül az antiszemitákkal és a homofóbokkal.
Filozófusok árnyékában
Ahogy néztem a szegénység és gazdagság egyvelegét, eldöntöttem magamban, hogy ha egyszer én is hajléktalan leszek, akkor a Filozófiai kertben fogom nyugovóra hajtani a fejemet. Mert jobb hajléktalannak lenni a filozófusok árnyékában, mint a Népszínház utca járdakövén.
Eszperantisták holokausztja
Legalább annyit megérdemelnénk, mi magyarországi eszperantisták, hogy egy hazai Zamenhof-szoborra is kerüljön kormányzati koszorú. Ugyanis a megölt eszperantista felebarátaim ugyanúgy emberek voltak, mint a világháború más áldozatai.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink