Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem

2012. február 28. | Roma Sajtóközpont

Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat
Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal.
eredeti megjelenés: hvg.hu

A Hír Tv, a Magyar Nemzet, és a Magyar Hírlap azt állítják, hogy a The Guardian hazudott a magyarországi, közelebbről a gyöngyöspatai romák helyzetéről, amikor azt írta, a helyi iskolában elkülönítik a roma és nem roma gyerekeket. A Hír Tv keddi híradója, a lapok szerdai számai is hazugságként tálalják a The Guardian cikkében foglaltakat, és beszámolnak arról, hogy Juhász Oszkár polgármester „büntetőjogi lépéseket” fontolgat.
A Jobbik politikusának heves reakciója azért is meglepő, mivel a párt hivatalos programjává tette a hazai cigányság szegregációját, így az oktatási elkülönítést is.
A Guardian szerkesztősége mindenesetre kiáll a lap berlini munkatársa, Helen Pidd tudósítása és annak hitelessége mellett. A brit napilap közleményben utasította el a vádakat.
A roma szülők kérték?
A The Guardian január 27-iki cikke egy helyi család sorsán keresztül mutatja be a gyöngyöspatai helyzetet a kezdetektől. A cikk beszámol a helyi romák megpróbáltatásairól, a paramilitáris alakulatok hetekig tartó masírozásáról, félelemkeltő akcióiról, és foglalkozik a helyi családok kivándorlási szándékával is.
Az újságíró ellátogatott a településre, ahol a helyiek – romák és nem romák – arról számoltak be neki, hogy tavaly márciusig viszonylag békésen éltek együtt. Voltak kisebb lopások, tűzifa és zöldségkárok, melyekkel a romákat vádolták, de erőszakos cselekmény csak elvétve történt.
A terjedelmes cikknek két bekezdése foglalkozik a helyi iskolai üggyel, jogászokat idézve apartheidnek nevezi a patai gyerekek etnikai alapú elkülönítését. Az újságíró tapasztalatait összefoglalva arról ír, hogy markáns különbségek vannak az iskolai berendezések és eszközök minőségében az iskola alsó és felső szintjei között. A roma gyerekek pedig azt nyilatkozták neki, hogy a tanuszodát csak a felső szinten tanuló gyerekek használhatják, napközibe sem járhatnak, valamint a felső szint új, korszerű mosdóját sem látogathatják.
A Roma Sajtóközpont (RSK) megtudta, miszerint a jegyző egy bírósági beadványában úgy fogalmaz, nem tudja cáfolni a tanulócsoportok közötti aránytalanságokat, de azok éppen pozitív értelemben diszkriminálják a roma tanulókat. Érvelésében az is szerepel, hogy igyekeztek külön osztályba szervezni a gyerekeket, de ezt éppen a roma szülők kérésére tették.
A jegyző szerint nincsen szegregáció
Az RSK megkérdezte a jegyzőt, van-e valamiféle iskolai elkülönítés. A jegyző szerint nincsen szegregáció, bár nemzetiségi adatokat nem gyűjtenek, így a tanulócsoportok etnikai megoszlásáról sem tud nyilatkozni. A napközis helyzetre úgy emlékezett, hogy azt egy helyi rendelet alapozta meg, eszerint azok a gyerekek járhattak oda, akiknek mindkét szülője dolgozott, de azt már visszavonták.
Ennek jogszerűségét firtató kérdésre azt válaszolta, „jogszerű volt, hoztak egy rendeletet, és ezt betartották, mindaddig, amíg egy felettes szerv úgy nem gondolta, hogy felsőbb jogszabályba ütközik”. A jegyző egyébiránt rosszul tudta, a szóban forgó rendelet az anya munkaviszonyának meglétét írta elő, bár az iskolai gyakorlat valóban mindkét szülő munkaviszonyát várta el.
Egy roma családfő elmondta, munkanélküliség a mindenkit sújt a faluban, mégis ismer olyan nem roma családot, ahol munkanélküli szülők gyermeke jár napközibe, ilyen roma családot viszont egyet sem. A Pedagógus Szakszervezet szakértője, a korábban közoktatási szakállamtitkár Szüdi János az RSK-nak azt mondta, hogy ilyen alapon nem lehet válogatni a gyerekek között.
A gyermekvédelmi törvény szerint a gyermekek napközbeni ellátását – idetartozik a napközi is – különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani, akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, illetve akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.
Az iskolai szegregációs pereiről ismert Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány vezetője, Mohácsi Erzsébet többször is járt Gyöngyöspatán. Az RSK-nak beszámolt a helyi gyógypedagógussal történt tavaly szeptemberi beszélgetéséről, aki elmondta, hogy összevont, négy évfolyamos osztályban is tanulnak gyógypedagógiai tanterv szerint gyerekek.
Két jelentés
Az RSK utánanézett, a négy évfolyam összevonása törvénysértő a jelenleg hatályos közoktatási törvény szerint. A fogyatékosságot megállapító szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye ráadásul az érintett összevont osztályban tanuló tíz gyermekből négy esetében integrált, azaz a többi gyermekkel közös nevelést javasolt – hiába.
A kisebbségi ombudsman két jelentést is közzétett a gyöngyöspatai ügy kapcsán, az elsőben az iskolai helyzetet elemezve megállapítja az etnikai elkülönítés tényét. Az ombudsman megállapította, hogy a párhuzamos osztályok között a cigány gyerekek arányában nemcsak nagy különbség mutatható ki, hanem egyes osztályok kifejezetten „cigányosztályok”.
A jelentés úgy fogalmaz: „Az iskola tanulóinak közel 48%-a cigány származású, akik zömét, 69 gyermeket, vagyis az összes cigány tanuló kétharmadát a b) osztályokba koncentrálták annak érdekében, hogy az a) osztályokban a számarányuk jelentősen alacsonyabb lehessen. (Átlagosan 23%.) A jogellenes, etnikai származáson alapuló elkülönítés szándékos volta azért egyértelmű, mert e rendszer semmiképpen sem magyarázható a véletlenszerűséggel.”
„Felzárkóztató osztályok”
A jelentésben az is szerepel, hogy az igazgató maga is jelezte az ombudsmannak, hogy a b) osztályokban nagyrészt hátrányos helyzetű, roma gyermekek tanulnak, akik térben is el vannak különítve a többiektől. A második jelentés szerint „az igazgató a jelentésben kimutatott szegregáció változatlan formában való fenntartását”, továbbá azt is elismerte, hogy a 2011/2012-es tanévre „beiratkozáskor is lett új cigány osztály”.
A Hír Tv híradója és az újságcikkek sem cáfolták az etnikai elkülönítést, a híradó narrátora roma és nem roma osztályokról, a nyilatkozó igazgató „felzárkóztató osztályokról” beszélt, amelyeket a hatályos törvények szerint nem lehetett volna elindítani szeptemberben.
Meglehet, azóta hatékony antiszegregációs lépések is történtek az iskolában. Annál különösebb, hogy ezekről a romák mit sem tudnak, sőt bírósági beadványában a jegyző sem az üdvös változásról, hanem a cigány gyerekek felzárkóztatási célú elkülönítéséről ír, ami történjen bármilyen szándékkal, bizonyosan törvénytelen.

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Lezárult a roma népszámlálási kampány
2011. november 21., Hétfő – Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink