Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

Lezárult a roma népszámlálási kampány

2012. február 28. | Roma Sajtóközpont

Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő
Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén.
„Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a közös bennünk, hogy ragaszkodunk a cigány és a magyar identitásunkhoz és nem kívánjuk azokat megversenyeztetni” – közölte vasárnap Budapesten az „Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011” kampány zárórendezvényén Setét Jenő főkoordinátor az ország minden részéből érkezett mintegy 150 kampányaktivista köszöntése után.
A népszámlálás lezárult és ezzel véget ért az elmúlt húsz év legjelentősebb roma civil együttműködésén alapuló társadalmi kampánya — hangsúlyozta. A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) által támogatott kampány a nyár elején kezdődött, a szervezők három alapvető célt tűztek ki: a lehető legtöbb cigány ember tájékoztatását a népszámlálással kapcsolatos információkról, annak elérését, hogy kérdezőbiztosok közt megfelelő számban vegyenek részt a cigány emberek, és annak biztosítását, hogy ne maradjanak ki a népszámlálásból a romák által lakott utcák, településrészek.
Zeljko Jovanovic, az akciót támogató OSI munkatársa méltatta a magyarországi együttműködést és beszámolt arról, hogy az idén több országban is hasonló roma kampányok zajlottak, példaként említette a montenegrói népszámlálási kampányt. Kiemelte, hogy voltak a kezdeményezéseknek ellenzői is, akik szerinte az emberi méltóság ellen szólaltak fel, hiszen ezek a civil akciók a méltóságról szóltak, arról, hogy a cigányok „idetartoznak” és büszkék lehetnek az identitásukra.
A rendezvényen a fővárosi és a megyei koordinátorok ismertették a helyi eredményeket, szinte mindannyian kiemelték, hogy sok nehézség, akadályoztatás jellemezte a munkájukat elsősorban a települések vezetői részéről. Lakatos Oszkár az Országos Roma Önkormányzat tagja, a roma kampány Heves megyei koordinátora elmondta, hogy az ORÖ támogatta a civilek kezdeményezését. Dógi János a Békés megyei kampány vezetője a civil összefogás erejét emelte ki, melyet véleménye szerint új célokkal fenn kell tartani.
Setét Jenő elmondta, hogy a roma kampány eddig soha nem tapasztalt együttműködést hozott létre, a népszámlálásra szerveződött hálózatban több száz cigány ember vett részt politikai, vallási, világnézeti kötődéstől függetlenül.
Setét Jenő úgy értékeli, hogy bár a népszámlálási adatok eredményei csak egy év múlva derülnek ki, céljaik közül számos megvalósult: „közel 800 roma számlálóbiztos vett részt a népszámlálás lebonyolításában, de ha hozzáadjuk a számlálókat segítő kísérőket és a kampányaktivistákat, akkor elmondható, hogy összesen több mint 1000 cigány ember dolgozott a népszámlálás eredményességén.”
A hálózat megyei és kistérségi koordinátorai és önkéntesei több mint 160 fórumon és több száz helyi rendezvényen körülbelül tizenötezer cigány embert tájékoztattak közvetlenül a népszámlálásról és a válaszadás lehetőségeiről, háromszáz civil szervezetet és az összes (1100) cigány kisebbségi önkormányzatot sikerült bevonni a kampányba. A hálózat facebook oldalán 1140 tag regisztrált.
Setét értékelésében kiemelte, hogy a kampány során létrejött együttműködési hálózat legfőbb hozadéka, hogy erős közösségi aktivitást, szolidaritást generált a cigány közösségekben.
A hálózati együttműködés folytatását firtató újságírói kérdésre Setét úgy reagált, hogy „számos új barátság, szakmai kapcsolat született, illetőleg folytatódott, és nyitottak vagyunk minden érdemi együttműködésre, de most a kampány méltó lezárása, a tevékenységek kiértékelése van napirenden.”

További cikkek a rovatból
„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál „Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál
Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik a „kincsei” a tanodahálózatnak.
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Lezárult a roma népszámlálási kampány
2011. november 21., Hétfő – Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink