Jegyzetfüzet

Balog úr, ez elégtelen!

2012. március 4. | Black Joe

Ha lenne olyan rovatunk, hogy az „elmúlt hét vesztese”, nálam két hete Balog Zoltán államtitkár vezetne. Mindennek van határa. Mindennek megvan a maga ideje, de úgy tűnik, hogy ez a magas politikában másképpen működik.
Abban reménykedtem, hogy minden ember tanul a hibájából. Amit egyszer rosszul csinálunk, azt másodjára igyekszünk elkerülni. De lehet, hogy túl naiv vagyok. Balog Zoltán államtitkár két orbitális hibát követett el kommunikációjában az elmúlt 14 napban. Berlint már meg sem említem, ahol filmfesztiválon csúfos sikertelenségbe torkollott az államtitkárság kommunikációs üzenete. Február 23-án közleményében megemlékezett a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság áldozatairól, de véletlenül (?) megemlítette Olaszliszkát is, ahol egy baleset után halálra verték az autó sofőrjét a helybéli romák.

Vajon milyen párhuzamot lehet vonni a két helyszín és eset között? Ráadásul abban az időpontban, amikor egy 27 éves családapára és 5 éves gyermekére emlékezünk? Hogyan lehet egy napon és egy lapon említeni a két tragédiát államtitkár úr? Annyi kegyelet és tisztelet kijárt volna az elhunytak emlékének, hogy fejet hajtva nem a haláluk okát fejtegette volna burkoltan. Mert talán Olaszliszka miatt halt meg a hat cigány ember? Ha rosszindulatú lennék ezt is ki lehetne olvasni közleményéből. Vagy félt a többi jobboldali kollégától, ha csak egy egyszerű megemlékezést vet papírra? Mitől félt? Attól, hogy veszít a szavazótáborából? Kinek akar megfelelni, államtitkár úr?

Emberségből, tiszteletből és kegyeletből évente megemlékezünk a második világháborúban elesett katonáinkról. Gyerekekről, családapákról, akik mondhatni a hazáért ontottak vérüket. Meghaltak, mert magyarok voltak, és hazájuk egyenruháját viselték. Gyertyát gyújtunk és emlékezünk. De vajon ki rója fel nekik, hogy a nácik oldalán haltak meg? Lehet-e említeni a gyász meghitt pillanatában, hogy azért haltak meg, mert rossz oldalon álltak? A szertartásokon ez nem hangzik el, csak hogy meghaltak a hazáért. Ez így van jól. Nem tehettek róla. Így, amikor a hat roma áldozatról megemlékezünk, számomra becsmérlő és velük szemben tiszteletlen bármi másról beszélni.
Nem akarom átfesteni az olaszliszkai történetet. De amaz és a sorozatgyilkosság között óriási a különbség. Az egyik esetben az indulat gyilkolt, a másik előre megtervezett mészárlás. Az olaszliszkai ügy felborzolta az egész ország kedélyét, de a sorozatgyilkosság nem. Bízom abban, hogy ezeket a kommunikációs hibákat nem egy több fős stáb követte el. Fájdalmas lenne, ha az államtitkárságon többen is gondolkodnának így.
Mindenesetre óriási csalódás nekem Balog Zoltán utóbbi két hete. Ennél lejjebb már nem lehet kerülni. Súlyos hibák ezek, amelyek eddig sem túl fényes népszerűségére újabb foltot ragasztottak. Ajánlom az államtitkár úr figyelmébe Angela Merkel hozzáállását egy nagyon hasonló ügyhöz, amely náluk történt meg. Németországba bevándorolt törököket mészároltak le szélsőjobboldali gyilkosok. A kancellár neonácik áldozataira emlékezve olyan kifejezéseket használt, hogy „ez az ország szégyene” és hogy „bocsánat”. Olvassa csak el a cikket.
Az elmúlt napokban egyik kollégámnak az államtitkár úr ezt mondta: „nem tudom, miért haragszik rám a sosinet”.
Téved, államtitkár úr, a sosinet.hu nem haragszik senkire. A sosinet független, roma újságírókból álló közösség, amely pályázatok útján tartja el önmagát. Nem kértünk támogatást sem a bal- sem a jobboldaltól. Nem is fogunk.
Bizonyára Nótár Ilona kolléganőm cikkére gondolt, amelyben sérelmét fogalmazta meg. Az újságírónak egy demokratikus országban az is feladata, hogy önvizsgálatra ösztönözze a mindenkori hatalmat. Önt is. Ha a tükröt ön, önök elé tartottuk, azon nem szabad megsértődni. Jogunk és kötelességünk kritikát megfogalmazni. Remélem, a kritikát nem a jobboldali „díszcigányoktól” várja, akikkel esetleg baráti sörözést szokott megejteni.
De azért jólesik hallanom, hogy értesült a honlapunkon megjelent, önnel szemben megfogalmazott kritikáról.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink