Jegyzetfüzet

Szeretem a tavaszt

2012. március 8. | Forgács Marietta

Ahogy reggelente az egyre növekvő világosság ébreszt fel, s nem a telefon ébresztő hangjára kell kitápászkodnom az ágyból.

Ahogy a friss, csípős levegő józanító hatással van rám, miközben kora reggelente Dorka kutyával sétálok. Sétálok? Az első percek lázas rohanásban telnek. A német juhászt nem érdekli, hogy még fáradt vagyok, inkább a szagok irányítják, hajtják, meg a szabadság vágya. Kénytelen vagyok követni őt, amerre megy, úgy húz maga után. Olyan látványt nyújtunk, ahogyan Károly bácsi lohol a filmben a szeretett Frakk után.

Csak később, amikor már a kutya nem lohol, akkor van időm, lehetőségem érzékelni azt, hogy végre megérkezett a tavasz. Nem kell állig bebugyolálva, vacogva sétálnom a jeges utcákon. Vékony kis kabát is elég, és a sapka sincs már a fülemig lehúzva.

Csodás ez a kora tavaszi időszak. Csendesen nézem az álmos, nyűgös gyerkőcöket, s szüleiket. Fáradt arcok egytől egyig. Talán észre sem veszik, ahogyan a felkelő nap hatalmas, narancssárga korongja egyre magasabbra ível felfelé az égbolton.

Szeretem a tavaszt. Mintha nemcsak a természet éledne fel, de talán mi magunk, emberek is magunkhoz térünk téli álmunkból. Életkedv, vidámság tölt el, remények, álmok, célok fogalmazódnak meg bennem.

De talán mégsem mindenki szereti ezt a tavaszt. Az a több százezer család, amelyeknek a tél nyújtott biztonságot, minden bizonnyal rettegve várta, hiszen mind tudják: március 1-jével védtelenné váltak.

A rügyező fák, a nyiladozó virágok illata eltörpülhet amellett, hogy megfosztják a világítástól vagy a fűtéstől otthonaikat, még rosszabb esetben akár fedél nélkülivé is válhatnak rövid időn belül. Rettegve kelhetnek fel mostantól minden nap, vajon ma megjelennek-e a végrehajtók. Lesz kiút, megoldás számukra? Vagy továbbra is legfeljebb a közmunka néhány hónapos 47 000 forintja nyújthat reményt egy szebb, biztatóbb évre?

Ahogyan sétánk végére érek Dorka kutyával, úgy fogalmazódik meg bennem: bármilyen szép is a felkelő nap látványa, s reményt sugall, egyszer véget ér. S estére nem marad más, csak a csupasz valóság, gyertya mellett.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink