AjánlóJegyzetfüzetKomolyan

Kizárták a sosinet.hu újságíróit a Kossuth-díjak átadásáról

2012. március 14. | Nótár Ilona

Több mint egy órát vártak a sosinet.hu újságírói a Parlament kapujánál, hiába. Tucatnyi telefon és e-mail után az Országgyűlés Hivatala sajtóosztályának munkatársa azzal szakította meg beszélgetésünket: „Ilyen orgánum, hogy sosinet.hu – nem létezik, és nem engedélyezzük a belépést”. Hiába hivatkoztunk az e-mailes egyeztetésre és engedélyezésre, egy másik munkatárs (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságának munkatársa) szerint a vezetés az utolsó pillanatban meggondolta magát, és ez ellen nem lehet mit tenni.

Néhány nappal ezelőtt megkerestem a Parlament sajtóosztályát, hogy engedélyt kérjünk a forgatásra a március 14-ei díjosztón. Onnan továbbküldtek minket, ellátva újabb elérhetőségekkel. Úgy tűnt, célhoz értünk a KIM munkatársa személyében, aki készségesen segítségünkre volt, vele is több alkalommal egyeztettünk telefonon és e-mailen is. Tizennegyedikén kora reggel kaptuk az utolsó megerősítést, hogy az engedélyezés rendben van. Több mint egy órával az ünnepélyes alkalom előtt érkeztünk (talpig díszben), de a beléptető kapunál hamar kiderült, hogy sem a meghívottak, sem a sajtósok számítógépes listáján nem szerepelünk. A beléptető kapunál mobilról telefonáltunk a hivatalokban dolgozóknak, akik több alkalommal kategorikusan kijelentették, hogy mivel sosinet.hu nevű sajtóorgánum nem létezik, nem engedhetnek be. Egymásnak ellentmondva állították, hogy a sajtónévsorban soha nem is szerepeltünk, illetve hogy szerepeltünk, de az utolsó pillanatban felülbírálták az engedélyünket. A levélváltásra hivatkozásunk teljesen feleslegesnek tűnt, hiába mutattuk be az őrségnek, ők sem vették figyelembe.

Egy roma ember szemével nézve a történteket: csak ugyanaz történt, mint mindig. Míg a hatalmasok benn ülnek, hiába kapunk írásban engedélyt, morzsáért könyörgünk az asztal mellett. És persze, nem kapunk. Sőt: ránk csapják a telefont, a beszélgetést befejezettnek tekintve. Mert nem létezünk.

Azon gondolkodom, mi lehetett a hirtelen döntés oka. A Sosi? ezek szerint nem létezik? Hiába működik három éve a többségében értelmiségi romáknak szóló internetes portál? Vagy nagyobb a baj, és mi, romák – mint antiszociális csoport – nem létezünk némelyeknek? Vagy az én írásaim vívták ki a megkülönböztetett figyelmet? Nem tudom. Azt sem tudom, segített vagy hátráltatott-e, hogy kiemelten jeleztük: a festő Szentandrássy István kitüntetése alkalmából jöttünk. Számunkra ugyanis fontos, hogy pozitív példákat mutassunk be, s rettentő mód büszkék vagyunk rá.

Kértem, ha nem ismernek, ott ülnek a gépük előtt, hát üssék be a nevünket, s látják: vagyunk, létezünk. Kértem, ne mi legyünk az áldozatai az ő tájékozatlanságuknak. Kikérték maguknak. Kértem, hadd beszéljek a felettesükkel. Elzárkóztak. A KIM munkatársa ugyan állította, hogy felhívta az Országgyűlés Hivatala sajtóosztályának vezetőjét, de az ugyanúgy elzárkózott az engedélyezés elől, mint ahogy kollégája néhány órával azelőtt írta: „Én úgy tudom, minden rendben lesz a belépésükkel.” Akkor egy szóval sem mondta, hogy neki nincs hozzá köze, nem az ő feladata, nem a kompetenciája, nem ő intézi… Délután mégis csak ezt hallottam tőle.

Még mindig nem térek magamhoz az ámulatomból: azt mondták nekünk – egy cigány sajtóorgánum munkatársának, egy cigány embernek! –, a Parlament, az ország háza előtt, hogy mi nem létezünk. Nem vagyunk.

Hát mi is vagyunk! A cigányság egyik hangja vagyunk! Szólunk, teszünk, írunk, kamerával, fényképezőgéppel, tollal. Ehhez jogunk van, épp úgy, mint a többi médiumnak. Jogunk lett volna a díszes ünnepségen részt venni és az MTV, a Hír Televízió és az Echo Tv kamerái mellett a miénket is bekapcsolni. Sajtószabadság. Emberi szabadságjogok, méltósághoz való jog. Szólásszabadság. Ezek alapelvek, mi pedig: vagyunk, szólunk – a sosinet.hu oldalán, s ahol még engedik.

Ki mondja meg, hogy létezünk-e vagy sem? Ki mondja meg, milyen jogok illetnek meg? Minek az alkotmány, ha néhány ember a telefon túlsó végéről, a kormány által felruházott hatalmánál fogva átírja azokat, és egyeseket kitilt, büntet, másokat meg beenged, felment?

Meddig kell birka módon tűrni a megaláztatást, fejet hajtani az igazságtalanság előtt? Félreértés ne essék: a béke és megértés, a közös kommunikáció pártján állok. De szomorú vagyok, mert azt látom, a jogegyenlőség csak papíron létezik. Lám: tényleg mindent duplán kell teljesíteni annak, aki ma cigányként a többségiekkel akar egy asztalnál ülni, forgatni, ünnepelni, jelen lenni… S lehet, még az sem elég. Ki tudja, mi kellett volna ahhoz, hogy beengedjenek?

Csak az előzőek margóján jegyezném meg: ugyan miért is csodálkozom. Hiszen a közszolgálatinak mondott televízió jó lelkiismerettel illeszt adásába egy negatív és hamis képet sugárzó, egyértelműen gyűlöletkeltő, uszító dokumentumfilmet (a Pesty Fekete doboz legutóbbi, március 7-i adása), és tervei szerint még kétszer levetíti. Ebbe a világképbe bőven beleillik, hogy a sosinet.hu forgatócsoportját nem engedik be a cifra palotába, hogy munkáját folytassa, pozitív és valós képet is mutasson a cigányok által látott valóságból.

Hajrá Magyarország? Hajrá magyarok?

* * *
A Kossuth-díjjal kitüntetett Szentandrássy István részére barátai házi ünnepséget szerveznek. Az erről szóló videós tudósításunkat néhány nap múlva megnézhetik a sosinet.hu oldalon.

További cikkek a rovatból
Roma fiatalok Londonban I. Roma fiatalok Londonban I.
Balogh Csaba öt éve ment ki Londonba, egy jobb élet reményében. Terveiről, munkájáról mesélt a fiatalember, aki idehaza gyerekkorát a berkeszi és tiszadobi nevelőotthonban töltötte. Nézze meg videónkat!
Tehetség, tudás, pályázat Tehetség, tudás, pályázat
Az olvasást, a tanulást népszerűsítő kampány indult a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund - REF) támogatásával. A programsorozat első eleme egy videó, amelyben cigány fiatalok rappelnek a tudás fontosságáról. Kampány indult A Tudás hatalom címmel, amelynek keretein belül slam poetry versenyt is hirdettek. A Wikipédia szerint a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, és ezek után értékelik egymást. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, az elgondolkodtatás. A klip főszereplői - a Telepy utcai diákok mellett - Horváth Kristóf, Horváth Gyula, egy autóalkatrész gyártó cég vezetője, Balogh Vera, a Pesti Magyar Színakadémia tanulója, Oláh Edmond, pincértanuló, Váradi Márk, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, Pászik Cristopher gimnáziumi tanuló, valamint Lovas Emília, Orsós Róbert és Farkas Franciska.
TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása
Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. Ezekről volt szó a Hátsó Kapu színpadán, a közoktatás mai állapotáról szóló PanoDráma darabban. Nézze meg az előadásról készült videónkat!
Online rádiós fúzió Online rádiós fúzió
A jelek szerint összeáll a két roma online rádió, a C-Street és a Rigó Rádió. Mindkét adó szinte azonos időben indult, még 2011-ben. A vezetők, Jánoska István és Zsiga Ottó eltérő ízlést akart kielégíteni, most viszont úgy gondolják, hogy ideje összefogni és egyesíteni az erőiket, összehangolni az elképzeléseiket. Elmondták, hogy eddigi működésük alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de Szilvásy István biztosította őket támogatásáról. Munkájukat továbbra is a megszokott csapattal folytatják. Stábunk megkereste őket.
“Nácik, takarodjatok!” “Nácik, takarodjatok!”
A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetők ellepték el a Budai Várat. Rendőrkordon választotta el egymástól a két csoportot.
A Nő és az eltakarítás A Nő és az eltakarítás
- Rendet kell rakni, rakni, el kell pakolni, pakolni! Minden szanaszét! Segítsen már valaki, a rohadásba! Nem halljátok? Felállni! – veszem ki a lányom kezéből a távirányítót. Ott döglik a fotelban, és hiába kiabálok, úgy tesz, mintha semmit nem hallana. Alkalmi süketek. Nekem meg csak azon jár az eszem, hogy anyámék két nap múlva megérkeznek, és a ház szalad, nem lett kipakolva, ahogyan azt a telefonban hazudtam. Jönnek, hozzák a kicsi Franciskát is, a legújabb szerzeményüket.
Kampány a nőkért Kampány a nőkért
A pécsi "Színes gyöngyök" színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Várnainé Orsós Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.
„Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika” „Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika”
Az idén tavasszal alakult Magyarországi Cigány Párt szeretné megmérettetni magát a 2014-es országgyűlési választáson. A roma szervezet vezetése bizakodó, és reálisnak látják a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 250 ezer szavazat megszerzését...
Szeretem a hazámat Szeretem a hazámat
Több ezren gyűltek össze szombaton az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Beszédet mondott több civil szervezet képviselője is, köztük Mércse Pál, a Város Mindenkié aktivistája, aki elmondta: " azoknak a cigány magyaroknak a nevében is beszélek akik eddig nem tudták kimondani, ezért kimondom helyettük is: Szeretem a Hazámat!
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink