KomolyanVideók

Akitől emberséget tanulhatunk

2012. március 23. | Nótár Ilona

Szentandrássy István, a Kossuth-díjas festőművész ünnepségén járt a Sosinet

– Tudtad? Szerdán lesz Szenty Kossuth-díj átadója.

– Tessék? De hát azt ő már régen megkapta.

– Nem hinném, ő most kapja meg először.

– Tényleg? Én őt mindig is Kossuth-díjas művészként tiszteltem.

Ezt meséli Farkas Zsolt, a Khamoro együttes frontembere, aki az este folyamán a művésszel együtt zenélt a színpadon, sőt Zsolt táncolt is a Szenty tiszteletére rendezett ünnepségen.

A Kossuth Klub nagyterme hamar megtelik ünnepelni vágyó barátokkal, akik látható szeretettel és őszinte tisztelettel adóznak a művésznek, aki visszakozva fogadja a dicsérő szavakat. Még Choli Daróczi József (Choli bácsi) szavai elől is „kihátrálna”, de az író ünnepi beszédében szimbolikusan ismét megajándékozza a művészt a díjjal. Szentynek valószínűleg igaza lehet, amikor azt állítja: a barátai sokkal büszkébbek a díjra, mit ő maga. A kitüntetést a két gyermekének ajánlja, akik a művész számára az egyetlenek és legigazibb ajándékok. Nem is hajlandó azt mondani rájuk: gyermekeim: Csak így: a csodáim.

A beszélgetés során arról faggattuk, mi a művészetének forrása. Említette ugyan a családi örökséget, a hagyományokat, a tapasztalatokat, de véleménye szerint nem ezek az igazán fontos és lényeges dolgok. Hiszen a világ folyton változik. Hanem a jó mester! Számára Péli Tamás személyében adatott meg: bevezette őt például a cigány történet festészetbe. Meg a folyamatos alkotáshoz szükséges a művészet olthatatlan szeretete. „Én azért kaptam díjat, mert létre tudtam hozni valamit. Megalkottam valamit, ami sikerült” – mondja Szenty.

Az ünnepségen jelen vannak Szentandrássy tanítványai is, mert a mester egész életében az egyik legfontosabb küldetésének tartotta, hogy tudását tovább adja. Túró Zoltán mára ismert festő, de nem csupán a festői tapasztalatokért hálás a tanítójának. Szerinte egy jó mester olyan, mint egy apa. Ha kell, szigorú, ha kell, megértő, de egész életen át nevel. „Mit tanultam tőle, amit mindig magammal viszek? Leginkább emberséget” – állítja az ifjú művész.

Az elsők között tudtam meg, hogy Szenty díjat kap, meséli Bogdán Milán. „Mondja nekem: Te, képzeld el, most hívtak telefonon: jelöltek Kossuth-díjra. De még zipzár – aztán folytatja:  – Úgy örültünk, egymást csipkodtuk, hogy ez igaz e. De persze a legnehezebb az volt, hogy nem szólhattunk senkinek.”

A Kossuth Klub megtelik zenével, énekkel, tánccal. A Khamoro együttes a művésszel kiegészülve indítja az estét, majd helyet kap a Romano Glaszo ifjú csapata, táncolnak is, énekelnek is, végül Szilvási István és csapata énekli a táncra buzdítót.

Choli bácsi is táncol kicsit, a fiatalokat megszégyenítő lendülettel ropja az ünnepelt tiszteletére. „Hogyne lennék itt? Itt a helyem a testvéremmel. Szenty közöttünk nőtt fel. Én otthon vagyok muzsikus cigányoknál, oláh cigányoknál és beásoknál is. Mert cigány vagyok. Itt a helyem, mert ha nincs összetartás: nincs semmi.”

„Nézd meg – mondja Choli bácsi –, Kossuth-díjas lett a mi nevelésünknek az eredményeként, ergo elképzelhető, hogy akár tudunk nevelni. – Aztán egy költői kérdéssel zárja le a beszélgetést: – Nem tudom, de ha egy Kossuth-díjast tudunk nevelni, akkor elképzelhető, hogy többet is tudnánk?”szólj hozzá: Akitől emberséget tanulhatunk

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink