JegyzetfüzetKomolyanVideók

Csinálják a fesztivált | Roma Dokufeszt

2012. március 28. | admin

Gyöngyöspatán nincsen semmi etnikai háborgás, csak direkt politikai feszültségkeltés van. – A HírTv dokumentumfilmje szerint.

Szentandrássy dicséretes cigány festőművész, akinek munkái talán még magyarként is Kossuth-díjat érdemelnének. – Balogh Zoltán államtitkár freudi elszólása.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke eligazítja munkatársát, Farkas Félixet a díszes grémium tagjai előtt, akik egyébként inkább a filmet néznék a sötétben, de őket kell hallgatniuk. „Majd jelentsd be, hogy létrehozunk az ORÖ lapján egy tárhelyet, ahová felkerülnek ezek az anyagok” – mondja az elnök úr, s gyorsan el is szalad, nehogy megzavarja az eseményt, amire meghívták. A munkatárs kifakad: „De hát ez a tárhely már rég megvan, oda töltjük fel az anyagainkat!”

Zárug Péter Farkas, a MIÉP volt tanácsadója, mára Farkas Flórián (ORÖ) tanácsadójaként és az ORÖ lapjának, a főszerkesztőjeként (ahogy ő mondta, csak addig tölti be ezt a posztot, míg nem lesz egy nála alkalmasabb cigány újságíró…) díjat ad át a Gyöngyöspata 2012 című filmért – a rendezvény megkoronázásaként. Gondolom.

Röviden ez a mérlege a szombaton lezajlott V. Közép-Európai Rövid-, Riport- és Dokumentumfilm Fesztiválnak, amely a romákról hivatott szólni. Ahogy a szervező mondja, az esemény célja: „bemutatni, ahogy a romák élnek.”

Egyetlen film emelkedett ki magasan a hét díjazott alkotás közül, mely megrendítő és megható volt egyszerre. A 250 lépés Durgától című film rendezője, Kvalla Gábor finom dramaturgiai érzékenységgel építette fel a filmet, melyben a dokumentum elemek szépen simulnak össze a művészi eszközökkel. Az ősi, mély fájdalommal és hatalmas erővel ismétlődő, cigány nyelvű versrészlet Kunhegyesi Ferenc előadásában hitelesen közvetít az élőszóval nehezen elmondható életérzést. A téma súlyossága ellenére is teljesen közérthető, felemelő alkotás, amely egy fegyházban lévő anyáról és nevelőintézetben élő fiáról szól.

Nem minden résztvevő tudta higgadtan, nyitott szívvel és hűvös fejjel végignézni a romákról rajzolt, eltorzított képet. A TASZ képviselői például a díjazottak között voltak ugyan, de az elismerést átvenni nem voltak hajlandók, mivel a Hír Televízió dokumentumfilmje a gyöngyöspatai helyzet értékelése mellett erősen bírálta a TASZ munkáját is.

Váradi Béla a kirekesztésről készített riportsorozatot, melynek egyik része is oklevelet kapott. Az újságíró kolléga szerint éppen azért a Fejenként három négyzetméter lett a befutó (a pályázott filmjei közül), mert ez tartalmazza a legkevesebb, pártpolitikára vonatkozó kritikát. Kifogásolta, hogy a szemlén olyan filmek kaptak helyet, melyek a kormányt kedvező színben tüntetik fel, de nem beszélnek a munkanélküliségről, a szegénységről és az elnyomásról.

Videós összeállításunkat alább tekinthetik meg.


szólj hozzá: Roma Dokufeszt

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink