Beszélgessünk

A varázslat | Romani Film Fest

2012. március 30. | Nótár Ilona

Az Örökmozgó vetítőterme színültig megtelt a kezdésre, amikor Szentandrássy István, a Romani Film Feszt védnöke megnyitotta harmadik Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált. A négy napig tartó eseménysorozaton a romák életéről szóló filmek peregnek, megismertetve itthoni és külföldi életutakat. A mozi előcsarnokában Boda Márta műveiből összeállított tárlat is helyet kapott, és a filmek mellett folyamatosan lesznek vitaestek, koncertek.

Szentandrássy felhívta a figyelmet a filmezés művészetére, amely „igazi varázslat, hiszen életre kel a kép”. Utalt a versenyfilmek mögötti hihetetlen munkára, és bátorította a közönséget, hogy a vetítés után maradjanak még, és vitassák meg a filmeket.

Az első napon egy amerikai cigány ember sikeres életét bemutató nagydokumentumfilmet (Jasmine Dellal: Amerikai cigány) mutattak be. Jimmy Marks polgári jogokért harcolva ért el hatalmas népszerűséget hazájában, és azt arra használta fel, hogy egyenlő jogokat szerezzen magának és népének, megerősítve történelmüket és becsületüket saját közösségükben és a társadalom előtt. A vetítés megelőzet a vendégként érkezett Romano Glaszo fiatal csapata, Lakatos Krisztián és L.L Junior éneke. Az előadók mindegyike ingyen vállalta a részvételt, ezzel is kifejezve, hogy mennyire fontosnak tartják a roma kultúra ilyen jellegű népszerűsítését és továbbélésének biztosítását.

Kalla Éva, egyik fő szervező sikeresnek ítélte a kezdést, soha még ennyien nem jöttek el a rendezvényre. „Nagyszerű érzés – mondja –, kicsit arra emlékeztet, amikor a régi generáció összegyűlt, hogy egymástól tanulva, szeretetben együtt legyen.” A szervező utalt a szűkös anyagi kereteikre és a támogatottság hiányára, „de a látogatók számát és örömteli várakozását elnézve, mindenképpen teljesült a célunk, hogy kultúrát közvetítsünk” – fűzte hozzá.

A rendezvény második és harmadik napján több, a sosinet.hu oldalán is megjelent dokumentumfilm is megtekinthető lesz. Az összesen nyolcvan film mellett a zárónapon Fliegauf Bence Ezüst Medve díjas „Csak a szél”  című, felkavaró alkotását vetítik.

A következő napokban is érdemes lesz követni a sosinet.hu oldalt, mert a fesztiválról további összeállításokat adunk.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink