AjánlóBeszélgessünk

Pogány szokásra épülő bűnbakképzés

2012. március 31. | PoFa

Távozott köztisztviselői állásából, mert nem volt hajlandó a cigányokról úgy beszélni, ahogy elvárták volna tőle. Pintér Szabolcs tavaly nyárig Balog Zoltán egyházügyi tanácsadójaként dolgozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, a felzárkózásért felelős államtitkárságon. Amit ő nem volt hajlandó kimondani, azt Pintér Szabolcs szerint most más mondta el, politikai megrendelésre, üzleti céllal.

2011 áprilisában még a Boldog Ceferino Lovagrend alapítójaként beszélgettünk veled. Akkor önvizsgálatra szólítottad fel a romákat és nem romákat egyaránt, néhány hete pedig valaki bocsánatot is kért a romák nevében a romák bűneiért. Ez lett az önvizsgálat vége?

Pontosan az ellenkezője zajlik annak, mint amit akkor elképzeltem. Az önvizsgálaton azt értettem, hogy vizsgáljuk meg, miért nem jött létre roma önszerveződés, miért nem formálódik a közösség. Vizsgáljuk meg a szervezeti felépítést. Miért vannak cigány kisebbségi önkormányzatok 1994 óta? Hol a hiba a szervezeti felépítésben? Azt meg nem értem, miért kellene bocsánatot kérni a többségi társadalomtól. Mert ott voltunk Eger váránál a törökök ellen harcolni? Mert részt vettünk a szabadságharcokban? Mert ott voltunk Marosvásárhelyen, és a székelyekkel együtt megmentettük a magyarokat a rájuk támadó románoktól?

Ma milyen értékeket, hőstetteket tudunk felmutatni?

Ha mi értéket akarunk felmutatni, az nem fog sikerülni társadalmi összefogás nélkül. Nem erre van szüksége a politikának, hanem megosztásra, és igaz pártoktól függetlenül. Az a jó, ha a társadalom cigányokra és nem cigányokra van megosztva. Ki kell valakit kiáltani bűnbaknak, ez a pogány szokásra épülő bűnbakképzés. Ez a cigány funkciója ma, ezért van szükség a romákra.

De ha ez így van, akkor a hatalom és a társadalom maga alatt vágja a fát.

Rövidtávon tompít, mert az elégedetlen ráordíthatja valakire a dühét. Ehhez ráadásul jön a gyűlölet. Aki kardot ránt, kard által vész el, mondja az írás is. Ez a retorika, ami ma megjelenik, a pusztulás felé visz. Arra nincs ma szükség, amit mi képviseltünk a lovagrend megalakulásakor.

Ezek szerint az államtitkárságnak sem volt szüksége rá, hiszen nem sokkal a lovagrend megalakulása után felmondtál. Addig nem volt konfliktusod a retorika miatt?

A retorika, amit Balogék használnak, számomra nem egyeztethető össze a keresztény értékrenddel. Tavaly a Gödörben, az Athe Sam fesztiválon, majd Siófokon, a Fidelitas rendezvényen is olyat mondott az államtitkár, ami engem kiakasztott. A Gödörben azt állította, hogy ő nem a cigányságot képviseli, hanem a kormányt. Nem értettem a logikáját, mert szerintem a kormánynak a nép érdekeit kellene képviselnie. Siófokon pedig azt mondta, hogy akkor fog megoldódni a roma ügy, ha minél többen mennek rendőrnek.

Ezt sokféleképpen érthette Balog Zoltán, talán arra gondolt, hogy sok az üres hely a rendőrtisztin, esetleg a roma fiatalok számára az érettségi után jó karrierlehetőség a rendőri pálya.

A nem roma fiatalokra gondolt, és abban a helyzetben úgy értettem, hogy szerinte az erőszak jelentheti a megoldást a társadalmi probléma megoldására.

Miben bíztál, mielőtt odakerültél az államtitkársághoz? Lehetett sejteni, hogy a jobboldal hogyan gondolkodik a kérdésről?

A választásokat követően még nem volt ennyire kiéleződött a romák ellen táplált gyűlölet. Azért vállaltam a pozíciót, mert úgy gondoltam, hogy valóban felismerte a jelenlegi kormány a cigányságban rejlő társadalmi potenciált. Nem ismertem Balogot, és is nem politikai okból kerültem oda, hanem a katolikus egyház ajánlott. Nem tudtam milyen ember az államtitkár, aki mellett politikai tanácsadó szerepet töltöttem be. Az ő fejével kellett volna gondolkodnom, ez lett volna a feladatom, de sajnos, ezt nem tudtam megtenni.

Sajnos?

Nem az a sajnos, hogy nem tudok úgy gondolni, mint ő, hanem az, hogy nem hallgatott meg. Noha kereszténynek vallja magát ő is, és én is az vagyok, mégis teljesen mások az elveink. Az államtitkárságnak problémát jelentett, hogy mit mondjanak a társadalmi felzárkózásról. Nem volt kidolgozva semmi, nem volt irányvonal.

Kidolgoztam 2010 decemberére egy tervet arról, hogy a történelmi egyházak hogyan tudnának segíteni a cigányoknak. Leírtam, hogy az államtitkárság, a roma civil szervezetek és az egyházak írjanak alá szándéknyilatkozatot, hogy együtt dolgoznak a cigányság felemelésében. Ebből lett 2011 tavaszán a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. A történelmi egyházak benne vannak, de a roma szervezetek nem. Csak egy szóbeli megállapodás született Kamarás Istvánnal, Semjén Zsolt korábbi tanácsadójával. Nem volt egyeztetés más civil szervezetekkel, nem kérték ki a témában járatos szervezetek véleményét. Jeleztem is, hogy a cigányok megkérdezése nélkül ez nem teljes.

Tényleg azt képzelted, hogy az államtitkárság majd kikéri, mondjuk, a Roma Polgárjogi Alapítvány vagy más civil szervezet véleményét?

Behívtam a Romaversitas akkori vezetőjét, és aki korábban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke volt, és roma szakkollégiumot is irányított. Nem akartam, hogy csak politikai párbeszéd legyen az államtitkárságon, ezért is kerestem a kapcsolatot civilekkel is. Úgy gondoltam, hogy nem nézheti a kormány, hogy ki jobb- és ki baloldali. A Romaversitas akkori vezetője korrekt választ adott; azt mondta, hogy megfelelő keretek között hajlandó együttműködni. Ezen azt értette, hogy ne vonják alá a közigazgatási felügyelet alá a Romaversitast, hanem maradjon meg a szabadsága.

Sok ambiciózus civil keresett meg, akik valamit letettek már az asztalra. Kerestük velük az együttműködést, de a végső döntést nem mi hoztuk, a kabinetfőnök is hiába támogatta. Cigányt nem vontak be, még az Országos Roma Önkormányzatot sem. Hiába mondtam Balog Zoltánnak, hogy ennek komplexnek kell lennie, és meg kell szerezni a civilek ellenjegyzését a szakmai programokhoz.

Ezek miatt döntöttél úgy, hogy feladod? Nem akartál harcolni az elveidért?

Személyes oka is volt annak, hogy felmondtam. Balog Zoltán négyszemközti beszélgetésen egy levelet mutatott azzal, hogy ezt egy pap írta neki. Állítólag állást ajánlottam embereknek, belső információkat adtam ki, meg hasonló sületlenségek voltak a levélben, aminek a fele sem volt igaz. Azt mondta, fegyelmi eljárást indít, ha azt mondom, ez a levél rágalom. Azt feleltem: Nem kell magyarázkodnod, te is tudod, hogy ebben a levélben mennyi hazugság van. Erre ő zavarosan reagált, azzal jött, hogy ez a pap jóban van Lévai Anikóval, Orbán Viktor feleségével, és nem akar konfliktust.

Megértettem, hogy a személyi függés mindennél erősebb, főleg egy olyan ember esetében, akinek nincs politikai bázisa. A hamis vádakkal teli levél megmutatása számomra a Rákosi-korszak koncepciós pereit idézte. Én nem vagyok az a típus, aki információkat gyűjt másokról, azt pedig nem akarom, hogy olyan titkos feljegyzések szülessenek rólam, amelyeket a megfelelő pillanatban elő lehet húzni a fiókból. Viszont a romák közül többen politikai megrendelésre, üzleti céllal mondanak olyasmiket, ami az aktuális hatalomnak kedves. Nincs mögötte meggyőződés. Ezek az emberek korábban a baloldalt szolgálták ki, most pedig a jobbot, és ott lesznek 2014 után is, bárki lesz kormányon. És mi, cigányok, mit kapunk a szolgálatért cserébe? Aprópénzért, kisebb állásokat, de ezeknek az elfogadása zsákutcába vezet.

Sokszor mondják azt, hogy ez az egész egy szélmalomharc. Ha jól tudom, azóta sincs munkád. Nem bántad meg, hogy felmondtál?

Van két gyerekem, meg kell élnünk. Nem tagadom, hogy ez a szempont is bevillant. Két választásom volt: azt teszem, amit gondolok, és járom a magam útját, vagy én is beállok a sorba. De a gyerekeimnek nem akarok ártani. Rövidtávon nehéz a helyzetem, de hosszú távon csak ez lehet a jó megoldás. Addig is élünk a megtakarításainkból.

Itt olvashatják az államtitkárság reakcióját az interjúban elmondottakra”

További cikkek a rovatból
Roma fiatalok Londonban I. Roma fiatalok Londonban I.
Balogh Csaba öt éve ment ki Londonba, egy jobb élet reményében. Terveiről, munkájáról mesélt a fiatalember, aki idehaza gyerekkorát a berkeszi és tiszadobi nevelőotthonban töltötte. Nézze meg videónkat!
Tehetség, tudás, pályázat Tehetség, tudás, pályázat
Az olvasást, a tanulást népszerűsítő kampány indult a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund - REF) támogatásával. A programsorozat első eleme egy videó, amelyben cigány fiatalok rappelnek a tudás fontosságáról. Kampány indult A Tudás hatalom címmel, amelynek keretein belül slam poetry versenyt is hirdettek. A Wikipédia szerint a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, és ezek után értékelik egymást. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, az elgondolkodtatás. A klip főszereplői - a Telepy utcai diákok mellett - Horváth Kristóf, Horváth Gyula, egy autóalkatrész gyártó cég vezetője, Balogh Vera, a Pesti Magyar Színakadémia tanulója, Oláh Edmond, pincértanuló, Váradi Márk, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, Pászik Cristopher gimnáziumi tanuló, valamint Lovas Emília, Orsós Róbert és Farkas Franciska.
TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása
Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. Ezekről volt szó a Hátsó Kapu színpadán, a közoktatás mai állapotáról szóló PanoDráma darabban. Nézze meg az előadásról készült videónkat!
Online rádiós fúzió Online rádiós fúzió
A jelek szerint összeáll a két roma online rádió, a C-Street és a Rigó Rádió. Mindkét adó szinte azonos időben indult, még 2011-ben. A vezetők, Jánoska István és Zsiga Ottó eltérő ízlést akart kielégíteni, most viszont úgy gondolják, hogy ideje összefogni és egyesíteni az erőiket, összehangolni az elképzeléseiket. Elmondták, hogy eddigi működésük alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de Szilvásy István biztosította őket támogatásáról. Munkájukat továbbra is a megszokott csapattal folytatják. Stábunk megkereste őket.
“Nácik, takarodjatok!” “Nácik, takarodjatok!”
A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetők ellepték el a Budai Várat. Rendőrkordon választotta el egymástól a két csoportot.
A Nő és az eltakarítás A Nő és az eltakarítás
- Rendet kell rakni, rakni, el kell pakolni, pakolni! Minden szanaszét! Segítsen már valaki, a rohadásba! Nem halljátok? Felállni! – veszem ki a lányom kezéből a távirányítót. Ott döglik a fotelban, és hiába kiabálok, úgy tesz, mintha semmit nem hallana. Alkalmi süketek. Nekem meg csak azon jár az eszem, hogy anyámék két nap múlva megérkeznek, és a ház szalad, nem lett kipakolva, ahogyan azt a telefonban hazudtam. Jönnek, hozzák a kicsi Franciskát is, a legújabb szerzeményüket.
Kampány a nőkért Kampány a nőkért
A pécsi "Színes gyöngyök" színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Várnainé Orsós Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.
„Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika” „Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika”
Az idén tavasszal alakult Magyarországi Cigány Párt szeretné megmérettetni magát a 2014-es országgyűlési választáson. A roma szervezet vezetése bizakodó, és reálisnak látják a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 250 ezer szavazat megszerzését...
Szeretem a hazámat Szeretem a hazámat
Több ezren gyűltek össze szombaton az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Beszédet mondott több civil szervezet képviselője is, köztük Mércse Pál, a Város Mindenkié aktivistája, aki elmondta: " azoknak a cigány magyaroknak a nevében is beszélek akik eddig nem tudták kimondani, ezért kimondom helyettük is: Szeretem a Hazámat!
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink