Beszélgessünk

Reakció a Pintér Szabolccsal készült interjúra

2012. április 3. | admin

Tisztelt Sosinet.hu Szerkesztőség!

Pintér Szabolccsal, államtitkárságunk egykori munkatársával „Pogány szokásra épülő bűnbakképzés” címmel készítettek interjút, amelyben olyan képtelenségeket, minden alapot nélkülöző állításokat és feltételezéseket fogalmaz meg, melyre válaszolnunk kell.

Az írás felütésében azt írják, Pintér távozott köztisztviselői állásából, s tette ezt azért, mert nem volt hajlandó a cigányokról úgy beszélni, ahogy elvárták volna tőle.

Pintér az államtitkárságról szakmai és morális alkalmatlansága miatt távozott. Felmondásának aláírása, és ennek megindokolása tanúk előtt történt, négyszemközti megbeszélésre nem került sor. Az erre okot szolgáltató levél megtekinthető, annak állításait Pintér Szabolcs nem tudta megcáfolni.

Van néhány kérdés, amely a puszta vádaskodáshalmaz mögött felvetődik. Pintér Szabolcsnak – az államtitkárság nyilatkozati rendje értelmében – nem volt joga nyilatkozni, kivéve azon ritka alkalmaktól eltekintve, amikor erre engedélyt kapott. Egyedi esetekben nyilatkozattételre nem volt lehetősége.

Államtitkárságunk puszta léte a roma és nem-roma magyarok együttműködéséről tanúskodik. Megalakulásunk óta számos mechanizmust építettünk ki, amely a romák ügyének kormányzati struktúrába történő beemelését eredményezte. Amennyiben Pintér Szabolcs kérte volna, abban az esetben sem kapott volna felhatalmazást olyan megnyilatkozásokra, melyek a békés társadalmi párbeszédet, a roma közösségek bevonását gátolták volna.

A tavaly a Gödörben, az Athe Sam fesztiválon az államtitkárnak a Pintér által kritizált kijelentése, miszerint „ő nem a cigányságot képviseli, hanem a kormányt” -, semmi más, mint tényállítás. Azt jelenti, hogy Magyarország Kormánya együtt akar működni a cigányság képviselőivel. Az pedig logikailag nehezen kikezdhető, ha kormányzati szereplőként, államtitkárként valaki azt állítja magáról, hogy a kormány képviselője. Az sem nagy meglepetés, ha a romák demokratikusan választott képviselői maguknak tartják fenn a romák képviseletének jogát. Az pedig elég szomorú, ha valakit az „akaszt ki”, hogy egy rendezvényen olyat mondott az államtitkár, hogy akkor fog megoldódni a roma ügy, ha minél többen mennek rendőrnek, tanárnak és orvosnak. Hogy ebbe a mondatba miket vizionál bele valaki, az az ő fantáziájáról nyújt látlelet.

Ebből a látleletből kiindulva sajnálattal vesszük tudomásul, ha szerinte az erőszak jelentheti a társadalmi probléma megoldását. Államtitkárságunk éppen ennek ellenében dolgozik. Pintér Szabolcstól szakértelmet várt el az államtitkárság és nem azt, hogy bárki fejével is gondolkozzon. Erre a félreértelmezett szerepre nyilatkozata alapján nem is lett volna képes, mert akkor az államtitkárra kivetítve nem fogalmazott volna meg ilyen frusztrált és beteges gondolatokat, feltételezéseket.

Valóban a katolikus egyház ajánlotta Pintér Szabolcsot, de sajnos a gyakorlatban nem tudta beváltani a beléfektetett bizalmat. Államtitkárságunk nem kívánta őt kellemetlen helyzetbe hozni, mert nem tehet róla, hogy a közigazgatás keretei között nem tudott érdemi munkát végezni. Sajnos még az állampolgári levelek megválaszolása is nehézséget okozott számára, a helyesírási szabályok megfelelő alkalmazásán túl is. Az is szomorú, hogy idejét inkább kollégái feljelentésével, rossz színben feltüntetésével töltötte.

Sajnáljuk, hogy az eltelt időszakban nem tudott képességeinek megfelelő állást találni. Kívánjuk neki, hogy sikerüljön olyan munkára szert tennie, melyben biztos megélhetés mellett, akár keresztény emberként is hozzájárulhat roma és nem-roma magyarok békés együttéléséhez. Szomorúnak találjuk, hogy jelenleg ennek ellenkezőjén dolgozik.

Budapest, 2012. április 03.

Sajtóiroda

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

1054 Budapest, Báthory u. 10.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink