AjánlóVideókZenés-táncos

A klasszikus zene szolgálatában

2012. április 4. | kutivili

Balázs János zongoraművész

Balázs János már kiskorában tudatosan tervezte a jövőjét. Elhatározta, hogy akkortól számítja majd zenei pályáját, amikor nemzetközi szinten is komoly sikert ér el. Ennek ismeretében állítjuk, hogy Balázs János karrierje 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor megnyerte a pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraversenyt. Ennek a versenynek ő volt a legfiatalabb győztese.

Az ezt követő években sorra söpörte be négy nemzetközi verseny első díját, és elkezdődött a jelentős nemzetközi karrier, amelyet a fiatal művész jól kezelt. Tűrte a szakma terheivel járó lemondást, és mivel már kiskorában eltervezte a művészi életpályát, hű maradt terveihez. A győzelmi sorozatot követően zsinórban kapta a meghívásokat, játszott Európa nagyvárosaiban, Budapesten, Párizsban, Londonban, Rómában, Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Grazban, Pozsonyban, Bukarestben, négy alkalommal turnézott Japánban, valamint minden évben játszik az USA-ban, többek között New Yorkban, Washingtonban és Chicagóban. A szakmabeliek szerint az eddigi legnagyobb dobása egy 2010-es koncertkörút volt, amikor tizenhat koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját és zongoraversenyét. Saját karrierje mellett a fiatal művész számára a legfontosabb az utánpótlás nevelése, hogy az ő keze alól is művészként kerüljenek ki a tehetségek. 2011-től a felsőörsi Európai Roma Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszakának vezetője. 2011 novemberében Prima Primissima díjjal tüntették ki, és ez az egyik legnagyobb elismerés a számára.

Megszámlálhatatlan hazai és külföldi zongoraművész minősítette már Balázs János játékát és a zenei potenciálját, de közülük most csak Vásáry Tamás, Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművésztől, karmestertől idézünk:

„Egészen fenomenális, szerintem úgy zongorázik, vagy még annál is jobban, mint Cziffra György. Egy olyan fenomén, aki egyedi, egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, és egy különleges valami, ami talán nem is tehetség, inkább zsenialitás. E miatt fog különleges karriert befutni. Az ember valósággal megijed tőle, hogy ilyen adottságai vannak. Ez olyan, mintha egy futóbajnok 300 km-es sebességgel vágtatna. Cziffra Gyuri volt olyan, hogy mellette álltam a zongoránál, de nem tudtam kivenni, hogy mit játszik, olyan gyorsasággal zongorázott. János is ezt csinálja, és ezt könnyedén teszi. Nem csinál belőle sportot, hanem élvezi, a közönség pedig magánkívül van, amikor hallgatja. Megvan a maga egyénisége, és többet is tud adni, mint Cziffra György, az én számomra határtalan a tehetsége.”

Súlyos szavak ezek, sokaknak talán teher is lenne egy ekkora dicséret. Természetesen megkérdeztük Jánost, hogy ő mit szól a szakma krémjétől kapott kritikákhoz, és közben elkísértük a művészt egy pörgős napján, amely már reggel egy nagyzenekari főpróbával kezdődött.


szólj hozzá: A klasszikus zene szolgája

További cikkek a rovatból
Roma fiatalok Londonban I. Roma fiatalok Londonban I.
Balogh Csaba öt éve ment ki Londonba, egy jobb élet reményében. Terveiről, munkájáról mesélt a fiatalember, aki idehaza gyerekkorát a berkeszi és tiszadobi nevelőotthonban töltötte. Nézze meg videónkat!
Tehetség, tudás, pályázat Tehetség, tudás, pályázat
Az olvasást, a tanulást népszerűsítő kampány indult a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund - REF) támogatásával. A programsorozat első eleme egy videó, amelyben cigány fiatalok rappelnek a tudás fontosságáról. Kampány indult A Tudás hatalom címmel, amelynek keretein belül slam poetry versenyt is hirdettek. A Wikipédia szerint a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, és ezek után értékelik egymást. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, az elgondolkodtatás. A klip főszereplői - a Telepy utcai diákok mellett - Horváth Kristóf, Horváth Gyula, egy autóalkatrész gyártó cég vezetője, Balogh Vera, a Pesti Magyar Színakadémia tanulója, Oláh Edmond, pincértanuló, Váradi Márk, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, Pászik Cristopher gimnáziumi tanuló, valamint Lovas Emília, Orsós Róbert és Farkas Franciska.
TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása
Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. Ezekről volt szó a Hátsó Kapu színpadán, a közoktatás mai állapotáról szóló PanoDráma darabban. Nézze meg az előadásról készült videónkat!
Online rádiós fúzió Online rádiós fúzió
A jelek szerint összeáll a két roma online rádió, a C-Street és a Rigó Rádió. Mindkét adó szinte azonos időben indult, még 2011-ben. A vezetők, Jánoska István és Zsiga Ottó eltérő ízlést akart kielégíteni, most viszont úgy gondolják, hogy ideje összefogni és egyesíteni az erőiket, összehangolni az elképzeléseiket. Elmondták, hogy eddigi működésük alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de Szilvásy István biztosította őket támogatásáról. Munkájukat továbbra is a megszokott csapattal folytatják. Stábunk megkereste őket.
“Nácik, takarodjatok!” “Nácik, takarodjatok!”
A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetők ellepték el a Budai Várat. Rendőrkordon választotta el egymástól a két csoportot.
A Nő és az eltakarítás A Nő és az eltakarítás
- Rendet kell rakni, rakni, el kell pakolni, pakolni! Minden szanaszét! Segítsen már valaki, a rohadásba! Nem halljátok? Felállni! – veszem ki a lányom kezéből a távirányítót. Ott döglik a fotelban, és hiába kiabálok, úgy tesz, mintha semmit nem hallana. Alkalmi süketek. Nekem meg csak azon jár az eszem, hogy anyámék két nap múlva megérkeznek, és a ház szalad, nem lett kipakolva, ahogyan azt a telefonban hazudtam. Jönnek, hozzák a kicsi Franciskát is, a legújabb szerzeményüket.
Kampány a nőkért Kampány a nőkért
A pécsi "Színes gyöngyök" színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Várnainé Orsós Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.
„Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika” „Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika”
Az idén tavasszal alakult Magyarországi Cigány Párt szeretné megmérettetni magát a 2014-es országgyűlési választáson. A roma szervezet vezetése bizakodó, és reálisnak látják a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 250 ezer szavazat megszerzését...
Szeretem a hazámat Szeretem a hazámat
Több ezren gyűltek össze szombaton az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Beszédet mondott több civil szervezet képviselője is, köztük Mércse Pál, a Város Mindenkié aktivistája, aki elmondta: " azoknak a cigány magyaroknak a nevében is beszélek akik eddig nem tudták kimondani, ezért kimondom helyettük is: Szeretem a Hazámat!
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink