Beszélgessünk

A cigány író óriás | Lakatos Menyhért emlékest

2012. április 12. | Nótár Ilona

Április tizenegyedike jeles nap. Ekkor született József Attila, ezért ünnepeljük ekkor a Magyar Kultúra napját, és Lakatos Menyhért író (1926–2007) is e nap szülötte.

A Kossuth Klubban tegnap telt házas ünnepségen emlékeztek meg a cigányok egyik ünnepelt és méltán elismert írójáról, Lakatos Menyhértről. Az alkalom nemcsak a születésnap, hanem az is, hogy ötödik alkalommal jelent meg – a L’Harmattan kiadásában –, Szentandrássy István meseszerű illusztrációval kiegészítve a Füstös képek címen ismertté vált, a „cigány világot” belülről bemutató regény, mely mára fogalommá vált a cigányságot kutató szakemberek körében.

A könyv hitelesen , egyszerűen, az életből vett fanyar humorral írja meg a cigány élet esszenciáját, s megérdemelten kap helyet immár harminchét éve nemcsak a magyar, de a külföldi könyvesboltok polcain is.

Az ünnepségen az illusztrátor, a friss Kossuth-díjas Szentandrássy István is szólt az érdeklődőkhöz, a könyvet méltatta Daróczi Ágnes népművelő, és részletet olvasott fel belőle érzékletes, szuggesztív előadásban. A Kossuth Klub igazgatója, Lugosi Győző szerint nagyon fontosak az ilyen események, melyeknek mindig örömmel ad teret az intézmény. „Fontos – fűzte hozzá –, hogy méltóképpen megjelenhessenek ezek a cigányok tollából született remekművek, melyeknek időtlenül helyük van a szépirodalmi palettán.”

Choli Daróczi József író már korábban megfogalmazta, hogy a regény a magyarországi cigányság »Száz év magánya«. Most az idősek józan és jámbor bölcsességével üzent minden generációnak beszédében: „Lakatos Menyhért megmutatta, hogy a cigányságnak nincs más lehetősége, nincs más módja az emberré válásra, csak önmaga felelősségteljes vállalása, a becsület megmutatása.”

A mostani könyvünnep lényegét Choli bácsi így fogalmazta meg: „A csillagokra nem azért van szükség, hogy tudjuk a nevüket. Azért szükségesek, hogy felnézzünk rájuk. A művészet – például Füstös képek –, a művészek olyanok, mint a síró és nevető csillagok. József Attila mondta épp hetvenöt éve: Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk, / de mi férfiak férfiak maradjunk / és nők a nők – szabadok, kedvesek / – s mind ember, mert az egyre kevesebb…”

A Magyar Költészet Napján mi Lakatos Menyhértre emlékezünk. A Füstös képek című regényéből oldalunkon olvashatnak egy hosszabb részletet is.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink