Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/12.

2012. április 12. | Botos Nikolett
  • Cigányzene hallatszott a VIII. kerületi Dankó utcában. A Fűtött utcában kicsit mulathattak a hajléktalanok, akiknek – ahogy Iványi Gábor lelkész fogalmazott – ezen a szállón megengedett, hogy kicsit tovább tartsák kezükben a poharat.

Kedden este Buffó Rigó Sándor és zenekara muzsikált a hajléktalanoknak.

A Dankó utca 15. alatt található Fűtött utca egyike az Oltalom Karitatív Egyesület számos intézményének, amely az elesettek számára nyújt segítséget. Nyolc éve indultak, úgy hogy itt ne legyenek szigorú szabályok, és ide jöhessenek azok, akik nem szeretnétek hajléktalanszállón élni.

A szervezet mögött álló Evangéliumi Testvérközösség az egyházügyi törvény változása miatt nehéz helyzetbe kerül jövőre, és bizonytalanná válik az egyház által fenntartott intézmények sorsa.

Iványi Gábor beszámolt hallgatóinknak az általuk működtetett intézmények idei sikereiről, valamint beszélt a következő, nehéznek ígérkező évről is.

  • Bár már 57 éve annak, hogy az ENSZ Közgyűlése december 10-ét az emberi jogok napjává nyilvánította, sok civil szervezet szerint még ma is sárba tiporják a politikai és polgári jogokat, valamint a gazdasági, szociális és kulturális jogok sokaságát. Miközben Budapesten, az Erzsébet téri Gödörben ünnepeltek az érdeklődők, arról sem feledkezetek meg, hogy felhívják a figyelmet a jogosítványok betartásának fontosságára. Hunyadi Réka, a program egyik szervezője arról is beszélt hallgatóinknak, hogy mi az üzenete ennek a nevezetes napnak.

A Jogunk van hozzá című rendezvényen a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét és annak alakulását vitatta meg többek között Bócz Endre volt főügyész, Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, valamint Átol Dorottya, az Amnesty International kampánykoordinátora. Az Amnesty munkatársa hangsúlyozta, nincs arra lehetőség, hogy Magyarországon visszaállítsák a halálbüntetést, mert akkor ki kellene lépni az Európai Unióból.

A rendezvény egyik legfontosabb eseménye az a civil kerekasztal beszélgetés volt, ahol a résztvevők elmondhatták a véleményüket az emberi jogok magyarországi helyzetéről. A Társaság a Szabadságjogokért munkatársa, Juhász Péter már szinte semmiben sem reménykedik romaügyben. Véleménye szerint Magyarországon kimutathatóan megjelent a totális diktatúra, és ideje lenne megálljt parancsolni a helyi, elsőként az érpataki és gyöngyöspatai kiskirályoknak.

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa pozitívabban értékeli az elmúlt évet. Véleménye szerint kiemelendő fontosságú esemény, hogy megszületett a nemzeti romastratégia, bár nincs benne az a mondat, hogy a romák diszkriminációmentes életet élhessenek.

Végül Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország vezetője pontokba szedve mondta el ez évi emberi jogi értékelésüket. Ő a médiatörvényben, a gyülekezési szabadság korlátozásában, és a gyűlölet-bűncselekmények megnyilvánulásaiban látja a legnagyobb problémát.

Az estet koncertek zárták, ahol fellépett többek közt a Romano Drom, és az Anima Sound System.

  • Egy piros labda “közreműködésével” nyitották meg Kállai András legújabb kiállítását. A szobrász szakon végzett képzőművésznek most a festményeit mutatják be, de mint ígéri, nem fordít hátat a szobroknak sem.

A Klauzál téri bemutatóteremben hívogatóak az élénk, erős színű festmények, amelyek középpontjába az emberi viszonyokat, a természettel való kapcsolatot, és a családot helyezte a művész. A kiállítást január 3-ig nézhetik meg a Klauzál13-ban.

  • Talán nem túlzás azt állítani, hogy a rajzolás és a festés Rácz Béla génjeibe van kódolva. Már kis korában a szabadideje nagy részét ezzel töltötte, majd amikor pályaválasztásra került a sor, és megtudta, hogy kitanulhatja a porcelánfestő szakmát, habozás nélkül belevágott. Tanulmányai idején rendre az első háromban végzett az országos szakmai versenyeken. A főiskola után egy jó ideig csak hobbi volt a porcelánfestés, de mostanában felcsillant a remény arra, hogy külföldön el lehet adni Béla munkáit. Sorra jönnek a megrendelések. Kedvence a japán manga stílus, valamint a szenteket ábrázoló alkotások.
  • Érdekel-e valakit 24 különböző korú és nemű roma élete? Egy hazai civil szervezet amerikai mintára összegyűjtötte a példa értékkel bíró történeteket, és egy könyvben megjelentette azokat. A művet egy neves szociológus és egy fotográfus szerkesztette.

Amerikában Black list néven jelentettek meg egy kiadványt az előítéletek csökkentése érdekében. Neves sportolók, művészek a szerzők, olyan emberek, akiket szinte mindenki ismert. A magyar “Black list”-ben azonban nem csak olyanok szerepelnek, akik népszerűek a roma körében. Az Egy sor cigány című kiadványban van pap, háziorvos, újságíró, zenész, sőt, akad még rendőr is. A könyv kitalálója szerint Magyarországon már az is sikeres cigánynak mondható, akit a saját szakmájában elismernek, és felnéznek rá. Különbségek a magyar cigányok és az amerikai feketék között.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink