Komolyan

Robbantottak a Snétberger-növendékek a MüPában

2012. április 13. | kutivili

Snétberger Ferenc a zene misszionáriusa. Ezt mondta egyik növendéke a Művészetek Palotájában adott nagyszabású gálakoncert után. A nemzetközi szinten elismert gitárvirtuóz valóban missziónak tekinti, hogy a honi zeneművészetet az utánpótlás nevelésével gazdagítsa. Rengeteg erőfeszítést követelő, véget nem érő út ez, ahol csak a mérföldköveknél van némi pihenő.

Ilyen jelentős mérföldkő volt a Müpában adott gálakoncert. Menjünk vissza egy kicsit az időben, és nézzük meg, milyen út vezetett ide, a mesternek és tanítványainak. A szűrővizsgákon kiválasztott, tehetséges diákok nyáron Felsőörsön tanulhatnak hat héten át, majd ősszel és tavasszal további 3-3 hetes zenei kurzusokon. Emellett a központban további 12 hetes oktatás zajlik, leginkább angol nyelvből, és roma kultúraismereti tárgyakból.

A zenei szakokat elismert művészek és tanárok oktatják, a teljesség igénye nélkül: Snétberger Ferenc, László Attila, Lukács Miklós, Farkas Rózsa, Oláh Tzumó Árpád, Rozsnyói Péter, Barcza Horváth József, ifj. Balázs János. Az órák és képzések keretében változatos zenei stílusokban oktatták a növendékeket, a könnyűzene különböző válfajaitól a klasszikus zenéig. A hallgatóknak a kurzusok után rengeteg időt kellett egyéni gyakorlással tölteniük, hogy felkészüljenek a következő foglalkozásra. Szabadidejük szinte alig volt, vagy órán voltak, vagy gyakoroltak, vagy próbáltak. Mégis valamennyien azt tapasztalták, a kőkemény munkával töltött időszak nagyon jó hangulatban zajlott. A tanárok és a kivételes tehetségek közös munkája meghozta a gyümölcsét, ugyanis a gyerekek tökéletes felkészültséget mutattak a gálán, 2012. március 31-én. Egyáltalán nem túlzás, hogy elkápráztatták a Művészetek Palotájának közönségét. Nagyon színes volt a zenei paletta, megszámlálhatatlan közismert, nagynevű szerző műveit tolmácsolták, de igazán különlegessé a koncertet az tette, hogy nem ritkán saját szerzemények is elhangzottak a növendékektől. A közönség nagy ovációval díjazta a világszínvonalú hangversenyt.

Snétberger Ferenc a koncert után összegezte a gálán bemutatott programot, beszélt az elmúlt időszakról, a közös élményekről, és a sikeren felbuzdulva foglalkozott a jövőbeni tervekkel is. Szavainak jelentős része köszönet a munkatársaknak. És mivel a mester volt a motor, de ez az iskola csapatmunkával teremtette meg a koncertképes zenei minőséget, gondolatait rövidítés nélkül adjuk közre.

Snétberger Ferenc:

Kedves mindenki! Mindenkinek köszönöm ezt a koncertet.

Kedves diákok! Éreztétek a súlyát, őszintén drukkoltatok minden társatoknak, pedig pontosan tudjátok, hogy ki hol tart a zenében. Ehhez hasonlót még nem értem meg. Legyetek mindig szerények, és továbbra is jó emberek. Sokáig nem hittem, hogy ilyen jól fog sikerülni, végül mindenki nagyon összeszedte magát, fantasztikusan játszottatok. És akik nem játszhattak, rájuk ugyanolyan büszke vagyok, mert egy évig ők is kitartóan dolgoztak. Aki most nem léphetett fel, ne vegye a lelkére, még nem tart ott. Engem is értek kudarcok a pályám során, tudom jól, hogy vannak ezek a dolgok. Akinek csak lehet, segítek abban, hogy az iskolában tudjon még maradni, és ő is elérje azt, amit a többiek.

Micsoda munka volt ez az egy év! Sokat feladtam saját életemből, karrieremből, de mégis úgy érzem, mindenért kárpótol ez az iskola. Nagyon sok erőt, energiát adott, nagyon megváltoztatta az életemet.

Nagyon sok pluszt adtak a tanáraink mindehhez. Nagyon köszönöm a munkátokat, a sok zenekari órát, a diákokkal való törődést, biztatást. Külön köszönöm: Tzumo Árpi, Rozsonyi Peti, Toni, Lakatos Gyuri és Balázs János tanár urak segítségét, akik a zenekarokkal annyit foglalkoztak, hogy végül összeálltak a számok. Lamm Dávidnak és Tóth Mátyásnak, akik Attila és az én távollétemben foglalkoztak a diákokkal. Hálás köszönet Farkas Rózsikának, László Attilának és Barcza Horváth Józsefnek. Nagyon köszönöm a koncerten való közreműködéseteket. És nagyon köszönöm a többi tanárunknak, akik nem léptek fel, de aki meghallgatja a diákokat, az tudja, mennyit dolgoztatok. Nagy Editnek, Vámos Péternek, Kovács Péternek, Lukács Miklósnak, Mohay Andrásnak, Lantos Zolinak, Hajas Szilárdnak, Demel Eszternek és Neumann Balázsnak. Köszönöm Junghaus Tímeának, Pőcze Zsuzsának, Szabó Gabinak, Torkos Dórának, Szalai Eszternek, Irénkének, Michaelnek, Fazekas Lászlónak, Arató Ferencnek, Uher Bertalannak, Gyurik Pálnak, hogy mennyi egyéb fontos dologra tanították a diákokat.

Köszönöm minden mentornak, hogy az év során annyit foglalkozott minden növendékkel. Köszönöm, hogy mindenben számíthattak rátok, hogy az elbizonytalanodott diákokat is sikerült megtartanunk. Köszönöm az animátoroknak, hogy a tizenkét hétben tanultatok a gyerekekkel, játszottatok velük, mostátok, vasaltátok a ruháikat, ha kellett, vigasztaltátok őket. Egy kicsit a családjukat pótoltátok. Köszönöm Tromposch Julinak, hogy mindezek mögött áll, ha kell, hegyeket hord el, úgy mint Zoli bácsi. Zoli, köszönöm hogy megálmodtad ezt a koncertet, hogy végigvitted és hogy ennyi mindent teszel az iskoláért. Külön köszönöm Kőműves Juditnak.

Az egész az iskolánk közös sikere. Mindenki benne van. Nehéz szavakkal leírni mindazt, amit érzek, túlnő minden elképzelésen, ezt folytatni kell!

* * *

Mi pedig a sosinet.hu nevében gratulálunk Snétberger Ferencnek, a fantasztikus tehetségű hallgatóknak, és mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés létrejött. Mert ez a megvalósult koncert Snétberger Ferenc küldetésének még csak a kezdete.

Felhívjuk mindazok figyelmét, akik szívesen tanulnának a zenei élet krémjétől egy nagyszerű közegben, hogy a Snétberger Zenei Tehetség Központ folyamatosan várja a dzsesszre, a világzenére és a klasszikus zenére is nyitott, hangszeren már játszó fiatalok jelentkezését. A felvételivel kapcsolatos minden információ megtalálható a www.snetbergerkozpont.hu oldalon.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink