Beszélgessünk

Hegedűverseny Oláh Vilmos hegedűművésznek

2012. április 15. | kutivili

Oláh Vilmos hegedűművész zenei karrierje tizenéves kora óta ível felfelé, és nagyon úgy tűnik, hogy ez még sokáig így marad. Számtalan koncert szólistája volt Magyarországon és külföldön, nem túlzás tehát azt mondani, hogy a magyar zenei élet méltó képviselője külhonban.

Egy külföldi koncertje alkalmával, ahol Mendelssohn hegedűversenyét játszotta, a fellépést követően megkereste egy ismert amerikai zeneszerző, Eric Funk, és azt mondta, hogy az egyik legnagyszerűbb hegedűművésznek tartja, akit valaha hallott. A szakmának pedig ezt nyilatkozta a fiatal zseniről: „Ez a művész már önmagában is kitesz egy zenekart.”  A későbbiekben Funk továbbgondolta a dicséretként megfogalmazott mondatot, és elhatározta, hogy hegedűversenyt komponál a magyar művésznek. Olyan virtuóznak és érzelemgazdagnak találta Oláh Vilmos előadását, hogy fel akarta adni Vilmosnak a leckét, feszegetve a hegedűs zenei és technikai határait. A mű címe: Hegedűverseny egy szál hegedűre – Vilinek ajánlva. Több amerikai médium is felfigyelt a zenei csemegére, a Montana PBS televíziós csatorna pedig dokumentumfilmet is forgat, amelyben bemutatják az előkészületeket, és egészen a zenemű előadásáig követik a művészt a kamerával. A filmet a tervek szerint jövő ősszel vetítik majd itthon és Amerikában.

sosinet.hu: Először is gratulálunk. Mi volt a játékodban, ami Eric Funkot rendhagyó versenymű írására késztette?

Oláh Vilmos: Köszönöm szépen. Gondolhatod, mennyire meglepődtem a dolgon. Amikor az USA északi részén koncerteztem, az egyik előadás után odajött Eric, azt mondta, hogy különlegesnek tartja a játékomat és ahogy tolmácsolom a darabokat, ez fogta meg őt leginkább.

Sosinet.hu: Mit szóltál a nem mindennapi ötlethez?

O.V: Ahogy elkezdett a terveiről beszélni, fejben már tovább is gondoltam. Hihetetlenül jó érzés volt, hogy valakinek ilyen a véleménye a játékomról, pláne ha ez a valaki egy elismert kortárs zeneszerző. A kihívás hatalmas, sok-sok erőfeszítést követel megfelelni neki. De tudom, hogy megcsinálom, és remélem, még sok ilyen kihívást kapok az életben.

sosinet.hu: Különböző hangszerek szólamait kell megszólaltatni hegedűn. Másképp készülsz erre az előadásra, mint egy hagyományos koncertre?

O.V: A kidolgozás sok időt igényel, de inkább zeneileg nagy a kihívás, mint technikailag. A játékomnak vissza kell tükröznie a zenekarban található összes hangszer hangszínét, és ettől igazán nehéz a feladat. Bízom benne, hogy örömöt szerzek majd azoknak, akik kedvelik a klasszikus zenét. Bár akkor lennék igazán boldog, ha játékommal azokat is megérinthetném, akik nincsenek oda ezért a műfajért.

További cikkek a rovatból
Cigány munkaerők a hazai szőlőkben Cigány munkaerők a hazai szőlőkben
Az utóbbi években igen sokszor látogathattam el sokszínű, érdekes borvidékeinkre. Természetesen nemcsak a szakmai dolgokról – fajtaválaszték, az évjáratok sajátosságai, hordóhasználat – érdeklődöm, de sosem felejtek el rákérdezni arra, hogy a borvidékeken élő nagyrészt munkanélküli, hátrányos helyzetű cigányságot tudják-e foglalkoztatni. Fontos a kérdés, hiszen gyakran mondják a borászok, hogy kevés az ember, aki elvégezné a munkát a szőlőben és a pincészeteknél. Mi pedig jól tudjuk, hogy a munkanélküli is sok.
Báj és vasakarat Báj és vasakarat
A Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes PR managere és művészeti szervezője kedves és közvetlen jelenség. Mindig jókedvű, sugárzik belőle az energia. Lakatos Lejlát eddig mindig a zenekar történéseiről, külhoni és hazai terveiről faggattuk Balog Zsolt kollégámmal, ezúttal őt magát szeretnénk bemutatni, hogyan került a táncművészettől a pedagógus életen keresztül a legfőbb szervezői pozícióba.
Vasgyúrás Kelemen Barnabással Vasgyúrás Kelemen Barnabással
Már elég hosszú ideje próbálkozom, hogy személyesen találkozhassak a Kossuth- és Gramophone- (és még sok más) díjas fiatal hegedűművésszel, Kelemen Barnabással. Eddig valahogy nem jött össze, Barna ugyanis nemcsak hazánkban örvend rendkívüli népszerűségnek, hanem a földgolyó számos más pontján is, ami rengeteg utazással jár. Néhány azonban az edzőteremben valaki gyúrta mellettem a vasat, az arca ismerős, de hirtelen nem tudtam, honnan. Aztán derengeni kezdett, és rákérdeztem: nem te vagy véletlenül Kelemen Barnabás?
Szertartások a halál után egy cigány családban Szertartások a halál után egy cigány családban
Eddig csak tanítottam erről a témáról. Néhányszor átéltem közeli családtagomnál a rítusokat, és végig is követtem őket, de soha nem váltam még szerves részévé.
Borok és történetek – Rosivall László professzorral Borok és történetek – Rosivall László professzorral
Rendhagyó találkozás az a mostani. Nem is igazán a sztorizásról szól, mint a többi írás ebből a sorozatból, inkább szakmai jellegű. De Rosivall László személyisége, közvetlensége még a bor egészségügyi hatásainak témáját is izgalmassá teszi. Tanú erre számos előadásának közönsége, emberek, akik igazán nem is igazán érdeklődtek korábban ilyesmi iránt.
Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós Kiforrott egyéniség – Orsós Róbert, színész, híradós
Még ha személyesen nem is, de Orsós Robit már a képzés előtt is ismertük mindannyian a köztévé híradójából. Jól felismerhető orgánum, profi stílus, karakteresség. Bár régebben nem volt sok lehetőségünk a beszélgetésre, mert a továbbképzés után Robi rendszerint rohant a stúdióba. A mai napig is nagyon elfoglalt, de szerencsére szakított rám egy kis időt…
Kovács Ilona fájó emlékére Kovács Ilona fájó emlékére
Két napja hívott telefonon. Szégyelltem is magam, mert én szoktam őt hívni, hogy ne neki kelljen költsége, de most ő keresett előbb. Visszahívtam gyorsan. Napok óta nem beszéltünk, ami ritkaság, mert szinte mindennap hívom, de: Mostanában napi húsz órát dolgozom, s aludni sincs időm – magyarázkodtam.
Megy a fesztivál Megy a fesztivál
Beszélgetés Szilvási István rendezvényszervező, zenésszel Aki a szavak embere, azzal nem könnyű interjút készíteni, mert legszívesebben ő vinné a beszélgetés fonalát. Nyíltszívű, mindenki iránt nyitott ember. Különleges képességét, mely a munkájának alapfeltétele, mesteri szinten űzi: tud szeretni és meg tudja szerettetni magát bárkivel. Érti az emberek nyelvét, nyelvi korlátok nélkül. Képes hatni rájuk. Ha nekem kéne megnevezni a szakmáját, azt mondanám: hangulatmester. Mások zenekarvezetőként, menedzserként, alapítványvezetőként, rendezvényszervezőként vagy éppen családapaként, álmodozó örök fiatalként beszélnek róla.
Női szerepek egy cigány közösségben Női szerepek egy cigány közösségben
Elérkezett az ideje, hogy egy igazi roma nőt kérdezzek, Suha Nikolett jogászt az ő tradícióiról, szokásairól és családban elfoglalt szerepéről. Válaszai semmiképpen sem általánosíthatók, csupán általuk betekinthetünk az ő és családja életébe.
Gasztroangyalok a láthatáron Gasztroangyalok a láthatáron
Végre itt vannak a mi gasztroangyalaink! Alig vártam, hogy végre kérdezhessem őket, mert én is szenvedélyesen szeretek főzni, és régóta rebesgetik, hogy Tonte Barbara és Budai Zsani új gasztroblogot indít. El sem tudom képzelni, két ilyen tanult és világlátott fiatal lány vajon mit művel a konyhában, ha hozzáteszik a cigány szakácstudáshoz a különböző népek ízeit és kultúráját. Mindenesetre nagyon várom már az első recepteket és a kóstolót.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink