Szomszédolás

A Koncert a Toleranciáért megmutatta, hogy Kassán a multikulturalizmus él, és köszöni, jól van

2012. április 16. | MECEM - Slovakia

Kassa április 18 (RP) – A Roma Médiaközpont (MECEM) szervezésében a kassai Művészetek Házában megrendezett Koncert a Toleranciáért című rendezvényt körülbelül 700 látogató követte figyelemmel. „Kassa multikulturális város és a művészetnek igazán nagy ereje van az emberek összeboronálásában. Szerintem ez egy univerzális nyelv, ugyanakkor jó módja annak, hogy megismerjünk más kultúrákat” – mondta Richard Raši, Kassa polgármestere közvetlenül a koncert után.

Santiano Spinelli szerint a Nemzetközi Roma Nap ilyen megünneplése igen egyedi Európa-szerte. „Csodálatos, hogy annyi különféle műfajt képviselő roma zenész találta magát ugyanazon a színpadon – a Romathan Színház zenekara és a Kassai Magánkonzervatórium kooperációjában tálalt cigányzene klasszikus értelmezésétől a Barbora Botošová által vezetett The Bohemiens hihetetlenül professzionális és érdekes előadásán és a Richter Márió vezette szlovák-magyar Gypsy Latino Jazz Band remek latin-jazz muzsikáján át a saját roma stílusú zenénkig bezárólag.” A többi előadó és néző is hangoztatta elégedettségét.

„Romák és nem romák ott ültek egymás mellett a széksorokban, nemzeti kisebbségek, külföldiek, bevándorlók, cégek képviselői és falusi roma szegények mellett. Élvezték a cigány zenészek jó zenéjét, ami összeköti őket” — mondta el Kristína Magdolenová, a MECEM igazgatója a koncert szervezői nevében. Számos résztvevő szerint a rendezvény anyaga a „nulladik évben” igen magas színvonalú volt. Magdolenová véleménye szerint ez azt mutatja, hogy ez a típusú rendezvény már nagyon régóta hiányzott Kassáról.

„A roma művészeket felvonultató utolsó nagykoncert 1928-ban volt Kassán. Akkor 15 zenekar lépett fel Csehszlovákia egész területéről, és a koncert híre elhomályosította az összes többi kulturális eseményt, amit akkoriban Kassán rendeztek. Most, 84 évvel később úgy döntöttünk, újra kipróbáljuk, hogy lássuk,  hogyan válaszolnak a város lakói a közel egy évszázadnyi változás után. Igen meglepődtünk a különféle társadalmi és nemzetiségi résztvevők magas számán. A koncert után számos néző azt mondta, hogy sikerült egy olyan, soha nem látott művészeti szintű koncertet összehoznunk, amelynek Kassa kulturális életének megkerülhetetlen részévé kellene válnia” — emelte ki Magdolenová.

A rendezvény első évének jövőre kellene lennie — a legendás kassai cigányzenei koncert 85. évfordulóján, és egyúttal a város kulturális életéhez való hozzájárulásaként 2013-ban, amikor Kassa lesz Európa kulturális fővárosa. Magdolenová hisz abban, hogy a bevezető év után több támogató kerül ki a Kassa és környékén található vállalatok közül, mint ahányan idén voltak.

A koncerten, amelynek Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, Zdenko Trebuľa. a Kassai Önkormányzat vezetője és Richard Raši Kassa polgármestere volt a védnöke, Szlovákia, Magyarország és Olaszország népszerű roma művészei léptek fel.

Az előadók között szerepelt a Barbora Botošová által vezetett The Bohemiens  együttes és a Richter Márió vezette szlovák-magyar Gypsy Latino Jazz Band. A fő vendégelőadó az olasz zeneművész Santino Spinelli és 28 tagú zenekara, az Alexian volt. A meghívottak között volt Rudolf Schuster korábbi szlovák elnök, Monika Smolková az Európai Parlament tagja, Peter Pollák szlovák parlamenti képviselő, Renáta Lenártová Kassa polgármesterhelyettese, a szponzorok képviselői és még sokan mások.

A koncertet a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, a Košice2013 (Kassa 2013) civil szervezet, a  Slovenska sporiteľna Alapítvány, a Kosit Alapítvány, a Munka és Társadalmi Kommunikáció Fejlesztése Nemzeti Intézet, számos roma civil szervezet, a  Késmárk (Kežmarok) Televízió, a Svájci Konföderáció szlovákiai nagykövete és a szlovák villamosipari vállalat, az Enel támogatta.

A koncertről készült televíziós műsor az STV2 csatornán volt látható május 19-én, este 11 órai kezdettel (a Bajnokok Ligája döntő után), egy 26 perces riportot pedig május 3-án vetített szintén az STV2 a Roma Nemzeti magazinban. Ezen felül előkészületben van egy DVD megjelenése. A koncert alkalmából a Roma Levelek különkiadása jelent meg 10 000-es példányszámban, amit különféle intézetek, Kassa városházának képviselői és a szlovák parlament tagjai kaptak kézhez ingyen.

Képaláírás: a Barbora Botošová által vezetett The Bohemiens zenekar fellépése

További fotók találhatók Koncert a Toleranciáért kassa 2012 rendezvényről a Facebookon: Concert for Tolerance – Košice 15 April 2012 és Concert for Tolerance – Košice 15 April 2012 – Part 2.

További cikkek a rovatból
Civil tapasztalatcsere az Alapvető Emberi Jogok területén Civil tapasztalatcsere az Alapvető Emberi Jogok területén
A hazai és azeri civil és állami szektor képviselői a két ország Emberi Jogi helyzetéről és a két ország között már megvalósult kooperációkról értekeztek Budapesten a közelmúltban. Az előadók a két ország jó gyakorlatai mellett megvizsgálták azon hazai, EU-s és azeri támogatásokat, melyek azeri és magyar szervezeteknek nyújtanak együttműködési lehetőségeket. Nézze meg videónkat!
A tismanai roma rabszolgaság története A tismanai roma rabszolgaság története
Tismana ma kisváros, amely a Tismanai Kolostor közelében épült. A kolostor a romák történetének egyik legsötétebb fejezetével függ össze: 1600 és 1800 között ez volt az egyik legnagyobb roma rabszolgakereskedő intézmény. A korabeli rabszolgaságról csak régi dokumentumok tanúskodnak. Sok-sok év után egy helyi lakos, Elena Trîncă Buzneri úgy döntött, hogy könyvben gyűjti össze a romák történeteit. Így írta meg „A világ és az idő, mióta ismerem őket” című művét, amit aztán saját történeteivel egészített ki. Így született meg a tismanai cigányok történetének első kézirata.
A gettóból a zeneakadémáig A gettóból a zeneakadémáig
Mihai Grigore tízévesen költözött el otthonról. Barládról származik, hat fiútestvére van. Szüleivel szegény környéken laktak, a szülők alkalmi munkákból tartották el a családot, ezért nem tudtak megfelelő életkörülményeket biztosítani gyermekeiknek. „Voltak olyan napok, amikor nem volt mit ennünk” ‒ emlékszik vissza Mihai.
A hagyomány arcai A hagyomány arcai
A roma kézművesek vásárokon szoktak találkozni. Régen százan vagy akár ezren is voltak, ma már csupán pár tucatnyian. De mindnyájuknak megvan a maga története. Akár egy utazásról, akár egy hagyományról, akár a megmaradt nyelvről vagy tudásról, akár a büszke és szabad kitaszítottakról, akik mindent maguk mögött hagynának az ismeretlenért.
„A diszkrimináció ellenes kampányok hatása száz év múlva lesz látható“ „A diszkrimináció ellenes kampányok hatása száz év múlva lesz látható“
Ciprian Necula hatalmas irodájában ellenőrzött káosz uralkodik: bögrék, tollak, laptop, pipák és egy rakat régi tárgy. „Nem szabad idebent dohányoznom” ‒ mondja íróasztala mögül, cinkos mosollyal az arcán. Majd felkap egy pipát és rágyújt. Gogol Bordello pólót visel öltöny és nyakkendő helyett. Nagyon visszafogott és ironikusan kedves tekintete egy nyugodt párbeszédre csábít.
Tanulás villany nélkül Tanulás villany nélkül
Nyáron szerencsések. Mert hosszabbak a nappalok. Amikor besötétedik, gyertyát gyújtanak. Ennek fényénél írja leckéjét az öt gyerek. Jó jegyeik és komoly céljaik vannak. Maria ügyész akar lenni. És biztos benne, hogy sikerülni fog.
Iskoláztatás és házasság Iskoláztatás és házasság
Az iskola udvarán minden nap szülők várnak lányaikra az órák végén. Mindannyian a roma közösség tagjai Targu Jiu (Zsilvásárhely) „Meteor” nevű kerületéből. A nők eltakarják az arcukat a kamera láttán, a tanítási idő végén pedig gyorsan elvegyülnek a gyerekek között, hogy minél hamarabb megtalálják lányaikat, nehogy elrabolják őket.
A szegénység az iskola elhagyására ösztönöz A szegénység az iskola elhagyására ösztönöz
A tanulmányok idő előtti abbahagyása az egyik legnagyobb probléma, amivel az Európai Uniónak szembe kell néznie – derül ki egy nemrégiben, egész Európa-szerte folytatott felmérésből. Románia helyzete egyáltalán nem rózsás: a romániai Oktatási Minisztérium által készített jelentés szerint az iskolából kimaradások aránya 20 százalékos.
Házasság vagy középiskola? Házasság vagy középiskola?
A fiatalkorúak házasságával és az iskolából való kimaradással kapcsolatos gondokat meg lehetne oldani, ha a helyi hatóságok nagyobb figyelmet fordítanának e problémákra – mondta Dr. Gheorghe Sarău professzor, a Bukaresti Egyetem professzora. Szerinte a települések vezetőinek ebben jóval fontosabb szerepe van, mint a roma családoknak.
Porrajmos, az elfeledett roma holokauszt – videó Porrajmos, az elfeledett roma holokauszt – videó
Annak ellenére, hogy immár 65 év telt el a második világháború befejezése óta, a közvélemény még mindig alig tud valamit a roma holokausztról. Az iskolai tanítási rendből még mindig hiányzik a roma holokauszt témája. A hiány pótlására bemutatjuk a kassai Roma Média Központ dokumentumfilmjét. - videó!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink