Komolyan

Emlékezni kell! – Holokauszt, porrajmos

2012. április 16. | Nótár Ilona

Holokauszt. Biztos vagyok benne, hogy olvasóink közül sokan (a magyarság történelmi intelligenciájára utalok, nem személyeskedem) nem tudják, mit is jelent ez a szó. Pedig, ha valamit, akkor ezt érdemes megjegyezni. Egy életre. Főleg ezekben az időkben. A Septuaginta – vagyis a héber Biblia legrégebbi ismert görög fordítása – szerint teljes elégést jelent, a héber kifejezés árnyalja a mondanivalót: teljesen elégő áldozatra utal.

Ha a mára átalakult jelentését olvassuk: zsidók félig vagy teljesen holt tetemének elégését, és annak szörnyű bűzét jelenti. Mert iszonyatos, elviselhetetlen, orrfacsaró, hányásra ingerlő az a bűz…

Porrajmos. Balkáni dialektusban, lovari nyelvjárásban elnyeletést, elpusztítást jelent. Ezzel nevezték meg a második világháború idején a cigányok kiirtását. „Jaj, Istenem, minek kell megismerni ilyen szavakat?”

„Mert muszáj” –mondom magamnak. Holtra dolgoztatva, éjszakánként mocsokban fekve, éhezéstől, betegségektől, tífusztól verten születtek ezek a kifejezések, az égő holttestektől bűzös meleg nyári és didergető téli éjszakákon. Mondanám: emlékezni kell, hogy ne történjen meg még egyszer. Mintha ez, önmagában csak ez – segítene.

Az elmúlt napokban, hetekben a gyávaság némaságának élményét tapasztaltam meg, ami szinte meggyőzött: eljöhet még a kor, amikor ez a némaság gyilkosságok ezreinek végrehajtását szülheti. A szörnyű bűn megfoganásához elég csak annyi, hogy másként merünk gondolkodni, vagy akaratunkon kívül másoknak születünk, más a politikai hozzáállásunk, s mit tudom én, még mi lehet indíték a gyilkolásra, amelyet elkövetni a kivégzők jogosnak hisznek…

Csak azzal ne jöjjön nekem senki, hogy ez még egyszer nem történhet meg. Mert az régen volt, meg már más világ van, és senki nem engedné meg, mert a demokrácia, bla-bla… Én még beszélgettem ám a Porrajmost túlélő cigányasszonnyal. Nem tűnt túúúúl távolinak a története. Inkább közelinek…

Ismerem – sajnos – az emberi lélek képességét a megalkuvásra. Tudod-e hányan szólnak a hatalom ellen? Ketten is alig. Néhányan hitvány módon mosakodnak, az összes többi meg csak hallgatni mer, és képes lenne sokakat akár a halálba is engedni. Ha nem nő fel egy értelmes, szólni merészelő cigány generáció, van mitől félnünk. Attól tartok.

A holokausztra, a porrajmosra emlékezünk ezekben a napokban, és muszáj emlékezünk, hogy legyünk majd elegen, akik merünk szólni. S ha minket elégetnének is (elsőként), teljesen égő áldozatul, támadjanak újak helyettünk, hogy a gyermekeinknek ne kelljen égnie.

Nem utópisztikus történet, nem fantasy, nem rémmese, amiről beszélni merészelek. Bárcsak az lenne. A cigány embernek mindig figyelni kell. Nemrég volt, hogy tizenhét embert öltek meg csupán azért, mert cigányok voltak. Igen, csupán a származásuk miatt. Emlékezzetek, cigányok! Emlékezzetek, magyarok! Ne feledjétek, zsidók!

Nem vagytok bűnösök. Nem követettek el semmi gonoszságot. Az élet mindenkinek alapvető joga, aki a Föld nevű kegyetlen és csodás bolygóra született. Az élet érték és nem érdem. De a gyermekeink csak akkor örökölhetik tőlünk ezt a jogot, ha mi megszólalunk. Helyettük is, mellettük, értük. Ne legyetek gyávák. Szóljatok az élethez fűződő jogaitokért!

A múlt miatt. Az elődeinkért, akiknek teljesen égő áldozati füstje még most is csavarja az orrunkat. Kell hogy érezze, akinek családja, népe odaveszett.

Kegyelem, hogy mi élünk. Szólnunk kell, hogy a gyermekeink élhessenek.

További cikkek a rovatból
És változunk És változunk
Minden évben összefoglalót készítek az évemről. Ó, ha tudnátok, kedves Olvasók, mennyi minden nem kerül bele az efféle összegzésekbe, amiket közreadok. Még csak pont-pont-pont formájában sem írok le dolgokat. Hogy miért? Önmegtartóztatás – egész jó szöveg ugye? Nem írok le olyan dolgokat, amikről nem érzem, hogy az én történeteimen túlmutatva hasznosak lehetnek mások számára is. Meg hát az én vívódásaim nem tartoznak senkire, a mámorom meg, ki tudja, mire ingerelne másokat...
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014) Egy legenda előtt tisztelegve – Buffó Rigó Sándor (1949–2014)
A magyar cigányzenei és művészeti életben fogalom Buffó neve. Védjegy. A jó ízű, karakteres, kifejező hegedűjáték védjegye. Sokat tett azért, hogy hazánkon kívül is hírét vigye ennek a fontos hungarikumnak, a magyar nótának. Balog Zsolt kollégámmal sokszor készíthettünk vele interjút, legutóbb a Holland–Magyar Nóta Foundation koncertjén, a holland rezidencián. Nagyon nagy lelkesedéssel beszélt a kezdeményezésről, mely azon dolgozik, hogy életben tartsa a magyar cigányzenét. Sugárzott róla, hogy teljes szívvel harcol ezért az ügyért. Nekünk is sok erőt adott, ahogy ehhez a kérdéshez állt. Nem gondoltam volna akkor, hogy néhány rövid hónap múlva már csak emlékére fogok írni. Buffó Rigó Sándor 65 évesen hunyt el vasárnap. Isten nyugosztalja. Életútjának fölidézésével tisztelgünk emléke előtt.
Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás Egy bohém virtuóz – Rigó János prímás
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok. Most Rigó Jánosra emlékezünk.
Életmenet Életmenet
Azt mondom el, amit én láttam, és nem azt, amit a hírekben olvashattak: ki beszélt, hol, mikor, hova utazik, kinek fejezi ki az elismerését, a részvétét… Erre ott vannak a hírportálok.
Fényerdők Fényerdők
A Petőfi Irodalmi Múzeumban március 21-től látható Világok útjain tárlat főleg portrékból áll, roma emberekkel a középpontban. A fotós Molnár Zoltán, aki bejárta Európát. A kiállítás gerincét főleg Erdélyből és Magyarországról származó felvételek alkotják, de készültek képek Montenegróban, egy koszovói roma telepen muzulmán cigányokról, Makedóniában, Bulgáriában egy roma esküvőn, és Dél-Franciaországban is. A fotókból korábban készült egy kötet is, Fényerdők címmel.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink