Szent György-hegyi nehéztüzérség – A 2HA szőlőbirtok és pincészet
A 2HA (olvasd: két-hektár) szőlőbirtok és pincészet borásza és tulajdonosa Török Csaba jogosan nevezhető reformernek. Ugyanis a terület karakteres, egyedi ásványos jellegét olyan fajtákon keresztül mutatja be, melyek egyáltalán nem volt eddig megszokottak a borvidéken. A szakmabeliek közül eleinte sokan értelmezhetetlennek találták ideológiáját és hozzáállását a borkészítéshez. Borai azonban beszélnek helyette, szépen visszatükrözik a termőtájat, emellett fajtajelleges, tömör, vastag szerkezetű, mégis elegáns, világszínvonalú élményborok.
2001-ben az akkor még csak borkedvelő Török Csaba Veronában járt. A gyönyörű városban olyan élményt nyújtott neki egy Brunello di Montalcino bor kóstolása, ami megihlette. Mondhatni: ez a momentum adta az első lökést, hogy belevágjon a pincészet rengeteg lemondással és még több munkával járó megvalósításába. A különleges fajtát a Szent György-hegyre álmodta, melyet az ásványos karakterű olaszrizling fellegváraként ismernek. Néhány évvel később, akkor még hobbiborászként vágott neki a borkészítésnek. Első bora, a kiemelkedően jó, 2003-as évjáratból való kékfrankos annyira jól sikerül, hogy további komolyabb célokat tűzött ki maga elé. Még ebben az évben telepített 300 tőke Sangiovesét a Szent György-hegyen, ezzel a lépéssel közelebb került legfőbb álmához. 2005-ben ízlelhette meg, hogy mit is alkotott. A bor olyannyira szépnek és egyedinek bizonyult, hogy mai napig a nagyszemű Sangioveséből préseli a pincészet csúcsborát.
Borait 2007-ben engedte ki a piac viharába, azóta is minden évben „homeopátiás mennyiségben”. A hozamkorlátozással szinte betegesen alacsony szintre nyomta le a tőkék terhelését, de a cél teljesül. A szuperérett alapanyagokat tökéletesen kiegészíti a termőtáj egyedisége, és az eddig megszokottól teljesen eltérő dimenzióban mutatják be a borvidéket. Ezzel a hozzáállással még az olyan gyengébb években is, mint amilyen 2010 volt, gyönyörű és karakteres borokat alkot. Jelenleg a pincészet választéka: Olaszrizling, Pinot gris, Cabernet franc, Merlot, Syrah, valamint a Tabunello névre keresztelt csúcsbor.
Hamarosan újra ellátogatunk a pincészethez, hogy a kiemelkedőnek tartott 2011-es év hordómintáiról beszámoljunk. Tapasztalatainkat addig is itt összegezzük a 2HA és Török Csaba most forgalomban lévő borairól.
Olaszrizling, 2009. Mély, aranysárga színvilág, hömpölygő sűrűség, szépen tapad a pohár falára, vastag alapanyag. Illata sokrétű, leginkább mediterrán aromavilág, citrusos, banános illatok, a hordóból érkező vaníliás füstösséggel. Ízében rendkívül sok energia, egész szájat betöltő nagy test, sok-sok szépen megaszalódott gyümölccsel és feszes szerkezettel.
Cabernet franc, 2009. Színvilága mély rubin, mely a lila különböző árnyalataiban játszik. Illata komplex, málnalekvár, kakaó, ribizli, ehhez járul a hordó fűszeressége. Zamatában megtaláljuk a gazdag, érett gyümölcsöket, méghozzá nagy koncentrációban. Vastag anyag, de rendkívül egyensúlyos, vibráló, élénk savakkal. Szép, mély, telt, összetett és hosszú bor.
Tabunello, 2009. A pincészet zászlósbora. Mediterrán hangulatú, meleg tónusú illatokkal nyit: aszalt gyümölcsök, banán, évjáratos nemes kávé. Ennek a tételnek is szép a komplexitása, jó az egyensúlya, szájbetöltő, tömény és vastag alapanyag, ugyanakkor elegáns és sokrétű. Kellemes, a borvidékre jellemző ásványosság teszi feszessé az érett gyümölcsöket. Hosszú utóízében az érett málna és a tejcsokoládé aromái. (Neve a tabu és a Brunello szavakból született, abból kiindulva, hogy a Brunello használata másutt tabu. Hát nem.)

















