Egészségünkre

Szent György-hegyi nehéztüzérség – A 2HA szőlőbirtok és pincészet

2012. május 4. | kutivili

A 2HA (olvasd: két-hektár) szőlőbirtok és pincészet borásza és tulajdonosa Török Csaba jogosan nevezhető reformernek. Ugyanis a terület karakteres, egyedi ásványos jellegét olyan fajtákon keresztül mutatja be, melyek egyáltalán nem volt eddig megszokottak a borvidéken. A szakmabeliek közül eleinte sokan értelmezhetetlennek találták ideológiáját és hozzáállását a borkészítéshez. Borai azonban beszélnek helyette, szépen visszatükrözik a termőtájat, emellett fajtajelleges, tömör, vastag szerkezetű, mégis elegáns, világszínvonalú élményborok.

2001-ben az akkor még csak borkedvelő Török Csaba Veronában járt. A gyönyörű városban olyan élményt nyújtott neki egy Brunello di Montalcino bor kóstolása, ami megihlette. Mondhatni: ez a momentum adta az első lökést, hogy belevágjon a pincészet rengeteg lemondással és még több munkával járó megvalósításába. A különleges fajtát a Szent György-hegyre álmodta, melyet az ásványos karakterű olaszrizling fellegváraként ismernek. Néhány évvel később, akkor még hobbiborászként vágott neki a borkészítésnek. Első bora, a kiemelkedően jó, 2003-as évjáratból való kékfrankos annyira jól sikerül, hogy további komolyabb célokat tűzött ki maga elé. Még ebben az évben telepített 300 tőke Sangiovesét a Szent György-hegyen, ezzel a lépéssel közelebb került legfőbb álmához. 2005-ben ízlelhette meg, hogy mit is alkotott. A bor olyannyira szépnek és egyedinek bizonyult, hogy mai napig a nagyszemű Sangioveséből préseli a pincészet csúcsborát.

Borait 2007-ben engedte ki a piac viharába, azóta is minden évben „homeopátiás mennyiségben”. A hozamkorlátozással szinte betegesen alacsony szintre nyomta le a tőkék terhelését, de a cél teljesül. A szuperérett alapanyagokat tökéletesen kiegészíti a termőtáj egyedisége, és az eddig megszokottól teljesen eltérő dimenzióban mutatják be a borvidéket. Ezzel a hozzáállással még az olyan gyengébb években is, mint amilyen 2010 volt, gyönyörű és karakteres borokat alkot. Jelenleg a pincészet választéka: Olaszrizling, Pinot gris, Cabernet franc, Merlot, Syrah, valamint a Tabunello névre keresztelt csúcsbor.

Hamarosan újra ellátogatunk a pincészethez, hogy a kiemelkedőnek tartott 2011-es év hordómintáiról beszámoljunk. Tapasztalatainkat addig is itt összegezzük a 2HA és Török Csaba most forgalomban lévő borairól.

Olaszrizling, 2009. Mély, aranysárga színvilág, hömpölygő sűrűség, szépen tapad a pohár falára, vastag alapanyag. Illata sokrétű, leginkább mediterrán aromavilág, citrusos, banános illatok, a hordóból érkező vaníliás füstösséggel. Ízében rendkívül sok energia, egész szájat betöltő nagy test, sok-sok szépen megaszalódott gyümölccsel és feszes szerkezettel.

Cabernet franc, 2009. Színvilága mély rubin, mely a lila különböző árnyalataiban játszik. Illata komplex, málnalekvár, kakaó, ribizli, ehhez járul a hordó fűszeressége. Zamatában megtaláljuk a gazdag, érett gyümölcsöket, méghozzá nagy koncentrációban. Vastag anyag, de rendkívül egyensúlyos, vibráló, élénk savakkal. Szép, mély, telt, összetett és hosszú bor.

Tabunello, 2009. A pincészet zászlósbora. Mediterrán hangulatú, meleg tónusú illatokkal nyit: aszalt gyümölcsök, banán, évjáratos nemes kávé. Ennek a tételnek is szép a komplexitása, jó az egyensúlya, szájbetöltő, tömény és vastag alapanyag, ugyanakkor elegáns és sokrétű. Kellemes, a borvidékre jellemző ásványosság teszi feszessé az érett gyümölcsöket. Hosszú utóízében az érett málna és a tejcsokoládé aromái. (Neve a tabu és a Brunello szavakból született, abból kiindulva, hogy a Brunello használata másutt tabu. Hát nem.)

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Spanyol kapcsolat – Vino Castillo Spanyol kapcsolat – Vino Castillo
Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink