Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/13.

2012. május 17. | Botos Nikolett
  • Csaknem egy hónapot töltöttek nevelőotthonban azok a gyerekek, akiket határozat, indoklás és előzetes figyelmeztetés nélkül vittek el a gyámügyi hivatal munkatársai. A cinkotán élő család tagjai elmondták, hogy ketten érkeztek a gyámügyi hivatalból huszonegy rendőr kíséretében még november végén, és a házban élő tizenhárom gyerekből ötöt elvittek. Egy tiltakozó anyukát és a testvérét, valamint a nagymamát megbilincselték a rendőrök.

Kovács Matild két gyermeket nevel, egy kisfiút és egy 12 éves kislányt. Lukréciát is elvitték, aki bár nem a saját gyermeke, három hónapos kora óta gondozza, és egy éve ő a gyámja. Az édesanyával Papinot Ferenc beszélgetett.

Kovács Matild testvére, Ibolya elmondta, hogy bár korábban életveszélyesnek nyilvánították a házat, nem sokkal később felülbírálták a szakvéleményt. Hiába mutatták meg ezeket a papírokat, az asszony szerint a gyámügyi hivatal munkatársa azt felelte, nem érdekli a siránkozásuk.

Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa úgy véli, hogy csak az utolsó eszköz lehet a gyermek elvétele. A szakember szerint az érintettek kártérítési pert indíthatnak az önkormányzat ellen, ugyanis a kicsiket súlyosan megviselhette az ésszerűtlennek és jogilag is kifogásolhatónak tűnő eljárás.

  • Karácsony előtt ellátogattunk egy Heves megyei településre, Tarnaleleszre, ahol az országos átlagnál sokkal magasabb a munkanélküliség. Az 1800 helybéli közel fele roma, akik az állástalanság miatt nagyon nehéz helyzetben vannak. Riportunkban Tarnaleleszi romákkal beszélgettünk, elsőként egy fiatal nővel, aki a temető közelében fát gyűjtött, majd egy idős zenésszel, aki ha fiatalabb lenne, elmenekülne a faluból. Megszólal még egy házaspár is, és a települési cigány önkormányzat vezetője is, aki elmondta, hogy a romák által megszavazott polgármester és a két roma képviselő választási ígéreteiből milyen kevés teljesült.

  • Legalább hat-hétezer gyereket érint az a változás, ami az alapítványi formában működő iskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények finanszírozásában történt, és ami miatt bizonytalanná vált a működésük. Ha nem kapják meg a hátrányos helyzetűek után járó kiegészítő normatívát, akkor a jó részük be fog zárni.

Az érintett oktatási intézmények egyike az Igazgyöngy Alapítvány iskolája, amely tizenkét éve működteti alapfokú művészeti intézményét Berettyóújfaluban, és a környező településeken. Az ország egyik legelmaradottabb régiójában sokszor fűtetlen, sötét házakból, reggeli nélkül indulnak iskolába a gyerekek. Számukra próbál esélyt adni az intézmény, amelynek fennmaradása – a többi alapítványi iskolához hasonlóan – bizonytalanná vált. Az intézmény igazgatójával, L. Ritók Nórával beszélgettünk.

Hasonló helyzetben van a Dr. Ámbédkar Iskola is, mivel az egyházakról szóló törvény nem ismeri el a kisegyházakat, köztük a Dzsaj Bhím buddhista közösséget sem. Ők iskolákat működtetnek borsodi kisfalvakban: Sajókazán, Hegymegen és Sátán. Az egyházakról szóló törvény miatt hiába van az iskolának érvényes közoktatási megállapodása, január elsejétől megszűnik az egyik szerződő fél – mondta Orsós János, az iskola egyik alapítója.

  • Eleget foglalkozik-e az irodalom az égető társadalmi kérdésekkel, például a roma – nem roma együttélés problémájával? – többek között erről is beszélgettünk Spiró Györggyel a Feleségverseny című kötete kapcsán. Az írót decemberben egy budapesti rendezvényre hívták meg, amely a Borzalmas valóság a fikcióban címet kapta.
  • Az UCCU – Roma Informális Oktatással foglalkozó alapítvány egyik önkéntese nyerte meg 2011-ben a Budapest Bank Esélyegyenlőség különdíját. Lakatos Györgyi a szervezet megalakulása óta segíti a romák elfogadását a középiskolások körében, de nemcsak ez az egyetlen szervezet, amelynek munkájában önkéntesként részt vesz.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink