Egészségünkre

Spanyol kapcsolat – Vino Castillo

2012. június 7. | kutivili

Mostanában rengeteget hallani arról, hogy a hazai borok rendkívül jók, egyediek, fejlődésük rohamos a világ reflektorfényében. Azonban fontos, hogy a magyar borokat összehasonlítsuk más, legfőképpen Európa bornemzeteinek boraival, felfogásával. Ők hogyan vitték annyira amennyire, mit tanulhatunk és profitálhatunk az európai bor nagyhatalmak sikeréből, és hogyan tudjuk bővíteni a szakmai ismereteinket a határainkon túl?

A budapesti Damjanich utcában található Vino Castillo mint borhíd és találkahely (meeting point) ezekre a kérésekre keresi a választ, tesztekkel, tematikus kóstolókkal, és azzal a közeljövőre vonatkozó tervvel, hogy bortanácsadói képzést indítson belvárosi borházban. A tulajdonos, Szeredi Zsolt küldetésének tekinti, hogy átfogó képet adjon a spanyol borvilágról, melyeket elsősorban a legjobb ár–érték arányú tételekkel mutat meg a honi közönség számára.

Ezzel teremt lehetőséget a színes spanyol borvidékek és fajták legkülönbözőbb stílusban elkészített borainak megismerésére. AVino Castillo repertoárját Szeredi Zsolt valamennyi spanyol borvidékre ellátogatva választotta ki, így az érdeklődők részletes és gazdag információkat kaphatnak a borvidékekről, fajtákról, és a spanyolok borkultuszáról.

A teszteket és kóstolókat Szöllősi Hajnalka, a Nemzetközi Borakadémián végzett sommelier vezeti. A bortanácsadó jelentős hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatok birtokában válogatja a tesztekre és mutatja be a legkülönbözőbb stílusokat képviselő tételeket. Legutóbb megrendezett tesztjükre látogatva a syrah fajta sokszínűségével találkozhattunk.

A legszebb tételek jellemzőit lejegyeztük:

Virgin Shiraz, 2010 – 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Szent György-hegy.
Mélyrubin szín, Illatában masszívan tükrözi a badacsonyi stílust, sőt a Szent György-hegy Tarányi dűlőjének hihetetlen ásványosságát. Nagyon izgalmas, Rohniakra emlékeztető jegyekkel, hűvös és elegáns, de kellőképpen telt, északi stílusú bor. Ízvilága húsos, borsos, fajtajelleges, Homeopátiás mennyiség készült belőle, mindössze néhány száz palack. Komplex tétel, melyet nagy élvezet elemezgetni.

Ikon Shiraz, 2008 – Balatonlelle.
Közepes rubin szín, illatában gyümölcsös, fűszeres, könnyedséget mutat, amit ízében is hoz., Könnyed, szép fajtajellegeket mutató, korrekt bor.

Syrah, 2010 – Bodegas Aragonesas, Coto de Hayas, Campo De Borja (Spanyolország)
Nagyon mély, mégis ragyogó, a lila és a kék különböző árnyalatait villogtató tétel. Végtelenül intenzív, érett fekete- és kékbogyós gyümölcsöket idéző illatok, melyet a hordó halkan és elegánsan díszít. Ízében töménység és játékosság egyszerre, itt is elsősorban érett gyümölcsök esszenciája. Harapható, telt, emellett feszes és elegáns, rengeteg energia árad a borból. Valamennyi teszten vagy kóstolón, amelyen szerepel, a résztvevők egységes véleménye szerint minden idők talán legjobb ár–érték arányú bora. [A Vino Casilloban 2000 forintos palackáron áron kapható.]

Syrah, 2008 – Son Prim – Binissalem/Mallorca.
Sötét gránátvörös megjelenés, illatában erdei gyümölcsök, leginkább vadmálna, némi fűszeresség és animalitás is. Integrált, puha tanninok, kóstolva feszes és csiszolt, rengeteg érett gyümölccsel, kis kesernyével a végén.

Syrah, 2009 – Weininger, Sopron
Kirobbanóan gyümölcsös illatok, némi animalitással, földességgel, sóssággal. Élénk, kékes sötétbíbor szín. Ízében szikár, izmos, sok érett gyümölccsel, tiszta, egységes, minerális felépítéssel, csábító, mégis elegáns. Szájban balanszos, elképesztően részletgazdag.

Syrah, 2009 – Kreinbacher, Somló
Nagyon egyedi illatkompozíció: füstölt szalonna, ásványosság, szépen beérett gyümölcsök kavalkádja mellett. Ízében tömény, gazdag, de végtelenül elegáns. Döbbenetes koncentrációjú, izgalmasan rétegezett, keserűcsokoládés, dohányos részletekkel, keleti fűszerekkel, mindvégig feszes, nagyon hosszú utóízzel. Nagy potenciálú, izgalmas bor, kár hogy néhány száz palackkal készült csak.

Syrah, 2008 – Heimann, Szekszárd
Közepesnél mélyebb rubin szín, bíbor széli elszineződéssel. Illatában mély, gyümölcsös és elegáns, szekszárdiasan sokszínű, vajkaramellás, kis borsossággal, egzotikus gyümölcsökkel, vaníliás, citrusos ízekkel, vastag testtel, érett, mégis lendületes. Határozottan szép és komoly szekszárdi.

Syrah, 2003 – Columbia Crest Reserve (USA)
Mély rubin színű, hömpölygő, nagyléptékű, vastag bor. Illatában sokrétű, szilvalekváros, dohányos, melyeket ízében is szépen hoz. Még mindig nagyon koncentrált, vastag, szépen idősödő bor, talán éppen a csúcsán vagy kicsivel azon túl.

Syrah, 2009 Görögszó dűlő – Németh János Pincészete, Szekszárd
Színében mély rubin, elegáns, kékes széllel. Illatában lassan nyíló, de levegőztetve egyre több rétű illatokat fedezhetünk fel benne. Magas kakaótartalmú csokoládé, konyakos meggy, túlérett kandírozott gyümölcsök. Csokis, áfonyás ízvilág, erős, de szép hordóval. Kerek, tartalmas, mély syrah, hosszú lecsengéssel.

Gran Colegiata Campus, 2004 – Tinta de Toro
A kóstoló meglepetés bora, és egyben joly jokere. Mély rubin színvilág. Illatában elképesztően energikus és fiatalos; rengeteg gyümölccsel, kandírozott naranccsal, némi csokissággal. Szájban egyensúlyos és koncentrált, egyszerre csábító és szikár. Ízében is megtaláljuk a kandírozott narancsot, sok-sok feketebogyós gyümölccsel, minerális és feszes, jó savakkal, egységes és izgalmas felépítéssel, kifinomult hordóhasználattal és lágy cserességgel. Utóíze szép hosszan vezeti a már megismert ornametikát.

A tesztekre valamint tematikus kóstolókra a www.vinocastillo.hu oldalon lehet jelentkezni

További cikkek a rovatból
Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai Ízes ízek, avagy a cigány gasztronómia sajátosságai
A romák étkezési szokásairól legtöbben úgy foglalják össze: sok hús, sok zsír. Ez részben igaz is, mivel a cigány gasztronómia sokban hasonlít a magyar paraszti konyha stílusához. A hasonlóságok és a különbségek közt kalandozzunk egy keveset!
Harc a genetikus örökség ellen Harc a genetikus örökség ellen
Távol áll tőlem a személyes dolgaim kiteregetése blognak álcázott formában, most mégis kivételt teszek. A közelmúltban olvastam Bogdán Péter kollégám írását az életmódváltásról, ahol kifejtette, hogy milyen kemény és kiszámíthatatlan volt küzdelme a saját rossz adottságai ellen, mennyire nehéz volt megszabadulni a súlyfeleslegétől, és az időszakos kemény diéták után beállni egy másfajta életmódra, rendszerre.
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Négy fal között Négy fal között
Foci és az ökölvívás - ez az a két sportág, amelyben a roma fiatalok kiemelkedő eredményt szoktak elérni. Filmünkben azonban egy másik sportágról lesz szó. Talán ma még furcsán hangzik, hogy egy pesti civil szervezet cigány diákokat karol fel, és tanít fallabdázni. Heti három alkalommal tartanak edzést, és fizetnek minden további költséget, beleértve a felszerelést is. A gyerekek többsége a nyolcadik kerületben él, és céljuk, hogy edzőjükhöz hasonlóan bajnokok legyenek.
Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk Cabernet franc, mely otthonára lelt nálunk
Miért is különösen fontos számunkra a Cabernet franc? Ez a bordói fajta az őshonos területen kívül nálunk mutatja a legszebb változatát. Olyannyira, hogy talán csak nálunk préseltek önálló prémium fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették az itteni Cabernet-ben rejlő óriási lehetőségeket, ami – Michael Broadbent szavai szerint – második otthonára lelt nálunk. Elizabeth Gabay – a magyar borokkal sűrűn foglalkozó Master of Wine – és még sok más nemzetközileg elismert szakértő hasonlóképpen vélekedik a fajtáról.
Az élő múzeum – Szomolyai pinceház Az élő múzeum – Szomolyai pinceház
Szomolya község a Bükkalja lankái között, a Kánya patak völgyében fekszik, bár csak Egertől 20 kilométerre, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közeli dombok kőzete a mészkőre rakódott vulkáni hamuból és porból keletkezett, mely az évezredek során riolittufává alakult át. A jól megmunkálható építőanyag tette lehetővé a 18. században a helyi parasztoknak, hogy borospincéket faragjanak a hegyoldalba – de a szomolyai szőlőtermesztésről és borkészítésről még esik elég szó. Később a pincék mellé lakásokat is vájtak a hegyoldalba, majd ólakat, istállókat is, ahol az állatokat tartották. A barlanglakásnak rendkívül sok az előnye. Először is télen-nyáron egyforma a hőmérséklete. Ezt látogatásunk alkalmával tapasztaltuk is, nagyon kellemes hűvös van odabent, a mostani elviselhetetlen kánikulában is. Azonkívül jól beolvadnak a környezetbe, ezért háborúk idején az ide menekült falubeliek biztonságban érezhették magukat.
Pirlóék jobban koncentráltak Pirlóék jobban koncentráltak
Kenyeres Imre, a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője szerint az olaszok megérdemelten jutottak tovább, többet tettek a sikerért és a végén a szerencse is melléjük állt. Az Olaszország-Anglia negyeddöntőben gól nélküli kilencven perc után a hosszabbításban sem sikerült eldönteni a mérkőzést. A tizenegyesek következtek, amelyben az olaszok bizonyultak jobbnak és 4-3-ra nyertek. A cigány családból származó Andrea Pirlo, a legendás Csehszlovák válogatott Panenka büntetőjét utánozta le.
Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet Etyeki keményvonal | A Kertész Családi Pincészet
Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a lendülete, és képtelen megalkudni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak a borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva pedig megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség egészíti ki. Karakteres borok, csillogóak, tartalmasak, jól ihatók – igazi etyekik. Erről nemrégiben meggyőződhettünk az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolóján, a Váci utcai Paul’s bisztróban, ahol átfogó képet kaptunk a Kertész Családi Pincészet borairól, az alkotójuk bemutatásában.
Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010 Meglepetés Szent György-hegyről – 2HA merlot, 2010
Egy közelmúltban megrendezett merlot vakkóstolón, különleges karakterével minden szempontból kiemelkedett egy tétel. A levetkőztetése után sokunk számára meghökkentőek, voltak a borral kapcsolatos információk. A szőlő szempontjából borzalmasnak számító 2010 évben született, mégis komplex, egyedi karakterű, tartalmas és minden pillanatában vibráló, izgalmas bort alkotott a 2Ha Szőlőbirtok és pincészet tulajdonos-borásza, Török Csaba.
Fuxli, a szekszárdi “reformerek” bemutatásában Fuxli, a szekszárdi “reformerek” bemutatásában
Hat szekszárdi pincészet összefogott, hogy bemutassák a közönségnek, milyen egyedi és komoly bor a siller. Elhatározásuk és összefogásuk gyümölcse a Fuxli , amit már meg is ismetettek a borrajongókkal. Talán a szekszárdi vidék a legalkalmasabb hely a színes, szomjoltó sillerek készítésére, amely karcsúbb, mint a vörös, de teltebb, mint a rozé. A környékre jellemző színesség és a területek egyedi karaktere a Fuxliknál is jól felismerhető, a karcsú szerkezetű gyümölcsös italok mellett kóstolhattunk nagyobb testű, érettebb formátumú, édes érintésű Fuxlit is.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink