Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/14.

2012. június 14. | Botos Nikolett
 • Az Országos Roma Önkormányzattól vár segítséget a kispesti Aranyház, amelynek fenntartói legfeljebb január végéig tudják fizetni a számlákat.

A több civil szervezetnek és kisebbségi önkormányzatnak helyt adó épület nemrég nyitotta meg kapuit, azonban úgy tűnik az ígért segítségek elmaradnak, a pályázati pénzekkel együtt. Balogh Elekkel, az Aranyház vezetőjével Forgács Marietta beszélgetett.

 • Ezen tulajdonságainak köszönheti Járóka Antal Sándor, hogy egy meglehetősen nehéz élethelyzetből talpra állt, és továbbra is rendíthetetlen szószólója és művelője egy rendkívül értékes hungarikumnak, a magyar cigányzenének. Klasszikus zenei tanulmányai befejeztével világossá vált a számára, hogy ez az ő műfajba, és folytatni akarja azokat a hagyományokat, amelyeket édesapja, Járóka Sándor is képviselt. A fiatal művész életében fontos az Istenben való hit, sikereinek titka pedig, hogy két erős nő áll mögötte, két Anna: a felesége, valamint a négyéves kislánya.

 • Az Egymásra lépni tilos! program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen hátrányok érik a kisebbségeket, és hogy mindannyian tegyünk a diszkrimináció ellen. Hargitai Dávid, a projekt vezetője már második alkalommal hirdetett pályázatot. Olyan alkotásokkal lehetett nevezni, amelyek érdekesen és egyszerűen világítanak rá arra a tényre, hogy milyen határtalan és értelmetlen is az emberek egymás iránti gyűlölködése, és ha akarnánk, könnyedén lehetne ezen változtatni.

Megkérdeztük Molnár Attilát a Főpolgármesteri Hivatal Esélyegyenlőségi referensét is, hogy az önkormányzat számára miért fontos, hogy az Egymásra lépni tilos kampány pályázatára beérkezett alkotásokat kiállítsa.

 • Anya Lánya Unokája címet adták a szervezők annak a kiállításnak, amely február közepéig látható a Madách Színház szalonjában. A tárlaton három generáció hölgytagjainak alkotásait mutatják be: ők együtt hogyan látják a világot. Bó Kati festőművész a nagymama, Illés Bódi Barbara az édesanya, és a legifjabb alkotó az unoka, Illés Barbara Petra.
  Elsőként a Madách Színház szervezőjét, Szél Gábornét kérdeztük arról, hogyan jött létre a kiállítás. Az est folyamán a Megasztárból is ismert Sárközi Lili és Sárközi Józsi zenélt, interjúnkban ezekből a számokból  hallhatnak részleteket.

  A tárlaton Illés Barbi vezetett végig minket, aztán édesanyját, Illés Bódi Barbarát hallják.

  A kiállítást Szuhay Péter néprajzkutató nyitotta meg, aki a tárlatot a szociológus szemszögéből értékelte.

 • Egyszer volt, hol nem volt Gyöngyöspata címmel mutatta be produkcióját a Scallabouche Társulat a Szkéné Színházban. A darab eredeti dokumentumok, fotók és videók felhasználásával, a kívülálló szemszögéből vizsgálta a tavaly tavaszi események hátterét, a felvetődő kérdéseket és a lehetséges válaszokat. A színpadon nem jelenik meg a konkrét történet, a szereplők ugyan Gyöngyöspatára mennek, ám kiderül, hogy az nem is létezik, csak mindenkinek a saját álomvilágában jelenik meg, amit gondolni akar róla. Elsőként Alexis Latham, a Scallabouche alapító-rendezőjét kérdeztük arról, hogy mit akartak üzenni a nézőnek.A darabban az Óz, a nagy varázsló történetét használták alapként, az ismert figurák is felbukkantak. A gyáva oroszlánt Balogh Rudolf roma színész játszotta, akit arról kérdeztünk, hogy neki mit jelent ez az előadás.

Az előadás után megkérdeztük a nézőket is, hogy mit gondolnak a darabról. Előbb Szilvási István roma zenész beszél, majd Dési János újságíró.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink