AjánlóZenés-táncos

Connect-R: „Először is román vagyok. A cigány csak egy alosztály”

2012. június 15. | CIJ - Romania

Dollores Benezic

Mielőtt híres rapper vált volna belőle, Ştefan Mihalache csak egy átlagos, Dristorban[1] született és nevelkedett cigány fiú volt. A gyerekként és szegény tinédzserként elszenvedett hétköznapi diszkrimináció megtanította, hogy komoly elhatározásba kerül az etnikai frusztrációkon felülemelkedni.

„A buszon ültem, rádiót hallgattam és azon gondolkodtam: hallgatni fogom-e valaha is a saját zenémet a buszon? Olyan volt, mintha isten meghallgatta volna a kívánságomat. Hallottam, hogy a dj egy új dalt konferál fel – Nyitott léleksebészet a Giganţiiktól (Óriások). Nem tudtam eldönteni, hogy képzelődöm-e vagy igaz. Megérkeztem a célomhoz, de nem szálltam le a buszról, fent maradtam, hogy meghallgassam a dalom. Annyira büszke voltam, mindenkinek el akartam mondani, hogy az enyém”.

Ez évekkel ezelőtt történt. Ştefan Mihalache, a 17 éves fiú – aki 1999-ben meglepődött, hogy azt a dalt hallja, amit ő írt a barátnőjének – azóta Connect-R-ré, Románia egyik leghíresebb hip-hop zenészévé vált. 2010-ben Craiovában a Legjobb Zenei Díjon elnyerte az év legjobb daláért járó első díjat. A pólójára az volt nyomtatva, hogy „Cigány vagyok”. A média alaposan beszámolt az esetről. A szó bántotta a roma aktivisták érzékeny fülét.

Először az első osztályban találkozunk a diszkriminációval

Az első osztályban megértette, hogy Marin tanárnéni a bőrszíne miatt máshogy bánik vele, mint a többiekkel. „A legelső naptól kezdve arra kért, hogy üljek a legutolsó padba az osztályban, akárhányszor tanfelügyelői ellenőrzés volt, szabadnapot kaptam, így nem tudtam elrontani az óráit” – mondta Connect-R.

Marin tanárnő és a többi gyerek viselkedése – „akik tudtak valamit otthonról” a kis Ştefant elkeseredett cselekedetekre ösztönözte: „vettem egy kefét és némi szappant, és elkezdtem dörzsölni a kezem. A heg máig megvan. Azt gondoltam, hogy ha megszabadulok a színtől, ettől a kosztól, akkor olyan leszek, mint a többi gyerek”. Az édesanyja elmagyarázta neki, hogy ő miért más, habár alapvetően ugyanolyan román volt, mint a többi gyerek. „Elmagyarázta nekem, hogy Románia az az ország, amelyik befogadott minket, hogy románok vagyunk, és bár más etnikumhoz tartozunk, ugyanazt a nyelvet, a románt beszéljük. Azóta tudom, hogy román vagyok. Számomra a cigányság valamiféle alosztály!”

Dristorban töltötte gyerekkora legboldogabb időszakát. Akkoriban egy másik kisebbségi csoportból származó fiúval, a török Ahmeddel barátkozott. Fociztak, jól érezték magukat. Az édesanyja egy gyárban, az édesapja bádogosként dolgozott. Ştefan a Gyermekek Palotája tánccsoportjának tagja volt, szerepelt a TV-ben – mindez Connect-R életének első tizenkét évében történt.

…egy tábla csokoládé néha népszerűségre váltható

Dristorban töltött gyermekkora két létfontosságú dolgot tanított meg neki: rajta múlik, hogy egy nehéz helyzeten túljusson, de a pénz néha segít. „Sok ajándékot kaptam a Tavaszi Csoport tagjaként. Teli táskányi rágót és csokoládét vittem haza. Amikor a hatodik emeletre értem, már csak 2-3 cukor maradt meg. Barátokat próbáltam venni, és sikerült. Azt is megtanítottam nekik, hogyan kell táncolni. Ez volt Michael Jackson Moonwalker időszaka. Ez segített abban, hogy legyőzzem idegenkedésüket”.

1982-ben egy nagy gorilla született a dzsungelben

Az 1990-es években az emberek eladták a házaikat, hogy valami kisebbet vehessenek, amiből fizetni tudják az adósságaikat. „Miltariba[2] költöztünk, ahol majdnem éheztünk. A gyár bezárt, az édesapám tartott lépést a technológiai változásokkal, nem tudott tovább dolgozni. Nem volt szükség többé a bádogtetőkre. Voltak napok, amikor szó szerint éheztünk. Az édesanyám eladta az összes aranyat, minden értékét. Borzalmas évek voltak” – emlékszik vissza Connect-R.

Egyik nap írt egy verset az egyik iskolatársának. „1982-ben egy nagy gorilla született a dzsungelben – cigány volt, mint én, és én nevettem rajta. Egy lány látta a verset, és mondta, hogy rakjam át hip-hop ütembe. Ekkor hallottam először, hogy az angolon kívül más nyelven is van hip-hop. El sem tudtam képzelni.”

Ezután megismerte Brucknert a BUG Mafiától, megtudta, hogy van román hip-hop és verseket kezdett írni zenével. 17 éves volt, karosszéria-lakatosként végzett egy szakiskolában – édesapja álmát megvalósítva – és egy autószervízben dolgozott. De akárhányszor volt egy kis szabadideje, verseket írt jegyzetfüzetébe. Csak idő kérdése volt, hogy a főnöke, Lucian megértse, hogy Ştefan nem született karosszérialakatosnak és kirúgta.

Az édesapám nem hitte el, hogy valaki művészként megélhet

Ezután útkereszteződésekben árult újságot, idénymunkát végzett építkezéseken, de végül megtalálta az ideális munkát: hangmérnöki munkát kapott az Urban Recordsnál. „Ott tanultam meg, hogy hol van a C a billentyűzeten és mindent, amit a zenéről tudok. Mindent Lucának köszönhetek, ő tanított meg mindarra, amit tudok.”

De az édesanyám mindenkinél fontosabb. „Ő mindig hitt bennem és a szenvedélyemben. Az édesapám jóval gyakorlatiasabb, holott ő is művész. Ha iszik valamit, Tom Jonestól kezdve Harry Belafontéig bármit elénekel. De soha nem gondolta, hogy meg lehet élni zenészként, ezért nem bátorított sosem.”

„Cigány vagyok!”

Az első felvett daloknak társadalmi üzenetük volt, de senki nem figyelt fel Ştefanra. A siker váratlanul jött. Az 1990-es évek végén a Nyitott léleksebészet a gimnazisták körében lett sláger.

Nagyobb bevételt először a „2 az 1-ben” című albummal szerzett, amit a RACLA-nak készített, az első együttes, amiben szóló karrierjét megelőzően játszott. „Ezerötszáz euró rengeteg pénz volt 2003-ban! Mindent az édesanyámnak adtam. Vörös lett a dühtől: fiam, biztosan dílerekkel közösködtél! Fel kellett hívnom a RACLA-ból Rimarut, hogy meggyőzze: a pénzt tisztességes úton szereztem.”

Ezek után minden simán ment: 2006-ban ő volt az első rapper, aki Arsenievel a Moldovai Köztársaságot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ugyanebben az évben, a Ha a szerelem elmúlik (If love disappears) című dalával több mint egymilliós letöltést ért el a YouTube-on.

A dristori kis Ştefan Mihalache híres lett. Ha gyerekkori frusztrációin túl is jutott már, 2010-ben még mindenkinek meg akarta mutatni, honnan jött. A Legjobb Zene Díj után a „Cigány vagyok”-kal volt tele a média. Még a Euronews is. Ez talán még a dalánál is híresebbé tette.

De mindezt nem akarta zenében is elmondani. „Amikor egy riporter Morgan Freemantől megkérdezte, hogy miről szól a fekete emberek napja, ő szenvtelenül csak annyit válaszolt: miről szól a fehér emberek különleges napja? Minél többet beszélünk valamiről, az a dolog annál inkább létezik. Természetesnek kellene lennünk, nem agresszívnak. Egy hip-hop manifesztó kifejezte volna a frusztrációmat. Megmutattam a pólómat, megkaptam a díjamat és ennyi. Senki sem gyanakodott semmire. Az öröm pillanatában tettem ezt, amikor boldog voltam.”

Connect-R bevallja, hogy nagyon sokszor választhatta volna a rossz utat. A környezet és a szegénység lett volna a legjobb mentség „A spirituális oktatás minden családban fontos. A szüleim azt akarták, hogy én és a testvérem járjunk iskolába. Most részt veszek egy UNICEF projektben az Impreuna Alapítvánnyal. Elmondjuk a gyerekeknek, milyen fontos, hogy ápolják művészi tehetségüket, de még fontosabb, hogy iskolába járjanak és szakmát tanuljanak. Ha valami történik és nem tudok többé énekelni, még mindig elmehetek autószerelőnek, tudom, hogyan kell szétszedni és összerakni egy autót.”

De jelenleg énekel. Divatban van, a fiatalok csodálják sötét bőre, hip-hop cuccai és afrofrizurája ellenére, vagy talán pontosan ezért.


[1] Dristor Bukarest egyik kerülete.

[2] Militari – Bukarest egyik kerülete.


szólj hozzá: Connect-R

További cikkek a rovatból
Roma fiatalok Londonban I. Roma fiatalok Londonban I.
Balogh Csaba öt éve ment ki Londonba, egy jobb élet reményében. Terveiről, munkájáról mesélt a fiatalember, aki idehaza gyerekkorát a berkeszi és tiszadobi nevelőotthonban töltötte. Nézze meg videónkat!
Tehetség, tudás, pályázat Tehetség, tudás, pályázat
Az olvasást, a tanulást népszerűsítő kampány indult a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund - REF) támogatásával. A programsorozat első eleme egy videó, amelyben cigány fiatalok rappelnek a tudás fontosságáról. Kampány indult A Tudás hatalom címmel, amelynek keretein belül slam poetry versenyt is hirdettek. A Wikipédia szerint a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket adják elő pár percben, és ezek után értékelik egymást. Célja egymás szórakoztatása, kisebb hírnév szerzése, az elgondolkodtatás. A klip főszereplői - a Telepy utcai diákok mellett - Horváth Kristóf, Horváth Gyula, egy autóalkatrész gyártó cég vezetője, Balogh Vera, a Pesti Magyar Színakadémia tanulója, Oláh Edmond, pincértanuló, Váradi Márk, a Közgazdasági Politechnikum tanulója, Pászik Cristopher gimnáziumi tanuló, valamint Lovas Emília, Orsós Róbert és Farkas Franciska.
TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása TTT 2013-14 – Újra színpadon a PanoDráma előadása
Életpályamodell vagy pályaelhagyás. Százhúszezer forint vagy hatezer svájci frank. Pofozkodó tanár vagy tanárverő diák. Cigány a földszinten, paraszt az emeleten - integrált oktatás. Ezekről volt szó a Hátsó Kapu színpadán, a közoktatás mai állapotáról szóló PanoDráma darabban. Nézze meg az előadásról készült videónkat!
Online rádiós fúzió Online rádiós fúzió
A jelek szerint összeáll a két roma online rádió, a C-Street és a Rigó Rádió. Mindkét adó szinte azonos időben indult, még 2011-ben. A vezetők, Jánoska István és Zsiga Ottó eltérő ízlést akart kielégíteni, most viszont úgy gondolják, hogy ideje összefogni és egyesíteni az erőiket, összehangolni az elképzeléseiket. Elmondták, hogy eddigi működésük alatt rengeteg nehézséggel kellett szembenézniük, de Szilvásy István biztosította őket támogatásáról. Munkájukat továbbra is a megszokott csapattal folytatják. Stábunk megkereste őket.
“Nácik, takarodjatok!” “Nácik, takarodjatok!”
A "becsület napi" megemlékezésre érkezők és az antifasiszta ellentüntetők ellepték el a Budai Várat. Rendőrkordon választotta el egymástól a két csoportot.
A Nő és az eltakarítás A Nő és az eltakarítás
- Rendet kell rakni, rakni, el kell pakolni, pakolni! Minden szanaszét! Segítsen már valaki, a rohadásba! Nem halljátok? Felállni! – veszem ki a lányom kezéből a távirányítót. Ott döglik a fotelban, és hiába kiabálok, úgy tesz, mintha semmit nem hallana. Alkalmi süketek. Nekem meg csak azon jár az eszem, hogy anyámék két nap múlva megérkeznek, és a ház szalad, nem lett kipakolva, ahogyan azt a telefonban hazudtam. Jönnek, hozzák a kicsi Franciskát is, a legújabb szerzeményüket.
Kampány a nőkért Kampány a nőkért
A pécsi "Színes gyöngyök" színt visznek a város életébe. Évek óta újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő, hogy a híres-hírhedt Meszes városrészében minőségi programokat kínáljanak a romák részére. Várnainé Orsós Anna azonban legújabb ötletével nehéz fába vágta a fejszéjét. A családon belüli erőszak ellen indított kampányt, mert úgy véli, ez nem része a cigány hagyományoknak, hanem csupán egy rossz beidegződés.
„Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika” „Hagytuk, hogy idáig aljasodjon a politika”
Az idén tavasszal alakult Magyarországi Cigány Párt szeretné megmérettetni magát a 2014-es országgyűlési választáson. A roma szervezet vezetése bizakodó, és reálisnak látják a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges 250 ezer szavazat megszerzését...
Szeretem a hazámat Szeretem a hazámat
Több ezren gyűltek össze szombaton az Alkotmány utcában, hogy az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozzanak. Beszédet mondott több civil szervezet képviselője is, köztük Mércse Pál, a Város Mindenkié aktivistája, aki elmondta: " azoknak a cigány magyaroknak a nevében is beszélek akik eddig nem tudták kimondani, ezért kimondom helyettük is: Szeretem a Hazámat!
Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor Edzőként is bravúrozik Hranek Sándor
A tízszeres magyar bajnok ökölvívó Hranek Sándor 1997-től edzőként adja át a tudását a fiataloknak. Az elmúlt tizenhat év alatt több tanítványa bekerült a magyar válogatott keretébe. Sándor célja az, hogy terjessze a gyerekek között a Papp Lacitól tanult szakmai fogásokat. A Sosinet ellátogatott az egyik edzésre.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink