Válogatás a Roma Sajtóközpont anyagaiból

„Borsod kincsei” – kétszáz hátrányos helyzetű diák táborozik a velencei tónál

2012. július 16. | Roma Sajtóközpont

Július 14-én, szombaton a „Borsod Kincsei” rendezvényen közel harminc zenés-, táncos-, és egyéb színpadi produkció versenyez, hogy kiderüljön, kik akincsei” a tanodahálózatnak.

A tíz éves, szendrőládi BHIM RAO Egyesület fennállása óta hátrányos helyzetű gyerekek iskolai sikerességét támogató programokat szervez. Az egyesület július 9-e és 15-e között a velencei tó melletti táborban üdülteti a fenntartásukban működő Kincses SzigetTérségi Tanoda Hálózat öt tanodájának mintegy kétszáz diákját.

A szendrőládi székhelyű Bhim Rao egyesület lassan tíz éve tevékenykedik Borsod-Abaúj-Zemplén megye leghátrányosabb helyzetű településein, elsősorban a fiatal korosztálynak szóló programokkal, de nem egyszer bonyolítottak le foglalkoztatási projekteket is. A közeljövőben indul például a gombatermesztő üzem, ami mintegy tíz embernek ad majd munkát a munkanélküliségtől leginkább sújtott térségben.

Az egyesület vezetői, Káló Károly, és öccse, Káló Norbert, már egyetemi éveik alatt nagy szerepet vállaltak a helyi gyerekek tanulmányainak segítésében, jelenleg öt tanodát tartanak fenn Szendrőládon és az edelényi kistérség falvaiban, de mentoraik segítségével szerte az országban további tizenöt településen tartanak kulturális foglalkozásokat mintegy háromszáz mélyszegénységben élő iskolás gyereknek.

A tanodás gyerekeknek szóló tábor egyben egy uniós támogatással megvalósított nagyszabású projekt lezárását is jelenti az egyesületnek. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára kiírt Társadalmi Megújulás Operatív Program – Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében című pályázati projektből a Bhim Rao mintegy kettőszáznegyven hátrányos helyzetű általános iskolás diák iskolai sikerességét tudta támogatni az elmúlt két évben.

A tanoda olyan iskolán kívüli tevékenység, amely ugyan tanárok segítségével, de az iskola merevebb szabályaitól eltérő, modern módszerekkel segíti a gyerekek tanulmányi fejlődését. „Az egyénre szabott figyelem és segítés, ami leginkább megkülönbözteti ezt a nevelési formát a hagyományos tanítási metódustól” – hangsúlyozta Káló Norbert, és hozzátette: „a gyerekek nagyon szeretik a tanodai foglalkozásokat, és ez ráadásul az iskolai eredményeiken is látszik. Persze ebben nem kis részben az elhivatott tanodai tanárok odaadó munkája is benne van.”

A tanodás gyerekek különvonattal érkeztek a Velencei-tóhoz, hogy egy hétre birtokba vegyék a part menti táborhelyet. Nyaralásuk aktív szabadidős foglalkozásokkal telik, a tábori mentorok napi egy-két órában foglalkozásokat tartanak számukra. Bársony János és Daróczi Ágnes a roma kultúra és történelem, a Khamorro Táncegyüttes vezetője, az egykori Kalyi Jag tag Farkas Zsolt a hagyományos roma népzene és tánc, az MTV Roma Magazinjának egykori műsorvezetője, Joka Daróczi János a média, míg Lakatos Erika és Bogdán János Amigó festőművész a képzőművészet rejtelmeibe vezetik be a diákokat. Hajdú Eszter filmrendező a filmkészítés gyakorlati fogásait is megmutatja a gyerekeknek, az idősebb korosztálynak, illetve az érdeklődőknek pedig Nótár Ilona blogger tart egészségügyi foglalkozásokat. A táborban megfordulnak a roma közélet neves szereplői is, így Fátyol Tivadar zeneszerző, Choli Daróczi József költő, műfordító, Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész. A „Borsod kincsei” című játékos tehetségkutatón a vállalkozó kedvű diákok a legkülönfélébb műsorszámokban mutatják be produkcióikat szombaton.

„Az aktív pihenés mellett persze bőven marad idő a kötetlen szórakozásra is. A velencei tavi fürdőzés nagy élményt jelent a gyerekeknek, akik ritkán nyaralnak. Esténként diszkó vagy élő koncert várja a gyerekeket.”– mondja Káló Károly.

A tanodai projekt kétéves időszaka most lezárul, de a Káló fivérek készülnek a folytatásra.  A napokban került kiírásra a legújabb tanoda pályázat. „Minden követ megmozgatunk, folyamatosan pályázunk, és magánadományozók segítségére is számítunk a jövőben. Az Open Society Institut támogatásával megvalósított mentorprogramunkat is folytatni akarjuk, a gyerekek el is várják tőlünk.” – mondja Norbert, aki további terveibe is beavat bennünket: „augusztus elején régi nagy álmunk válik valóra, a felújított szendrőládi kastélyban megnyílik a Roma Múzeum, ami jelenleg inkább helytörténeti jellegű lesz, a településre és a térségre jellemző roma mesterségeket mutatja majd be, de helyet kapnak benne roma képzőművészek alkotásai is.”

Roma Sajtóközpont

További cikkek a rovatból
Tágra zárt ajtó – a jászladányi iskolaügy – videó
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 26. csütörtök Jogellenesen különítik el egymástól a jászladányi önkormányzati és alapítványi iskola diákjait – állapította meg tavaly nyári jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság. A Roma Sajtóközpont megnézte, változott-e a helyzet a döntés óta. A hazai iskolai szegregációs folyamatok állatorvosi lovaként jellemzett iskolai elkülönítési tíz éve terítéken van. [...]
Rájuk vár a közmunka: szegény és cigány gyerekek oktatása
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. január 24. kedd A nyolcvanezer tagot számláló Pedagógusok Szakszervezete tavaly december végén az Alkotmánybírósághoz fordult az új köznevelési törvény és a szakképzési törvény alkotmányellenességére hivatkozva, kérvényezve azok megsemmisítését. A Roma Sajtóközpont Szüdi Jánost, a Pedagógus Szakszervezet szakértőjét, volt közoktatási szakállamtitkárt kérdezte a kifogásaikról. – Az interjú a [...]
Nemzetiségek parlamenti képviselete – halottnak a csók
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2011. december 6. kedd Választania kell a nemzetiséginek, hogy a nemzetiségi listára, vagy az országos pártlistára voksol-e majd. Legalábbis ez áll az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény tervezetében. A javaslat elvben rendezné a nemzetiségek parlamenti képviseletét, ám csak néhány kisebbségi ülhet majd a házban. A jelenleg regnáló országos [...]
Lezárult a roma népszámlálási kampány
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 21. hétfő Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az  Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén. „Sokfélék vagyunk, vannak köztünk jobboldaliak, baloldaliak, hívők és nem hívők, az a [...]
Hazudna a Guardian? Jelek szerint nem
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Sárközi Gábor – 2012. február 4. szombat Hazugsággal vádolja a The Guardian brit napilapot a Hír Tv, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap. Azt állítják, Gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A brit lap nyilatkozatban áll ki a romák magyarországi helyzetével foglalkozó cikk hitelessége mellett. Úgy látszik, joggal. eredeti megjelenés: hvg.hu A Hír Tv, [...]
Emberi jogok világnapja – a jogvédők szerint romlott a helyzet Magyarországon
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – Lakatos Elza – 2011. december 10. szombat Szombaton, december 10.-én van az Emberi Jogok Világnapja.  Romlott a helyzet Magyarországon az emberi jogok területén. A demokratikus jogállamiság mellett az alapvető emberi jogok is veszélyben vannak, azok legfeljebb a kiváltságos helyzetű társadalmi csoportok számára elérhetők Magyarországon – mondják a jogvédők. Szombaton ünneplik világszerte az [...]
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
Szerző: Roma Sajtóközpont (RSK) – 2011. november 24. csütörtök Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik. Ahogy arról a Népszava online ma hírt adott, a Gandhi Gimnázium meghívására Morvai Krisztina politikus látogatott a roma nemzetiségi intézménybe. A [...]
A romák is megmutathatják, milyennek szeretnék láttatni magukat
2011. November 25. Péntek: — Két hónappal meghosszabbították a Chachipe Map Nemzetközi Fotópályázat leadási határidejét. A szervezők idén a roma kultúrát, a romák és nem romák együttélését előítéletek nélkül ábrázoló pályázatokat várják, a fődíj ezer euró. A korábbi pályázatok fotói a Chachipe naptáron Hillary Clinton stábjának irodáját is díszítik.
Elmaradt Morvai Krisztina „rendhagyó történelemórája” a Gandhi Gimnáziumban
2011. november 24. csütörtök - Elmaradt Morvai Krisztina Jobbik alelnök, európai parlamenti képviselő előadása ma a Gandhi Gimnáziumban – tájékoztatták a Roma Sajtóközpontot az iskola diákjai. Civil szervezetek az igazgató lemondását követelik.
Lezárult a roma népszámlálási kampány
2011. november 21., Hétfő – Az elmúlt húsz év legjelentősebb roma összefogása, amely erős közösségi aktivitást és szolidaritást generált a cigány közösségekben — hangzott el az Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011 elnevezésű, a népszámlálást népszerűsítő roma civil együttműködési hálózat kampányzáró rendezvényén.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink