VideókZenés-táncos

Szenvedély és egyedi hangzás

2012. július 16. | kutivili

Amikor a klasszikus zene honi és külföldi képviselői Oláh Vilmosról játékáról nyilatkoznak, a legelső és talán a legfontosabb dolog, amit megemlítenek: a fiatal hegedűművész játéka rendkívül egyedi. Mélyen és érzelmekben gazdagon tolmácsolja a zenedarabokat. Dénes László, a művész egykori tanára úgy látja, hogy Vilmos egyedisége abban rejlik, ahogy hozzányúl egy-egy zeneműhöz. Nemcsak lejátssza, hanem hegedűjén elmeséli a hegedűre írt muzsikát.

Manapság számtalan hegedűművész koncertezik a világban, de elég ritka, ha valakinek a játékát könnyen beazonosíthatónak nevezik. Ez talán a legnagyobb dicséret és elismerés, amit művész kaphat. Megkérdeztük Oláh Vilmost, klasszikus zenészként hogyan lehet egyedi stílust kialakítani, és miért van, hogy egyre kevesebb művész játéka ismerhető fel. Vilmos úgy látja, hogy ahogyan sok dolog a világban, úgy a zene is globalizálódik. Sokaknak ugyanaz a hangja, a stílusa. Rengeteg a tehetséges zenész, de nem mindenki keresi a saját stílusát, amitől egyedivé tehetné egy mű előadását.

Amikor Eric Funk amerikai zeneszerző meghallotta Vilmost játszani, olyan mély benyomást tett rá egyedi előadásmódjával, hogy hegedűversenyt komponált számára (lásd írásunkat) – legfőképpen azzal a céllal, hogy a legtöbbet hozza ki belőle, versenyeztesse saját képességeivel. A művész számára mindig rendkívüli kihívás egy nekik címzett pódiumdarab, Vilmos is nagyon várja, hogy bemutathassa a közönségnek.

Oláh Vilmos nagyon korán megmutatta, mire képes. Még az általános iskola befejezése előtt megnyerte (1986) a szombathelyi rendezésű, de országos Koncz János hegedűversenyt, majd első helyen végzett ’89-ben és ’92-ben is. 1988-ban meghívást kapott Amerikába, a New York-i ENSZ palotában, majd Bostonban, a Harvard Egyetemen játszott. 1991-ben egy koncertsorozatot adott Németország több nagyvárosában, és még ugyanebben az évben első helyezést ért el Bayreuthban, a Pacem in Terris nemzetközi zenei versenyen. Ezután nagy lehetőséget kap, a Magyar Rádió és Televízió ifjúsági zenekarának koncertmestere és szakmai vezetője lesz. Közben további számos koncertet ad Európában, majd Finnországban elkészíti első szólólemezét, mely nagy sikert arat. 1995-ben megnyeri a luxemburgi Grand-Duc Adolphe versenyt. Ezután koncertmestere lesz az erdélyi Camerata Transsylvanica kamarazenekarnak. 1998-ban megnyeri a Santa Barbara Nemzetközi Zenei Versenyt, és az atlantai (Georgia, US) Camerata Quartettel sikeres koncertkörúton vesznek részt, ahol Bartók hat vonósnégyesét is előadják. 2001-től a bangkoki Mahidol Egyetem tanára, és a szintén thaiföldi Pan-Asian Filharmonikus zenekar koncertmestere és szólistája.

Néhány művész azok közül, akiknek mesterkurzusain Oláh Vilmos részt vett tanulmányainak ideje alatt: Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor, Fenyvesi Lóránd.

Játszott együtt Yo-Yo Mával, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal, karmesterek közül, Adrien Sunshine-nal, Jeffrey Tat,tel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumurával, Uri Mayerrel.


szólj hozzá: Szenvedély és egyedi hangzás

További cikkek a rovatból
Karaván Família az Erzsébet téren Karaván Família az Erzsébet téren
A Karaván Família is színesítette a Budapesti Főutca Fesztivál és a Miénk a Belváros Főutcája nemrég megrendezett programsorozatát. Ellátogattunk az eseményre. Produkciójuk, mint látható, fergeteges hangulatú volt. Senki nem bírt megmaradni egy helyben, volt, aki énekelt vagy dúdolt, akadtak a közönségben olyanok is, akik táncra perdültek a Família zenéje hallatán. Több dal elhangzott a legutóbbi albumukról. A zenekar vezetőjével, Nagy Istvánnal erről is beszélgettünk.
KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK KREATÍV MŰVÉSZETTEL A RASSZIZMUS ELLEN – DIVATMŰHELY FIATALOKNAK
Roma és nem roma gyerekek divatterveit és ruháit mutatták be Budapesten. Az Amaro Trajo Alapítvány Varga Erika és a Romani Design szakmai vezetésével a roma kultúra hagyományait is bemutató kreatív-művészeti kurzust indított, amelyen több iskola diákjai vehettek részt a fővárosban és vidéken is. Olyan roma és nem roma fiatalok tanulhattak a program keretében, akiket érdekel a divattervezés.
Árverés Szintikéért Árverés Szintikéért
Árverésre bocsátják díjukat az V. Romani Filmfest győztesei. A Mosoly című dokumentumfilmmel Zsiga Ottó és Jánoska István első helyezést ért el a Romani Filmfesztiválon. A történet a nyolcéves Szikszai Szintiáról szól, aki kétszer tért vissza a bölcsőhalálból. Súlyos epilepsziát kapott, és az agysejtjeinek hetvenöt százaléka elhalt. A film az ő és az édesanyja mindennapos harcát mutatja be az életért.
Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja Zeneművészet magas fokon – A Kállai család három generációja
Kállai Kis Ernő sokkal nagyobb szenvedéllyel beszél fia és unokája eredményeiről, mint a sajátjáról. A világszerte klarinétkirályként ismert, Liszt-díjjal és Arany Érdemkereszttel kitüntetett Kállai Kis Ernővel visszamentünk egy kicsit az időben, kezdve az első közös játéktól a fiával, az unokája nemzetközi sikereinek érintésével egészen addig, mikor is teljesen véletlenül kapcsolatba került a klarinéttal.
Álmunk – filmbemutató és beszélgetés Álmunk – filmbemutató és beszélgetés
Az Álmunk című film roma és nem roma újságírók alkotása, amely a Romák - itthon Európában nemzetközi projekt keretében készült. A Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában megfilmesített történetek egy-egy roma embert vagy közösséget mutatnak be korszerű multimédiás módszerekkel.
Sikerre ítélt együttműködés Sikerre ítélt együttműködés
Frido Diepeveenel már sokszor beszélgettünk, elkísértük muzsikálni is. Megtapasztaltuk, mennyire elkötelezettje műfajnak, és megvan benne a kellő alázattal is, hogy folyamatosan tudjon fejlődni. Ennek érdekében vesz leckéket a cigányzene egy jeles képviselőjétől, ifj. Kállai Kis Ernőtől.
Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban Cigány képzőművészeti fesztivál a Bethlen Téri Színházban
Roma táncosok, zenészek, képzőművészek és filmkészítők mutatkozhattak be a hétvégén a Bethlen Téri Színházban. A rendezvényt a Roma Ellenállás napjára emlékezve szervezte meg a Színház vezetése. Nézze meg videónkat!
Új helyen a KuglerArt Új helyen a KuglerArt
Új helyre, a Sütő utcába költözött a KuglerArt. Az első szalonesten a nemrég elhunyt Balogh Balázs Andrásra és feleségére, Oláh Jolánra emlékeztek, családtagokkal, barátokkal közösen. Az esten a Szalon Színház művészei szórakoztatták a közönséget.
Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal Ilyen a zongora! Hangszerbemutató Balázs Jánossal
»A hangszerek világa« koncertsorozat keretében Balázs János zongoraművész tartott »hangszerismerkedőknek« szóló délutánt április 26-án szombaton. A Jakobi László hangversenyrendező által szervezett sorozat „tanévzárójára” stábunk is ellátogatott. Jó volt látni, hogy a fiatal művész mennyire ért a gyermekek nyelvén. Szórakoztatóan mesélt a hangszer történetéről, bevonta a gyerekeket a beszélgetésbe, sőt még a zongorajátékba is. A lurkók nagyon élvezték, gyorsan elrepült az egy óra, a folytatásra most néhány hónapot várniuk kell.
Zenével az emlékmű megépítése ellen Zenével az emlékmű megépítése ellen
A budapesti Szabadság téren, a tervezett német megszállási emlékmű ellen tiltakozó kordonbontókat egy alkalmi koncerttel ajándékozta meg Surányi Judit és csapata, egy flash mob keretében. A szomorú dalt fiatal roma muzsikusok adták elő. Nézze meg a helyszínen készült videónkat!
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink