Műsoraink a Civil RádióbanRádiós műsorok

Sosi roma magazin-Civil Rádió/16.

2012. augusztus 16. | Botos Nikolett
  • Példaértékű az a munka, amelyet a törökbálinti cigány kisebbségi önkormányzat vitt véghez megalakulásuk óta. Új testületről van szó, akiknek kezdetben az email küldés is nehezen ment. A település lakóit és vezetését is meglepték kezdeményezéseikkel a roma vezetők, nyáron táborba vitték a roma és nem roma gyerekeket, az adományozási és segélyezési programjaik minden hátrányos helyzetű embert érint a településen, legyen az roma vagy nem roma. Előbb két nehéz helyzetben élő nőt kérdeztünk arról, hogyan vélekednek a CKÖ-ről, majd Gurbai Jenő, a kisebbségi önkormányzat képviselője, végül az alpolgármesterrel, Hajdú Ferenccel beszélgettünk.
  • A román határtól 25 kilométerre fekvő Berettyóújfaluban zajlik az élet. Szinte naponta új meg új meglepő dolgok történnek L. Ritók Nórával, a pedagógussal, aki blogot ír, és emellett egy segítő célú alapítványt is létrehozott.

A »Nyomorszele« blogot ma már rengetegen olvassák. Ezzel az Igazgyöngy alapítványon keresztül segítséget tud nyújtani a településen élő cigányoknak és nem cigány szegényeknek egyaránt.

A meglepő, szókimondó bejegyzések ugyanolyan őszintén bírálják a cigányokat és a nem cigányokat, mint a szociális rendszer hibáit. Történeteit, mint egy mesét olvasva megelevenednek az olvasó előtt a szomorú, máskor megmosolyogtató események. Csak éppen sajnos nem mese mindez, hanem maga a valóság.

  • Ismét mozgalmat szervez Horváth Aladár. A roma jogvédő szerint mintegy 300 ezer roma a haláltusáját vívja, és legalább kétszer ennyi nem cigány ember is hasonló sorban él Magyarországon.

Horváth Aladár a 2010-es parlamenti választásokon „megrázó vereséget” szenvedett az edelényi körzetben, bejelentette visszavonulását és megszüntette a Roma Polgárjogi Alapítványt, amelynek alapítója és sok éven át vezetője volt. Az ismert jogvédő a közelmúltban úgy döntött, hogy visszatér a közéletbe. Elnökletével megalakult a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület, melynek célja, túl az etnikai kérdéseken, a Magyar Köztársaság alapelveinek és újjáépítése cigányokkal és nem cigányokkal együtt. A mozgalom sajtórendezvényén beszélgettünk a célokról és néhány aktuális kérdésről, amely a közelmúltban történt romaügyben.

  • Ezer hátrányos helyzetű gyermek nézhette meg a Padlás című musicalt a Vígszínházban az Ablon Alapítvány támogatásával. Az ajándék előadásra a VIII. kerület általános iskoláiból, a főváros gyermekvédelmi intézményeiből és a Fővárosi Cigány Önkormányzat szervezésében érkeztek ifjú nézők.  A Padlás című musicalt már 24 éve játsszák nagy sikerrel a Vígszínházban. Az Alapítvány ezzel az előadással azoknak a hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek akart különleges ajándékot adni, akik egyébként nem mehetnek színházba.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

További cikkek a rovatból
Sosi roma magazin-Civil Rádió/32.
- Bari Károly 60. születésnapját ünnepelték a közelmúltban, a Roma Parlamentben. Mi is részt vettünk az eseményen. - Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - Telt ház előtt mutatták be a közelmúltban, a Vörösmarty moziban a Független Színház Tollfosztás című darabjának filmes változatát. A Sosi a helyszínen járt. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra
Sosi roma magazin-Civil Rádió/31.
- Egy éves lett a C-street Rádió. A vezetővel, Jánoska Istvánnal beszélgetünk - Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Évadnyitó Gálaestet tartott a Roma Hungarikum Állami Művészegyüttes a Nemzeti Színházban, ahová mi is ellátogattunk.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/30.
- Roma művészek együttműködésével megalakult egy roma kulturális centrum Budapesten - Nagy sikere volt a roma ételeknek a szentendrei Skanzenben megrendezett Borünnepen. Munkatársunk a helyszínen járt. - Radics Zsolt sokat köszönhet a Polgári alapítvány roma fiatalokat segítő tehetségmentő programjának. Hogy miről is szól ez a program, műsorunkból megtudhatják. - A közel egy éves Rigó Rádió létrehozta zenekarát, és ezzel egyidőben új szignál is született. A Jövőbeli tervekről beszélgettünk a tagokkal.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/29.
- Fellépett a BudapestBár Londonban az olimpia előtt - Készül Magyarország első cigány színpadi show műsora, ahová szereplőket keres az Esélyt a Kibontakozásra Kulturális és Szociális Alapítvány. Ezt követően két hegedűművésszel, elsőként - Dénes László Hegedűművész és hegedűtanárral beszélgetünk, majd - Lugosi Tibort hallhatják. Műsorunk végén a C-Street Rádió változásairól kérdezzük a vezetőt, Jánoska Istvánt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/28.
- Csonka Andreas neve sokak számára csenghet ismerősen a Megasztárból. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történt vele azóta. - A nem rég alakult Balog Brothers két tagjával beszélgettünk a közeljövőben megjelenő lemezükről. - Vajda Norbert hegedűművésszel beszélgetünk Libanoni munkásságáról - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kíváncsiak. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/27.
- Minden évben augusztus 2-án emlékeznek meg a roma holokauszt áldozatairól. A fővárosban az idetartozunk facebook-csoport szervezi az ünnepséget. - Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Nemzetközi Vajdatalálkozót rendeztek a hétvégén, Budapesten. A Sosi a helyszínen járt. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/26.
- Radics Béla még csak hét éves, de a Csillag Születik című műsorban a produkciójára sokan emlékeznek még. A táncos lábú kisfiúval beszélgetünk. - Tarnaleleszen jártunk, ahol nagyon magas a munkanélküliség. A 70%-ban romák által lakott település lakóival beszélgettünk. - Rácz Béla, vagy másnéven VV Béci a Viva Comet egyik győztese lett. Többek között erről is beszélgettünk vele. - Holnap, vagyis 2012. július 19-én kezdődik a Si Love is Love Fesztivál. Hogy milyen programokkal várják az érdeklődőket, műsorunkból megtudhatják.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/25.
- Nagy Istvánnal a Karaván Família zenekar vezetőjével beszélgetünk arról, hogy milyen szerepet tölt be az életében nem romaként a roma kultúra - Ezt követően Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk pályafutásáról - Radics Gigi, a hatodik megasztár győztese nyitotta meg a Madách Musical Tánciskola évzáróját. A sosi a helyszínen járt.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/24.
- Járóka Antalt ismerhetik meg. - Oláh Dezső jazz zongoristával beszélgetünk. - Majd Balázs Jánost ismergetik meg, a fiatal zongoraművész, 23 kora ellenére, már igen nagy sikereket ért el. - Végül Kállai Ernő hegedűművészt mutatjuk be önöknek.
Sosi roma magazin-Civil Rádió/22.
- Meg van az idei év bárzongoristája. A sosi a helyszínen járt. - Szigetcsépen járunk a Gál pincészet boraira voltunk kiváncsiak. - Oláh Vilmos hegedűművésszel beszélgettünk - Húsz éve vár befejezésre Berlinben a Nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik és romák emlékműve. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány célja, hogy végre méltó módon elkészülhessen az alkotás.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink