Jegyzetfüzet

Összetartó erő – Roma hálózatok, szervezetek

2012. augusztus 31. | kutivili

Számos olyan intézmény jellegű, hivatalos és nem hivatalos szerveződés létezik, ami a romáknak nyújt sokféle segítséget. Ezek formája lehet hálózat, szervezet, állami vagy állampolgári (civil) kezdeményezésű program, máskor csak egy tájékoztató iroda, amit találkozó (meeting) pontnak neveznek. Ezek olyan fontos dolgokban segítenek a hozzájuk fordulónak, mint például a munkakeresés, a beiskolázás, de még a kikapcsolódáshoz, sportolási lehetőségek megtalálásához is.

Most induló foglalkozó sorozatunkban ezeket mutatjuk be, hogy minél többen megismerhessék értékes munkájukat és az általuk kínált számos lehetőséget.

Elsőként a lassan egy évtizedes RomaNet programmal ismerkedjünk meg. A RomaNet programot 2002-ben a Kárpátok Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy a Kárpátok régióban élő romákkal együtt közösen fogalmazzák meg a problémákat, majd keressenek megoldást a hátrányok csökkentésére, és olyan megvalósítható terveket (projekteket) hozzanak létre, melyek a roma kultúra megőrzésére irányulnak. A program eddig legfőképpen olyan, határ menti szervezeteknek projektjeinek valóra váltásához nyújtott támogatást, melyek a hálózatépítést és a fejlesztést segítették.

A RomaNet tevékenysége:

– Tapasztalatcserék, programok megszervezése annak érdekében, hogy széles körben megismertessék a sikeres roma kezdeményezéseket

– Hálózatépítés az azonos célú roma kezdeményezések között

– A roma szervezetek együttműködésének elősegítése

– Olyan gazdaságfejlesztési programok támogatása, melyek a romák munkanélküliségének csökkentésére törekszenek.

Eredményeik:

– Kilenc évnyi folyamatos programmunka.

– Több mint 500, a munkában résztvevő roma szervezet.

– 1000 főt meghaladó résztvevő a programokon, tréningeken, rendezvényeken.

– 16 támogatott projekt Magyarországon.

– 54 támogatott projekt Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában.

– A programban részt vevő szervezetek a program képzéseinek sikeres elvégzése után 20-25 nyertes pályázatot írtak és valósítottak meg.

– 2008-ban, a program részeként megalakult a RomaNet Érdekképviseleti Hálózat, melynek célja a régióban élő roma közösségek érdekképviseleti képességeinek fejlesztése.

A RomaNet Együttműködési Hálózat nevű program célja a határon túli, magyar–szlovák határ menti térségben tevékenykedő roma civil szervezetek képzésének támogatása. A programot az Európai Unió támogatta.

Miért is van arra szükség, hogy egyre több roma szervezet alakuljon, és munkájuk egyre összehangoltabb legyen?

Jelenleg a hazai roma lakosság igen jelentős része alulképzett: iskolázatlan és/vagy szakképesítés nélküli. Ennek egyik következménye, hogy a munkaerejükre nincs szükség, ezért a munkanélküliek aránya is nagyon magas. A legtöbben nem is tudják, jelenleg hogyan kell munkát keresni, vagy hogyan jelentkezhetnek olyan (támogatott, vagyis számukra ingyenes vagy kedvezményes) képzésekre, melyek elvégzése után sokkal nagyobb esélyük lesz munkát találni.

Az itt említett hátrányokon túl az európai cigányságnak szembe kell néznie a rasszizmussal is. Rossz szociális és gazdasági körülményeiket súlyosbítják az őket körülvevő előítéletek. Ezért a hátrányos helyzetű roma közösségeknek sokkal több fejlődési lehetőségre van szükségük. Olyan emberekre vagy szervezetekre, akik vagy amelyek közvetlen segítséget nyújtanak számukra. Lépésről lépésre magyarázzák el, hogyan lehet ebből a helyzetből kilábalni, majd az elért életszínvonalat megtartani.

Fontos hogy ezek a személyek, szervezetek sokáig ott álljanak mellettük és mögöttük. Segítsék mindenben a hátrányos helyzetűeket, amíg saját lábukra nem tudnak állni, és amíg meg nem szerzik a kellő ismereteket, a szakmai tudást stb.

Roppant fontos szerepet játszanak ezek a szervezetek, mert segíthetnek a problémák megoldásában. Éppen ezért eredünk a nyomukba, és helyezzük őket nagyító alá.

További cikkek a rovatból
Szükségterületen szolgálni – Orsós János
Orsós János tanító, polgárjogi aktivista, integrációs szakértő, jogvédő, a SZEMA (Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt) elnökségi tagja, de ezeknél a titulusoknál sokkal több. Olyan ember, aki mindent megtesz, hogy másokon segítsen, hogy másoknak jobb legyen. Ő is rengeteg segítséget kapott, amíg eljutott oda, hogy ő segíthet másokon. Küzdelmes élete fontosabb állomásainak jártunk utána.
Egy világhírű művész a Blaha aluljáróban
Néhány éve Joshua Bell, korunk egyik legnagyobb hegedűművésze merő kíváncsiságból lement egy washingtoni aluljáróba, és játszani kezdett. Érdekelte, mit szólnak a járókelők ahhoz a hegedűjátékhoz, melyért rendszeresen milliók fizetik ki a méregdrága jegyet a világ legnagyobb koncerttermeiben. A végeredményt tekintve Joshua nem volt túlzottan elégedett a fogadtatásával. Nem úgy, mint a mi Kelemen Barnabásunk, a Blaha Lujza téren.
Zenét komponálni felsőfokon – Pertis Jenőre emlékezve
Sorozatunkban olyan népszerű emberekre hívjuk fel a figyelmet, vagy olyanokra emlékezünk — akár különösebb apropó nélkül –, akik a világ előtt a magyarok hírnevét öregbítették, és csak mi hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok és romák. Sportolók, művészek, vagy ahogy hozzáfűzni szokás: kőfaragók és balett-táncosok.
Munkaélmények az Unió központjában Munkaélmények az Unió központjában
Régóta dédelgetett álmom volt, hogy az Európa Parlamentben szerezhessek tapasztalatot. Például jelen lennék azokon az üléseken, konferenciákon, megbeszéléseken, ahol az Unió egész társadalmát érintő döntések születnek, amelyek aztán hatással lesznek az emberek életére, életminőségére, hétköznapjaira. Főleg persze azokkal a témákkal kapcsolatosan, melyek kiemelten érdekelnek: szociális és integrációs programok, kultúra, oktatás, agrárkultúra. Ez évekig megmaradt az álmodozás szintjén, azonban 2012-ben nagy lehetőség nyílt meg előttem.
Világszínvonalú modern improvizációk | Kathy Horváth Lajos
Magyarország egyik legismertebb, modern stílust képviselő komolyzenésze Kathy Horváth Lajos. Már számos fellépésével bizonyította kimagasló és elsöprő erejű tehetségét, vitathatatlan improvizációs képességeit. Elismerései is számosak, legutóbb a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia választotta tagjai közé. Ezért is gondoltuk, hogy alaposabban bemutatjuk a zeneszerző és hegedűművész pályáját.
Egy ikonra emlékezve – Cziffra György
Ha az utca emberét megkérdeznénk, hogy ki a legnagyobb magyar zongorista a huszadik században, tízből alighanem nyolcan azonnal rávágnák Cziffra György nevét.
Szemléletformáló értékek a Docuartban
A közelmúltban tartották az immár hagyományos Romakép Műhely Workshopot a DocuArt moziban. A rendezvény kicsi, barátságos és meghitt teremben zajlott, így könnyebben, és nyitottabban is lehet vitatkozni, beszélgetni a vetítés után. Az esten Szomjas György 1969-ben készült, Tündérszép lány című munkáját vetítették. A kísérleti filmben többek között Földes László Hobo és Baksa Sós János – a mai napig nagyhatású Kex Együttes frontembere – szerepelt.
Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk Tehetség a kortárs irodalomból – Ayhan Gökhannal beszélgettünk
Ayhan Gökhan kedves és szerény jelenség, még előttem is visszafogottan beszél mindarról, amit elért, pedig gyerekkori barátok vagyunk. Végigkísértük, sokszor segítettük egymást életünk különböző szakaszaiban, és baráti elfogultsággal állíthatom, hogy nagyon szép pályát futott be. Már gyermekkorában vonzotta az irodalom.
Egy prímáspéldakép – Czinka Panna
Czinka Panna az egyik legismertebb cigányzenész, sőt az első cigányprímás Magyarországon. A tizennyolcadik században élt lányról rengeteg történet járta. Több magyar írót megihletett, Jókai Mór is beleszőtte alakját egy regényébe. Annak jártunk utána, mennyi igaz a körülötte kialakult legendákból.
Halottkultusz a romáknál
A roma halottkultuszról többféle hiedelem kering. Ezek nagy részében sok a félreértett információ. Annak jártunk most utána, pontosan mik is a jellemzői a roma temetéseknek, a halottra való megemlékezésnek.
Blogok
Nótár Ilona blogja
És változunk Idősíkok között
Bogdán Péter blogja
Megmaradunk egymásnak örökre! Egy kisvárdi jány

Támogassa a Sosinet.hu-t!
Ajánló
1/3
Kövess minket
Partnereink
Támogatóink